Officieel mag je in Marokko pas trouwen als je 18 bent, maar de rechter mag een uitzondering maken. En dat gebeurt: in 2014 trouwden er 50.000 minderjarigen – soms jonger dan 14 jaar. De grotendeels conservatieve regering wil voor die uitzondering een minimumleeftijd van 16 jaar instellen, maar de socialisten willen er 18 van maken. De discussie over de minimumleeftijd is weer los gebarsten. Maar verandert de wet wel iets aan eeuwenoude tradities en mentaliteit?

“Ik denk het niet,” zegt Mohsin Chrif, het hoofd van het stadje Ouad Amlil, een dik uur rijden van Fes. Er wonen zo’n 20.000 mensen in dit groene gebied, tegen het noorden van Marokko aan. Ezels lopen over de slechte asfalt- en zandweggetjes om winkeltjes te bevoorraden. De mentaliteit hier ligt nog redelijk ver van de Westerse en van de gemiddelde en rijke klasse in grote Marokkaanse steden zoals Casablanca en Tanger. Huwelijken tussen minderjarigen zijn hier dan ook niet vreemd.

Chrif, nu 54 jaar, trouwde op zijn zestiende. “M’n moeder wilde dat ik trouwde, want ik was haar enige zoon. Ze was bang dat ik dood ging en ze dan geen kleinkinderen zou hebben!” lacht hij. “Onze god zegt dat we naar onze ouders moeten luisteren, dus doe ik dat. Ik wilde zelfs dat zij mijn toekomstige vrouw zou kiezen want alleen vrouwen kunnen goede vrouwen kiezen.” Zijn moeder koos een 14-jarig meisje uit hetzelfde stadje. Haar vader ging akkoord met het huwelijk en daarmee waren alle belangrijke partijen geraadpleegd.

Correspondent Marokko e.o.