Officieel mag je in Marokko pas trouwen als je 18 bent, maar de rechter mag een uitzondering maken. En dat gebeurt: in 2014 trouwden er 50.000 minderjarigen – soms jonger dan 14 jaar. De grotendeels conservatieve regering wil voor die uitzondering een minimumleeftijd van 16 jaar instellen, maar de socialisten willen er 18 van maken. De discussie over de minimumleeftijd is weer los gebarsten. Maar verandert de wet wel iets aan eeuwenoude tradities en mentaliteit?

STEUN RO

“Ik denk het niet,” zegt Mohsin Chrif, het hoofd van het stadje Ouad Amlil, een dik uur rijden van Fes. Er wonen zo’n 20.000 mensen in dit groene gebied, tegen het noorden van Marokko aan. Ezels lopen over de slechte asfalt- en zandweggetjes om winkeltjes te bevoorraden. De mentaliteit hier ligt nog redelijk ver van de Westerse en van de gemiddelde en rijke klasse in grote Marokkaanse steden zoals Casablanca en Tanger. Huwelijken tussen minderjarigen zijn hier dan ook niet vreemd.

Chrif, nu 54 jaar, trouwde op zijn zestiende. “M’n moeder wilde dat ik trouwde, want ik was haar enige zoon. Ze was bang dat ik dood ging en ze dan geen kleinkinderen zou hebben!” lacht hij. “Onze god zegt dat we naar onze ouders moeten luisteren, dus doe ik dat. Ik wilde zelfs dat zij mijn toekomstige vrouw zou kiezen want alleen vrouwen kunnen goede vrouwen kiezen.” Zijn moeder koos een 14-jarig meisje uit hetzelfde stadje. Haar vader ging akkoord met het huwelijk en daarmee waren alle belangrijke partijen geraadpleegd.

Op het huwelijk zagen de jonge bruid en bruidegom elkaar voor het eerst. “Ze had een goede taille, een mooi gezicht… ja, mijn moeder heeft goed gekozen!” kirt hij. Volgens hem heeft de leeftijd voor geen enkele problemen gezorgd. Hij praat ronduit over de profeet Mohammed, die met met zijn vrouw Aisha getrouwd zou zijn toen zij negen jaar was. “Het huwelijk is iets goeds, ook op jonge leeftijd. Het is een continuïteit van het geloof. Maar je moet haar tot rust laten totdat ze ongesteld is geworden. Tot die tijd kan haar schoonmoeder haar leren koken en schoonmaken in het huis.”

Het klinkt als een verhaal van honderd jaar geleden, maar dat is het niet. Nog steeds trouwen er enorm veel minderjarige meisjes in Marokko – vooral op het platteland. Er is daar weinig educatie, een eeuwenlange traditie en vooral veel armoede. Een meisje onderhouden kost geld, terwijl haar uithuwelijken geld oplevert. Dit is vaak de reden dat ouders ervoor kiezen hun dochter aan een man mee te geven als hij of zijn moeder daarom vraagt. En net zoals de vrouw van Chrif, belanden deze meisjes na het huwelijk vaak achter het aanrecht en komen ze het huis niet meer uit. Vaak hebben ze niets geleerd over intimiteit, dus worden ze het slachtoffer van seksueel geweld zonder daar zelf van bewust te zijn.

Correspondent Marokko e.o.