Smartphones zijn tegenwoordig een vast onderdeel in de samenleving, en ook wearables kom je steeds vaker tegen. Blu combineert deze twee in een interessant idee: een smartphone die ook als smartwatch te gebruiken is.

STEUN RO

Hoeveel websites, tijdschriften en andere media heb je al wel niet horen zeuren over de te kleine schermpjes van een smartwatch? En als je eerlijk bent, moet je inderdaad ook wel toegeven dat deze erg klein zijn. Bovendien halen ze het qua functionaliteiten vaak niet bij een smartphone. Behalve als je een Blu hebt.

Interessant, maar groot

Blu wordt ontwikkeld door Durrell Pita uit Perth, Australië. Hij vindt dat er tegenwoordig te weinig innovatie te zien is in de hardware van mobiele technologie, dus innoveerde hij zelf. Bijzonder aan Blu is dat het een gewone smartphone is, maar dat deze ook te buigen is, waardoor je hem om je pols kunt dragen. Het is echter wel jammer dat het apparaat er meteen ook lang – het apparaat heeft afmetingen van 254 x 55 x 4,5 mm – van wordt, zowel als smartphone als als armband. Maar verder is er duidelijk over het ontwerp nagedacht: het apparaat buigt zo dat het scherm niet aan de onderkant van je arm zit, waardoor je alles op het scherm kunt lezen en gebruiken.

Blu is interessant en zeker innoverend

Bijzonder

Blu is dus flexibel. Interessant en zeker innoverend, maar absoluut niet hetgeen waar je zo’n apparaat voor koopt. Echter, de specificaties van Blu zien er niet slecht uit. De 5.3-inch display is gemaakt van Corning Gorilla Glass en heeft een resolutie van 1080 x 1920. Daarnaast draait het apparaat op een Quad-core ARM Cortex A57 en A53-processor met 4GB RAM-geheugen. Ook de accu valt met 2400mAh zeker niet tegen. Daarnaast heeft het apparaat een 13 megapixel camera, helaas zonder flits, en Blu ondersteunt nfc. Al met al: dit is een echte smartphone. Een minpuntje is het gewicht. 170 gram is wat aan de zware kant voor een smartphone, maar zeker niet onoverkomelijk. Jammer is dat je de opslag van 128 GB niet verder kunt uitbreiden, maar als je veel in de cloud werkt, zul je hier meer dan genoeg aan hebben. 
Prettig is ook dat het apparaat waterdicht is, wel zo gemakkelijk als je per ongeluk in een flinke regenbui komt. Bovendien reageert het apparaat op beweging, waardoor het scherm altijd op de juiste hoogte de informatie weer geeft, ook als je pols iets gedraaid is. 

Beschikbaarheid

Blu is nog volop in ontwikkeling en het geld wordt zelfs nog verzameld via de crowdfundingwebsite IndieGoGo. Maar er staat wel een flinke aanbieding tegenover mensen die vroeg steunen: waar Blu later 799 dollar gaat kosten, kun je hem op IndieGoGo voor 319 dollar bestellen. Jammer is wel dat hij dan waarschijnlijk pas in augustus 2016 in je brievenbus ligt. Bovendien is het beoogde bedrag van een miljoen dollar niet niet binnen, de ontwikkelaar heeft tot nu toe bijna negentigduizend dollar opgehaald. 

    Eveline Meijer is sinds 2014 werkzaam als (tech-)journalist. Op Reporters Online en op haar eigen website schrijft ze over technologie, maar kijkt voorbij de hypes.