Vergis je niet in Dijsselbloems calvinistische voorkomen. Die verbergt een financiƫle trucendoos waar je u tegen zegt.

STEUN RO

Het is dat hij zo'n zuinig mondje heeft, anders had Jeroen Dijsselbloem heel wat minder vertrouwen genoten als minister van Financiën, zeker nu hij tegen het Financieele Dagblad heeft gezegd dat er ook na 2014 nog steun aan de Grieken nodig zal zijn.

Wat? Dat lijkt wel zelfkastijding, alsof de PvdA al het slechte nieuws het liefst in één keer naar buiten brengt. De oppositie wil een debat, jazeker. De verdediging van boeienkoning Dijsselbloem ligt al klaar: hij heeft slechts bevestigd wat de Duitse minister Schäuble deze week al zei – en ook dat kan niet als verrassing gekomen zijn, omdat al bij het akkoord gaan met het tweede hulppakket duidelijk was dat Athene hiermee niet definitief uit de puree zou zijn.

Een Nederlandse minister heeft, ook al is hij voorzitter van de Eurogroep, weinig keus dan om Berlijn te volgen.

Bril

“Geen nieuws”, oordeelde Dijsselbloem dus over Schäuble's ontboezeming, maar dát is ook weer niet helemaal waar. Want in Duitsland dook iedereen er bovenop. Verkiezingstijd, nietwaar – en dan is het een pikant detail dat Kanzlerin Angela Merkel, die de weerzin voelt onder haar kiezers om de portemonnee opnieuw te trekken, tot nu toe heeft volgehouden dat ze een derde steunpakket “niet ziet”. De grappen over een bril zijn dan snel gemaakt, zelfs in het land dat niet bekend staat om het grote gevoel voor humor.

De grootste grap is misschien nog wel deze kaart, om precies te zijn nummer 30 in deze schitterende collectie. Inderdaad, u leest het goed: Nederlanders (die vooral geld geven) zijn per saldo best positief over Europa, en in ieder geval véél positiever dan de Grieken (die vooral geld krijgen). Ik moet er wel bij zeggen dat de kaart uit mei 2011 stamt.

Misschien, ik doe een wilde gok, zit het opvallende verschil in de rigoureuze bezuinigingen die Athene van de trojka opgelegd kreeg. Nog meer ellende dan ons “dictaat uit Brussel”, en wij beginnen inmiddels ook aardig te piepen.

Goochelact

Dus dient er momenteel een boekhoudkundige truc uitgevonden te worden om ervoor te zorgen dat er een derde hulppakket komt voor Griekenland die nadrukkelijk niet het etiket “lening” mag krijgen. Daar huivert de gemiddelde burger immers voor. Gelukkig is onze minister van Financiën een ware Houdini die eerder al een fraaie truc met DNB uitvoerde. En ook nu hangt er weer een financiële goochelact in de lucht, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de bestaande structuurfondsen van de Europese Unie, die toch al in de reguliere Europese begroting staan.

Kost ook geld, maar dan hoef je je eigen begroting er niet lastig mee te vallen – die is al lastig genoeg van zichzelf. En daar gooit Jeroen zijn trucendoos volledig open. Vandaar de blufpoker van het kabinet over de extra bezuinigingen die op Prinsjesdag duidelijk moeten zijn. Dat regelen we wel zonder de oppositie, zo was Dijsselbloems signaal deze week aan CDA en D66.

Chicken

Blufpoker, omdat PvdA en VVD die andere twee nog hard nodig hebben in de Eerste Kamer. Of de coalitiepartijen echt gaan gokken op een paar vrijzinnige senatoren in de oppositie, daar geloof ik niks van. Het is meer een game of chicken, twee auto's die recht op elkaar af snellen – wie het eerst uitwijkt, verliest. Het kabinet durft het aan om, gesteund door de deelakkoorden (zoals het sociaal akkoord) die al wél zijn gesloten, de druk op de “redelijke” oppositie zoveel mogelijk op te voeren.

Andersom zullen die ook niet willen crashen, want als iedereen ergens naar smacht, dan is het naar duidelijkheid. Of die nou uit zes, zeven of acht miljard euro bestaat. Dus zegt mijn eksteroog dat ze er onderling uit gaan komen, zeker Mark en Diederik, die niet nog een huwelijk zal willen laten klappen. En anders eet ik mijn hoed op. Alvast wennen aan kariger maaltijden…

Journalist en columnist. Schrijft over alwat voor zijn pen komt, van Haagse politiek tot terrorisme. Beukt er graag op los met de filosofenhamer. Classicus en volgeling van Dionysus, liefhebber van spot en ironie, slaat nooit een cappuccino af.

Geef een reactie