Oxford-econome Kate Raworth pleit in haar boek Doughnut Economics voor het heroverwegen van de fundamenten van de economie. Maandag begon ze in Amsterdam haar wereldtour over de donuteconomie. “In plaats van economische groei hebben we een nieuw economisch kompas nodig binnen de grenzen van de aarde.” 

Als Britse tiener vroeg Kate Raworth het zich al af: welke taal moet je leren om de wereld te verbeteren? Ze dacht haar antwoord te vinden in de moedertaal van openbaar beleid: economie. Daarom ging ze de economische wetenschap studeren aan Oxford University, waar ze inmiddels werkt als onderzoeker.

“Al die tijd hebben economen hetzelfde kompas gebruikt,” leidde ze afgelopen maandag haar verhaal in bij DELITELABS in Amsterdam. “Economische groei. Dit dogmatische model, dat gefocust is op een alsmaar stijgende lijn van gemiddeld inkomen, is gedoemd om te falen. De eenentwintigste eeuw vraagt om een nieuw kompas.”

De donuteconomie uitgelegd

Het nieuwe kompas van Raworth is geen stijgende lijn, maar een donut. Een beetje tegenstrijdig, want donuts zijn natuurlijk ongezond. “Het gaat om de vorm,” legt ze uit. “Het gat in het midden illustreert wat mensen tekortkomen aan basisbehoeften, zoals mensenrechten, gezondheidszorg en huisvesting. We willen dat iedereen in de wereld uit dat gat komt en op de donut.”