Je huis als hotel

Het kan heel lucratief zijn om je huis af en toe aan toeristen te verhuren, via websites als Airbnb of Wimdu. Maar bereid je wel goed voor voordat je vreemden in je huis laat.

Airbnb is gebaseerd op vertrouwen, staat op de homepage van de website. Maar helaas is niet iedereen dat vertrouwen waard. Lothar Luinge (26) uit Groningen verhuurde zijn huis aan een oplichter die een valse betaling deed. “Maar hij was wel zo brutaal om nog een keer terug te komen. Hij dacht namelijk dat ik op vakantie was en het kunstje nog een keer kon flikken”, vertelt de student. Met een groepje vrienden wachtte hij de bedrieger op en ze dwongen hem alsnog het geld te pinnen.

Je huis openstellen voor toeristen kan een leuk extra zakcentje opleveren. Volgens Airbnb gemiddeld 199 euro per week. Niet gek dat steeds meer Nederlandse huiseigenaren hun woning voor een weekend of week verhuren. Alleen in Amsterdam zijn momenteel al meer dan 10.000 accommodaties via Airbnb te huur. Zowel gasten als verhuurders hebben een profiel met een foto, en ze kunnen over elkaar een recensie schrijven. “Ik verhuur mijn huis al vier jaar via Airbnb en, op die ene rotte appel na, zijn mijn ervaringen heel positief. Het is levert niet alleen geld op. Het is ook een leuke manier om mensen te leren kennen”, vertelt Luinge.

Woonverzekering
Toch is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je vreemden in je huis toelaat. Sluit allereerst een goede verzekering af. Je bent lang niet altijd verzekerd voor schade aan je huis via je normale inboedel- of opstalverzekering. Verzekeraars schatten het risico op schade hoger in wanneer er vreemdelingen in je huis verblijven. Al gaan er steeds meer verzekeraars met hun tijd mee. Bij onder meer Nationale Nederlanden, ASR, Centraal Beheer Achmea en Aegon ben je ook verzekerd als er toeristen in je huis zitten. Let altijd goed op of het onder de standaard dekking valt of je een aanvullende optie moet afsluiten.

Airbnb biedt zelf ook een Verhuurders Garantie van 800.000 euro. Die dekt schade aan de woning, inclusief brandschade. Maar aan deze garantie zitten wel flink wat haken en ogen. Zo eist Airbnb dat je de schade eerst op de gasten probeert te verhalen. Lukt dat niet, dan moet je flink wat papierwerk overleggen om de schade te declareren. “Een kindje trok bij mij ooit een gordijn van de muur. Ik heb de schade zelf betaalt want het kostte me veel te veel tijd om het via Airbnb te regelen”, verzucht Luinge. Airbnb stelt zelf dan ook dat deze garantie geen vervanging is voor een goede woonverzekering.

Belastingregels
Verdiep je ook in de belastingregels, voordat je je stulpje op internet zet. Als je je huis tijdelijk verhuurt, moet je zeventig procent van de huurinkomsten opgeven als ‘Inkomsten uit tijdelijke verhuur’. Wel mag je de kosten die je als verhuurder maakt aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan energie- of schoonmaakkosten.

Verhuur je regelmatig je huis voor vakantiedoeleinden, dan wordt je door de fiscus als ondernemer gezien en moet je ook 6 procent btw over de huur in rekening brengen. “Wanneer iemand ondernemer is voor de omzetbelasting is zeer afhankelijk van de omstandigheden. Er is geen hard criterium te geven dus”, zegt belastingwoordvoerder Daphne van Kollenburg. Mogelijk kom je wel in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling. In dat geval betaal je geen, of minder, belasting.

Maar weinig verhuurders geven de inkomsten ook daadwerkelijk op, in de veronderstelling dat de Belastingdienst ze toch niet kan achterhalen. De fiscus kondigde vorige zomer echter aan scherper te gaan controleren op huurinkomsten die particulieren via Airbnb ontvangen. “Wij kijken nog naar de wijze waarop we het toezicht kunnen vormgeven”, aldus Van Kollenburg. In de Verenigde Staten deelt Airbnb gegevens met de Amerikaanse belastingdienst, maar dat is in Nederland (nog) niet het geval. Weet wel dat de boetes niet mals zijn. Verzwijg je je Airbnb-inkomsten opzettelijk, dan kan de fiscus je een boete opleggen van maximaal 50 procent van je huuropbrengst. Ga je binnen 5 jaar op nieuw de fout in, dan is de maximale boete zelfs 100 procent. De Belastingdienst zegt niet bij te houden of deze boetes al zijn opgelegd.

Gemeente
Daarnaast moet je vaak toeristenbelasting innen en afdragen. Woon je in Amsterdam dan doet Airbnb dit voor je. Maar leef je buiten de hoofdstad, dan moet je je moeten verdiepen in de lokale belastingregels. “Niet elke gemeente heft toeristenbelasting. De bedragen en de manier waarop de gemeente de belasting heft en int, kunnen ook verschillen”, verklaart Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Veel gemeentes hebben bovendien speciale regels voor verhuur aan toeristen. Amsterdammers hebben bijvoorbeeld een vergunning nodig als ze hun woning aan toeristen willen verhuren. Controleer goed hoe het in jouw gemeente is geregeld want bij overtreding kunnen de boetes hoog oplopen tot duizenden euro’s.

Verrassing
Hoe goed je je ook voorbereid, je kunt helaas nooit helemaal voorkomen dat je rare snuiters over de vloer krijgt. Twee gasten in Californië weigerden bijvoorbeeld het appartement te verlaten. En in het Canadese Calgary besloten een feest te houden met zo’n honderd gasten, die het huis volledig gesloopt achterlieten. Volgens Airbnb zijn dit uitwassen. “In de zomer van 2015 reisden meer dan 17 miljoen gasten met Airbnb. Ons speciale ‘Trust en Safety team’ kreeg minder dan 300 telefoontjes die het team als dringende situaties beschouwden”, stelt Maurice Anemaat van Airbnb.

Sommige verhuurders proberen profijt te trekken uit een nare situatie. De Amerikaanse Kristina Knapic kwam erachter dat er een pornofilm in haar huis was opgenomen. Ze huurde een advocaat in en eiste een deel van de opbrengsten van de seksfilm.

Websites waarop je je huis kunt aanbieden:

– Airbnb: airbnb.nl

– Wimdu: wimdu.nl

– HomeAway: homeaway.nl

– 9flats: 9flats.com

– OwnersDirect: ownersdirect.co.uk

Zo maak je van je huis een hotspot:

– Geef je gasten iets te doen. Zorg voor een goed gevulde spelletjeskast en een lekkere stapel (Engelstalige) boeken.

– Geef een klein welkomstgeschenk. Zoals een klein flesje wijn, zakje chips of een mandje met zeepjes.

– Schaf een goed koffiezetapparaat aan. En laat wat koffie en thee achter.

– Een snelle internetverbinding is onmisbaar. Maar geef je wachtwoord liever niet aan gasten. Veel routers bieden de mogelijkheid om een gasttoegang aan te maken. Kijk hiervoor in de handleiding.

– Maak een reisgidsje over je stad. Veel gasten zullen de tips van local waarderen.

– Zorg voor schoon beddengoed en handdoeken. Koop een apart setje voor je gasten, zodat je nooit mis grijpt als je je huis verhuurt.

Huis op Airbnb? Stel deze partijen op de hoogte:

– Verzekeraar: Controleer of je woonverzekering voldoet.

– Gemeente: Check of je toeristenbelasting moet afdragen en of er nog speciale regels gelden voor tijdelijke verhuur

– VVE: Woon je in een appartement, dan moet je ook de Vereniging van Eigenaren om toestemming vragen.

– Belastingdienst: Geef je inkomsten uit de tijdelijke verhuur op.

– Buren: Laat je vaak vreemden in je huis logeren, dan is het slim om ook even met je buren te praten.

– Eventueel de bank: Wil je het helemaal volgens de regels doen, dan moet je als eigenaar van een koopwoning ook met je bank overleggen.

Mijn gekozen waardering € -

Journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. We maken vaak irrationele keuzes als het op onze portemonnee aankomt. Irene zoekt uit waarom.