“Toen wij rond waren met John de Mol, kwam RTL ineens met blanco contracten aanzetten. Zo van: zeg ’t maar jongens, wat moeten invullen?” En zo kon het gebeuren dat er voor pensionado Johan Derksen (69) geen sprake is van afbouwen, maar dat hij voor vier jaar vast ligt bij Talpa. Over de blues, Amerika, talkshow-gekkies, en VI. “Wat ik doe is legale oplichting.” Met de groeten uit Grolloo.

STEUN RO

Mensen die hem niet kennen, zijn altijd weer verbaasd als ze hem in levende lijve tegenkomen. Misschien zelfs ’n tikje teleurgesteld. Hoe voorkomend hij wel niet is, en vooral ook hoe geordend. Op het maniakale af. Met ingehouden trots gaat hij voor langs al zijn cd’s en elpees. Zo stonden ze keurig gerangschikt in Elst, Gouda, Utrecht en Oudewater, en zo staan ze ook nu weer keurig in meterslange kasten in Grolloo. Ze staan in een soort van koetshuis achter zijn verbouwde boerderij. “Mijn domein.” Hoeveel het er inmiddels zijn? “Geen idee.” Zo’n dertigduizend, waarschijnlijk. “En allemaal op alfabetische volgorde.”

Een paar uur later steken we de straat over voor ’n lichte lunch bij de kroeg van John Hofsteenge. Dat wil zeggen: Derksen houdt het bij twee espresso’s. Reden: zijn zoveelste powerdieet. Over ’n dikke week begint het nieuwe tv-seizoen weer, en er is geen pak meer dat ‘m past. “Ik heb kasten vol met pakken waarmee ik ’n heel peloton zou kunnen kleden, maar ik kan er geen één meer aan. En ik wil m’n jasje en bovenste knoopje wel graag dicht.” Het zijn de middernachtelijke autoritten die hem nog altijd de das omdoen. “Als ik in ’t holst van de nacht terugkom uit bijvoorbeeld Middelburg, wil ik nog wel ‘ns een benzinestation plunderen.”

Z’n levensloop is onderhand al honderden keren opgetekend. Geboren aan de Kastanjelaan in Heteren, opgegroeid in het Drentse Rolde, als zoon van een autoritaire, gereformeerde politieman. Daar maakte hij, dankzij Harry Cuby Muskee, kennis met de blues. Na twee jaar voetbalinternaat in Deventer, genoot hij schoppend van het leven in de krochten van het betaalde voetbal, in Leeuwarden, Veendam, Haarlem, Meppen en Maastricht. Er volgden 39 jaar voetbaljournalistiek bij Voetbal International, waar hij binnenkwam als jongste bediende en afscheid nam als de grote baas. Intussen kent iedereen hem van zijn niets ontziende tongriem aan de tafel van Voetbal Inside. Als ie er één had gehad, had er vast en zeker media personality op z’n visitekaartje gestaan.

Laat je overigens niet foppen door het feit dat zijn hoofd een paar uur per week op tv verschijnt, dat hij in grote delen van het land vijf uur per week op de radio is, en dat hij het land doortrekt met z’n Nederpop-pioniers – het leven van pensionado Johan Derksen staat tegenwoordig toch vooral in het teken van z’n labradoodle Cuby. Vakanties zitten er de afgelopen jaren niet meer in, omdat dat zielig is voor de hond. De Range Rover werd ingeruild voor een Volvo station wagon, omdat dat handiger was voor de hond. In de echtelijke slaapkamer staat intussen het grootste bed ter wereld, omdat er naast het echtpaar Derksen ook ruimte moest zijn voor de hond. En vanwege de hond werd een huis met grote tuin én schutting gezocht (en gevonden).

De interesses van Geert Jan Darwinkel zijn legio. Van (Amerikaanse) sport, tot film, human interest, lifestyle, muziek en reizen. GJ is old skool, maar toch reuze bij de tijd.