Ze wist het twee jaar geleden honderd procent zeker, na ruim dertig jaar zou Jetty Mathurin een punt zetten achter haar carrière. Door ingrijpen van haar eigen kleinkinderen is de cabaretière nog echter volop actief. ‘Leuk, maar het liefdesleven schiet er daardoor wel bij in. Op die ene Kroaat na ben ik al sinds 1994 vrijgezel en dat ben ik zat!’

STEUN RO

Ze heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen dus als oma heeft Jetty Mathurin (66) het druk genoeg. Als oudste uit een gezin van negen echter gesneden koek voor de in Suriname geboren cabaretière. Ze is de drukte gewend en geeft stiekem toe ook niet meer zonder te kunnen. Na een carrière van ruim 30 jaar besloot Jetty in 2015 dat het welletjes was geweest en tijd geworden om de lolbroek aan de wilgen te hangen. Het waren echter haar eigen kleinkinderen die de Amsterdamse aanspoorden toch vooral door te gaan en de taak van oma dan maar parttime te vervullen. Gevolg: wederom een nieuwe theatershow met de titel De Overdracht, welke vanaf eind september door het land trekt. ‘Blijven werken en in het theater staan houdt me jong’, aldus Jetty. En het moet gezegd; slechts de grijze coupe verraadt haar leeftijd want verder oogt de actrice allesbehalve een oma op leeftijd. Met alle invloeden van dien is er echter nauwelijks tijd voor een nieuwe liefde en dat steekt Jetty. ‘Gustaaf, de vader van mijn kinderen is, denk ik, de laatste serieuze relatie geweest die ik heb gehad. En dan hebben we het over lang geleden: 1994. Waarom we niet meer bij elkaar zijn? Als je me dat een week na mijn scheiding had gevraagd dan had ik je dat haarfijn kunnen uitleggen. Nu heb ik werkelijk geen idee meer. Gustaaf is een hartstikke fijne man met wie ik ook nu nog regelmatig contact heb over de kinderen, kleinkinderen of wanneer ik iets grappigs heb meegemaakt. Toch zal er ergens onderweg wel een kink in de kabel zijn gekomen.’

Dochter Nicole Terborg, presentatrice bij de VPRO, haakt in en weet wel waar de oorzaak ligt: ‘Pa en ma probeerden elkaar te veel te veranderen. Ma heeft altijd wel een babbeltje klaar en ging haar eigen weg in haar carrière, terwijl pa meer een rustige, observerende filosoof en kunstenaar is. Op de lange termijn werkte dat niet. Gelukkig is er nooit iets over onze hoofden gespeeld en ik ben altijd weer blij om te horen wanneer ze weer even contact met elkaar hebben gehad.’ Jetty geeft toe voorzichtig te zijn in de liefde en misschien zelfs wel een beetje bang. ‘Omdat ik een bekend gezicht heb kan ik nooit eens in een bepaald soort anonimiteit op ‘ontdekkingstocht’ gaan. Daarbij weet ik vooraf niet of mannen oprecht geïnteresseerd zijn in mij persoonlijk of in de bekende Nederlander. En dat is jammer want de intimiteit die een man me kan geven, dat mis ik wel degelijk. Tegelijkertijd zou ik het, met pijn in het hart, ook accepteren als de liefde niet meer voor mij zou zijn weggelegd. Er zijn voorbeelden genoeg van mannen en vrouwen die single dood zijn gegaan. Dat kan gebeuren maar ik zou dat dan wel heel jammer vinden.’

Dochter Nicole is echter vastberaden het niet zover te laten komen. Nicole: ‘We hebben al eens gesproken over een webserie Jetty en haar dochters, waarin ik en mijn zus Etlien een nieuwe man voor haar zoeken. Daarnaast bespreken we ook andere maatschappelijke onderwerpen, zoals opvoeden, racisme en het feit dat er qua zwarte vrouw zoveel meer is dan alleen de geijkte plaatje als die van Big Momma of seksbom. Maar die liefdesmissie is een hele grote. Op het toneel heeft ma wel de ballen die ze in haar eigen leven soms wat meer kan gebruiken. Het lijkt soms of ze honderdduizend excuses zoekt om niet aan een nieuwe relatie te hoeven beginnen dan redenen te vinden waarom dat wel leuk zou kunnen zijn.’

Schokkend filmpje
Jetty schaterlacht hard en uitvoerig en bevestigd direct wat dochterlief zegt: ‘Ja, maar een man moet schoon zijn! En hij moet van mij kunnen houden, maar ook van mijn hele familie. Mijn dochters en kleinkinderen krijg je er echt bij. Het is het hele pakket of anders niets. Daarnaast moet hij niet gierig zijn in het delen van zijn gedachten, een goed gesprek kunnen voeren en van reizen houden. Een tijdje terug reisde ik namelijk met mijn dreumesen nog naar Thailand, Suriname en Curaçao en daar kwamen later Vietnam en Cambodja nog bij. De missie die mijn dochters nu voor me hebben, hadden ze al eerder. Jaren geleden maakten ze eens, buiten mijn medeweten om, een internetprofiel op een datingsite voor me aan. Daar kwam een ontmoeting uit met een man in Heerhugowaard om te gaan wandelen. Alleen, het regende pijpenstelen! ‘Dat kon niet de bedoeling zijn’, dacht ik. Mijn prins op het witte paard staat met twee tickets naar de tropen op me te wachten op Schiphol, haha. Deze meneer was een woeste Kroaat met heel veel haar die gek was op mijn dikke billen. En dan heb ik nog de kleinste in de familie, kun je nagaan. Het bleef echter bij ‘onderzoeken’ en niets meer dan dat.’