Het is moeilijk om open te vertellen over seks. Praten over de geluiden die je buren maken of een rare Tinderdate – dat gaat nog wel. Maar zodra het persoonlijk wordt, wordt het moeilijker. Harriet Bergman neemt vier recente publicaties over seksualiteit onder de loep. Ze onderzoekt hoe deze boeken het onderwerp bespreekbaar maken, maar ook of enkel praten over seks wel genoeg is. 

STEUN RO

Het is moeilijk om open te vertellen over seks. Praten over de geluiden die je buren maken, over wat voor belachelijks de Cosmopolitan voorschrijft of een rare Tinderdate – dat gaat nog wel. Maar over de gevoelens en onzekerheden die daarbij kwamen kijken? Over of het normaal is niet naakt Twister te willen spelen met onbekenden, stiekem jaloers te zijn op Heleen van Royen, of nog nooit een vibrator van dichtbij te hebben gezien? Dat gesprek is moeilijker. Praten of schrijven over lichamelijke verlangens, een lichaam hebben, of liefhebben überhaupt – het is kwetsbaar en rauw. Gelukkig zijn er vier boeken verschenen die een poging doen vrouwelijke seksualiteit als gespreksonderwerp weer op tafel te krijgen.

Maar is het genoeg seks tot gespreksonderwerp te maken? Of vraagt een gesprek meer dan de keuze voor een onderwerp? Moet een dialoog niet vervolgens leiden tot betere seks? En is die dialoog er een die je aangaat met je sekspartner, of met farmaceutische industrie, de media en de rest van de wereld? Kortom: is praten genoeg?

Het persoonlijke is politiek

Als je niet alleen wilt praten, maar de wereld ook echt wilt veranderen, dan ben je bij de makers van de podcast Vuile lakens Anaïs Van Ertvelde en Heleen Debruyne aan het juiste adres. In hun podcast praten ze over verlangen en jezelf laten zien. Ze rekken normen op door te laten zien wat óók kan. Van Ertvelde promoveert aan de Universiteit Leiden, waar ze onderzoek doet naar mensen met een functiebeperking en de samenhang tussen sociale bewegingen, gender en de ontwikkeling van neoliberalisme. Heleen Debruyne werkt bij Radio Klara, schrijft over kunst en cultuur en debuteerde in 2016 met De plantrekkers. In het boek Vuile lakens vatten ze de vele inzichten uit hun openhartige podcast nog eens samen. Ze willen seks bespreekbaar maken en ook hun boek slaagt daarin. Ze geven een hedendaagse visie op seksualiteit, door hun eigen ervaringen te combineren met onderzoek. Van polyamorie tot vaginale afscheiding: bij alles wat aan bod komt schromen ze niet hun eigen ervaring te delen.