‘Kannibalenmoord’ schokt Duitsland

Opnieuw wordt Duitsland opgeschrikt door een (mogelijk) kannibalistische moord. Die doet denken aan de geruchtmakende zaak rond de 'Kannibaal van Rotenburg', in 2001. In beide gevallen speelt eenzelfde kannibalen-forum op internet een duistere rol.

Het kon de titel van een horrorfilm zijn: Das Grauen im Gimmlitztal – ontzetting in het Gimmlitztal. In dit dunbevolkte dal in het oosten van Duitsland, tegen de grens met Tsjechië, vermoordde een politiemedewerker, Detlev G. (55), een manager uit Hannover, Wojciech S. (59). Morbide: de man uit Hannover zou er zelf om hebben gevraagd te worden gedood. Wojciech S. kwam speciaal met de bus uit Hannover, via Berlijn en Dresden, naar dit afgelegen deel van Saksen om zijn moordenaar te ontmoeten.

Kannibalisme

De twee leerden elkaar kennen in een internetforum voor 'liefhebbers' van kannibalisme. Op 4 november haalde Detlev G. zijn internetvriend in Dresden van de bus. Samen reisden ze naar het dorpje Reichenau, waar de homoseksuele Detlev met zijn echtgenoot een pension uitbaat. Hier, in de kelder van het ruime pension, stak Detlev G. zijn slachtoffer met een mes in de hals, waarna S. stierf.

Vijf uur lang had Detlev G. nodig om het lijk in de kleinst mogelijke stukken te hakken en te snijden. De lichaamsdelen begroef hij verspreid over het terrein van het pension.

Mensenvlees

Als medewerkers van S. zich zorgen beginnen te maken en de politie inschakelen, is Detlev G. snel getraceerd als de laatste persoon met wie Wojciech S. contact had. G. wordt gearresteerd en bekent. Hij beweert dat sexuele motieven voor beide mannen een rol speelden, maar hij ontkent van het mensenvlees te hebben gegeten. Wojciech S., een gescheiden vader met een tienderdochter, zou er van kindsaf over hebben gefantaseerd te worden vermoord en opgegeten.

De buren in Reichenau zijn ontzet. Detlev G. staat bekend als vriendelijk en behulpzaam. In het pension worden regelmatig dorpsbijeenkomsten gehouden, op ‘Sylvester’ (oudejaarsavond) komt men er bijeen. Dat Detlev samenleefde met een man stoorde de dorpsbewoners niet, zei een van hen tegen BIld. De echtgenoot van Detlev G., een notaris, zou niets van de moordlustige fantasiëen van zijn partner hebben geweten en is ondergedoken. Volgens de Russische vriendin van Wojciech S. is het ondenkbaar dat de man een doodswens zou hebben gehad.

Rotenburg

De moord doet denken aan de geruchtmakende zaak van de ‘Kannibaal van Rotenburg’ – Armin Meiwes – in 2001, waarover films werden gemaakt en boeken verschenen. Ook Meiwes leerde – opmerkelijk genoeg in hetzelfde kannibalenforum dat Detlev G. en Wojciech S. bezochten – een man kennen, die wilde worden gedood en opgegeten. Samen met zijn slachtoffer probeerde Meiwes zelfs de afgesneden en gebraden penis van de – hevig bloedende – man te eten. Armin Meiwes, die levenslang vastzit, bekende over een periode van maanden minstens 20 kilo mensenvlees te hebben verorberd.

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een reactie