Journalistiek gekaapt

De Volkskrant spreekt over 'Journaal Gekaapt'. Zeker, maar daar blijft het niet bij.

'Wegens omstandigheden even geen acht uur journaal van de NOS'.

Eigenaardig

Als ik ruim twee uur later de tussenbalans opmaak ben ik heel verbaasd. Als wij om acht uur overschakelen naar NPO kanaal 1 is daar dat testbeeld en vreemde bericht. Teletekst of andere Nederlandse televisie zenders leveren geen verklaring op. We beginnen ons serieus zorgen te maken als deze situatie aanhoudt. We hebben verzuimd om op Twitter te kijken. Duidelijkheid komt er pas als studio Den Haag (Nieuwspoort) in de lucht gaat. Dan komen er ook een paar indrukwekkende beeldfragmenten (studio medewerker Hans heeft kennelijk de tegenwoordigheid van geest de camera te draaien). Ook zijn beelden gemaakt door een alerte journalist via zijn telefoon. Lange tijd moeten we het gewoon doen met een vorm van radioverslaggeving via de televisie. Kennelijk staan NOS medewerkers te bibberen in de kou. Maar dat heb ik niet meer gezien….

Waar is de mobiele journalistiek?

Waar is de mobiele journalistiek?

Dat is de eerste opmerking die bij mij opkomt is: waar is de mobiele journalistiek? Los van de aanzienlijke logistieke problemen (men mag van de politie het NOS gebouw niet in): we beschikken tegenwoordig toch over mobiele camera's die rechtstreeks videobeelden kunnen streamen naar kijkers? De journalist is dan tevens (eind)redacteur. De integratie van internet met de traditionele media. Internettelevisie of televisie op internet, dat maakt dat niet zoveel meer uit.

Ik volgde onlangs een online cursus (MOOC) over 'mobile journalism' en daarbij zijn tal van voorbeelden te zien. Het kwam zelfs zo ver dat ik digitaal met mijn neus vooraan stond bij de rassenrelletjes in Ferguson (USA). Ook had ik een chat met de reporter ter plaatse. Zeker: er is gisteren bewonderenswaardig geïmproviseerd, maar reflectie bij de redactie is hard nodig.

Toezichthoudend domotica

Een tweede opmerking heeft rechtstreeks te maken met een mini-symposium in Amsterdam aan de VU- een etmaal eerder – over toezichthoudende domotica. U weet wel, camera's en sensoren die jong en (vooral) oud continu monitoren om zonodig te kunnen interveniëren. Daar wordt ruime ervaring mee opgedaan, maar het roept belangrijke ethische vragen op. Die vragen komen op het mini-symposium, maar ook nadien tijdens de verdediging van zijn proefschrift door  Alistair Niemeijer, aan de orde. Mensen gaan soms hun gedrag veranderen en dat kan in de zorgsector zelfs leiden tot minder goede zorg. Dat kan daarbij gaan om cliënten, maar ook medewerkers. Voormalig Inspecteur GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) Jenneke van Veen benadrukt dat.

Om nu terug te komen op het incident in het gebouw van de NOS studio. Ook daar zijn dergelijke camera's aanwezig. Met de camera's en dat beeldmateriaal had men ook iets kunnen doen? Genoeg voor refectie over de journalistiek anno 2015.

Mijn gekozen waardering € -