Kabinet blijft zwaar inzetten op aanpak “schijnzelfstandigen”

Onze wekelijkse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat ondernemers raakt.

De Tweede Kamer debatteerde over zzp'ers in de zorg. Veel meer dan toezeggingen die nog waargemaakt moeten worden, deed het kabinet niet. Ambtenaren van Financiën hielden een vernietigend rapport over de VAR-webmodule onder de pet. En de OESO adviseert Nederland om de zelfstandigenaftrek af te schaffen. Dat allemaal in week 17 van 2014.

Er gloort een sprankje hoop voor de zelfstandigen in de zorg. De afgelopen maanden kregen zij in groten getale problemen met de belastingdienst over hun VAR-verklaring. Woensdag debatteerde de Tweede Kamer daarover.

Coöperaties voor zzp'ers in de zorg 

Het kabinet zegde een uitbreiding toe van een proefproject waarbij cliënten rechtstreeks zzp'ers kunnen inhuren. Daardoor zouden alsnog 1500 mensen als ondernemer in de zorg aan het werk kunnen blijven. Zij krijgen op korte termijn bericht van de Belastingdienst.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën reageerde voorzichtig positief op een plan van ZZP Nederland om te komen tot coöperaties waarin zzp'ers in de zorg samenwerken met behoud van hun zelfstandigheid. De brancheorganisatie wordt uitgenodigd om dat idee samen verder uit te werken.

De controles worden niet op een laag pitje gezet

Verdergaande voorstellen vanuit de Tweede Kamer om zzp'ers tegemoet te komen, hield de staatssecretaris af. Zelfstandigen van wie de fiscus de VAR-wuo heeft ingetrokken krijgen die niet terug. Ook worden de criteria voor zelfstandig ondernemerschap niet versoepeld en worden de controles niet op een laag pitje gezet.

Het kabinet blijft zwaar inzetten op wat heet "de bestrijding van schijnconstructies". Dit vanuit het idee dat veel zzp'ers geen echte ondernemers zijn maar alleen maar vanwege het vermeende belastingvoordeel die fiscale status willen hebben.

Bestrijding schijnzelfstandigheid

Over de omvang en de ernst van "schijnzelfstandigheid" bestaat allesbehalve overeenstemming. Toch is het kabinet vastbesloten 100 miljoen euro aan extra belastingen binnen te halen door er een eind aan te maken. Hoe precies, daarover is een brief in de maak aan de Tweede Kamer.

Een van de manieren waarop het kabinet "schijnzelfstandigheid" wil aanpakken is de vervanging van de huidige schriftelijk VAR-verklaring door een "webmodule". Vanaf 1 januari zouden zzp'ers die per opdracht moeten invullen, waarna hun opdrachtgever mee moet tekenen voor de antwoorden.

Enorme bureaucratie

De ontwikkeling van die VAR-webmodule wilde al niet echt vlotten. De belangenorganisaties van zzp'ers die erover mee mochten praten hebben er geen enkele fiducie in. Zij vrezen dat er een enorme bureaucratie wordt opgetuigd die het voor bonafide opdrachtgevers en opdrachtnemers alleen maar moeilijker maakt om zaken te doen.

Ambtenaren hielden vernietigend advies over VAR-webmodule achter

Die zorg blijkt te worden gedeeld door het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal). Vlak voor het kamerdebat kwam aan het licht dat ambtenaren van Financiën een vernietigend advies van Actal over de webmodule hadden achtergehouden. Dat lag er al sinds februari.

Staatssecretaris Wiebes verklaarde dat hij zelf pas deze week van het bestaan van dat advies had vernomen, en dat hij het toen onmiddellijk naar de kamer had gestuurd. Zijn nederige excuses werden aanvaard, maar hij moet binnenkort wel komen uitleggen hoe hij de vele bezwaren denkt te ondervangen.

Verder in het nieuws

Politici en beleidsmakers die een broertje dood hebben aan zelfstandigen zonder personeel kregen deze week een steuntje in de rug van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In een rapport over het economisch beleid van de Nederlandse overheid zette de club van rijke industrielanden zzp'ers weg als belastingontwijkers. Zij zouden niet bijdragen aan werkgelegenheid en innovatie, en zouden de groei belemmeren. Afschaffen die zelfstandigenaftrek, suggereert de OESO.

Was de buit eerlijk verdeeld, dan hadden zzp'ers 2,4 miljoen gekregen

Verschillende media namen deze week goed nieuws over van het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds ZZP. Dat had maar liefst 400.000 euro gekregen van het Europees Sociaal Fonds om als opleidingssubsidie uit te keren aan zzp'ers. Het slechte nieuws is dat het daar ook bij blijft. OOZZP heeft blijkbaar niet weten te voorkomen dat het ESF-geld vanaf 2014 weer exclusief naar werknemers en werkzoekenden gaat, zoals dat ook tot 2011 het geval was. Overigens was die 0,4 miljoen euro naar verhouding toch al een fooi. Was de buit eerlijk verdeeld, dan hadden zzp'ers 2,4 miljoen euro gekregen.

Extra bijeenkomst voor investeerders BrightNL

BrightNL wil de eerste pensioeninstelling speciaal voor zzp'ers worden. De helft van het geld dat de initiatiefnemers nodig hebben om van start te gaan, is binnen. Hun crowd funding campagne leverde tot nu toe 150.000 euro op. Om nog eens zo'n bedrag uit de markt te halen, organiseren zij op 1 mei een extra informatiebijeenkomst voor potentiële investeerders. 

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.