Kamperen in de wildernis, park Enduimet een parel in het wild

Aan de voet van Kilimanjaro ligt ten oosten het wildpark Enduimet Wildlife Management Area. Het park ligt tussen de Keniaanse grens en Kilimanjaro National Park.

Enduimet is een doorgangskamp voor kuddes olifanten, zebra’s, giraffen en gnoes naar andere parken in Kenia en noord Tanzania. In vergelijking met de meer bekende parken als Tarangire, Arusha National of Kilimanjaro Park is dit een onontdekt stukje wildernis waar weinig toeristen komen. Terwijl in de grote parken vaste routes zijn uitgestippeld, mag hier vrij rondgereden worden. Bovendien is het echt ruw en dor terrein met een paar verhoogde zandpaden die het gebied doorkruizen. Het gebied is aan jou om te ontdekken. Alleen op de vaste kampeerplaatsen is er ’s nachts een askari. Een parkwachter die bij het kampvuur zit en ervoor zorgt dat de olifanten, buffels en roofdieren als hyena’s, luipaarden en leeuwen op een afstand worden gehouden. Het landschap bestaat uit weidse vlakten die door kopjes worden onderbroken. Bij de drooggevallen rivieren zijn de beddingen bebost met acacia en struikgewas. Buiten het regenseizoen zijn er niet veel drinkwaterplekken. In de paar die er zijn wordt deze bewaakt door een nijlpaard.

Er zijn diverse locaties waar gekampeerd kan worden. Op die plekken zijn er outdoor douches, een canvaszak gevuld met water, en simpele kookgelegenheden. Alles moet zelf meenemen genomen worden. Gas om te koken, etenswaren, drinkwater, douchewater en tenten. Bij Sinya Rangerpost kunnen mountainbikes gehuurd worden en wordt met een gids de omgeving verkend. Het is daarna tijd voor de sundowner. Rond een uur of vijf in de middag worden uit de koelboxen de koude biertjes, soda’s en gin en tonics gehaald. Bij het kampvuur en met zicht op de verdwijnende gletsjer van Kilimanjaro wordt het stof weggespoeld. De tenten op het dak van de 4×4 of op de grond worden voor de nacht klaargemaakt. De pasta kookt en het vlees ligt op de gril. Na een spectaculaire zonsondergang valt rond 7 uur de duisternis in. De sterrenhemel belicht het landschap. Het struikgewas en de bomen werpen zwarte schaduwen af. Langzaam komen de nachtdieren opgang. Met een zaklantaarn flitsen de ogen op. Rondom de tent scharrelt de civetkat op zoek naar etensresten. De velvetmonkies plagen de tentkoorden. De bushbabies (nachtaapjes) slaken kreten in de duisternis. In de verte zijn de hyena’s, leeuwen en olifanten te horen. Bij dageraad is er een koor van vogels te horen. Om de tent zijn talloze sporen te zien van de dieren die voorbij zijn getrokken. Soms liggen op een steenworp een paar reuze verse drollen van een olifant…

Mijn gekozen waardering € -

Ik ben non-fictie auteur betreffende de volgende onderwerpen Tweede Wereldoorloggeschiedenis, inlichtingendiensten, Koude Oorlog, huurlingen in Afrika en Indonesie, onafhankelijkheidsstrijd RMS, clandestiene operaties MI6 en CIA.