Journalistiek heeft een prijs – en je mag zelf weten welke

Waarom journalisten van Reporters Online sinds een paar weken lezers om een blijk van waardering vragen. En waarom dat werkt.

“Vet enthousiast.” Ik ben het niet elke dag. Maar nu wel. De afgelopen weken heeft Reporters Online geëxperimenteerd met donaties bij de artikelen van onze journalisten. Het idee is simpel: als je een stuk gelezen hebt, en je vindt het goed, kun je een blijk van waardering geven. In de vorm van een beloning voor de journalist die het stuk gemaakt heeft. Je kunt het ook niet doen, even goede vrienden.

Hoe dat er uitziet? Zie bijvoorbeeld “Mijn hond ging dood aan knalvuurwerk” op Reporters Online. Het werkt sinds kort ook op websites die we voor deelnemende journalisten maken (doen we ook, stuk of 100 gemaakt inmiddels), zie: Waarom Jenny Douwes een populistische kletskous is. En op websites die journalisten door anderen laten maken, zo lang het maar WordPress is. Zie: 8 praktische vragen over prostaatklachten.

Stukken die gemaakt moeten worden

Reporters Online is vijf jaar geleden opgericht om freelance journalisten nieuwe mogelijkheden te geven om geld te verdienen met hun werk. Inmiddels doen er zo’n 700 freelancers mee. Ze krijgen rechtstreeks geld van lezers (kijkers, luisteraars) die hun werk waarderen. Zo kunnen ze onafhankelijk van uitgevers en adverteerders de stukken maken die ze willen maken. De stukken die gemaakt moeten worden.

Ze blijven op die manier niet alleen onafhankelijk, ze weten ook dat er lezers zijn die hun werk waarderen. Die waardering is misschien nog wel belangrijker dan de opbrengst van de donaties, durven we na een paar weken uitproberen te stellen Voor journalisten die bij de rechtbank, tussen het knalvuurwerk, op een Drents voetbalveld hun werk staan te doen, is het meer dan welkom als ze weten dat er mensen zijn die het resultaat lezen. Die het goed vinden. Die er geld voor over hebben om nog een keer zo’n stuk te lezen.

En dat hebben lezers, soms met als opbrengst een paar tientjes, soms veel meer. Vandaar dat enthousiasme.

Tegenwicht

Het komende half jaar gaan we bij Reporters Online een platform bouwen waarmee journalisten op grotere schaal donaties kunnen vragen aan hun lezers (en kijkers dus, en luisteraars). Zonder dat ze na hoeven te denken over de techniek. Dat doen wij.

Daar gaat niemand rijk van worden, wij al helemaal niet. Bij Reporters Online gaat 90 procent van de opbrengst van artikelen naar de journalisten die ze gemaakt hebben. Wel vormen we zo een tegenwicht tegen uitgevers die journalisten als maar verder afknijpen, en helpen we onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Je leest hier meer over de achterliggende ideeën die we bij donaties hebben (in het Engels, want over de grens wonen ook lezers..).

Daarbij is alle hulp welkom, van iedereen die onafhankelijke journalistiek een warm hart toedraagt. Een systeem voor donaties bouwen waar honderden journalisten wat aan hebben kost (een beetje) geld en (een heleboel) tijd. We gaan die hulp de komende maanden proberen te krijgen, op allerlei manieren, op allerlei momenten, en op een zodanige manier dat de hulp ook echt ten goede komt aan onafhankelijke journalisten.

En we zijn al begonnen dus. Het gaat de goede kant op. Dus als je ons nu al wilt steunen bij de bouw van het platform: graag! Je kunt dat doen via de link hieronder. Gewoon met iDeal (of je creditcard, of Paypal, en als je ze nog ergens hebt liggen: Bitcoin….).

Dank!

Mijn gekozen waardering € -