Kater in Qatar?

Nederland ligt eruit en kan op vakantie. De hitte in Hongarije speelde het Nederlands elftal, volgens deskundigen, voor een groot deel parten en juist daarin ligt een belangrijke les voor het WK in Qatar. Willen we over anderhalf jaar überhaupt een kans maken, dan moet dat euvel bovenaan de prioriteitenlijst komen te staan.

Hij is geen Ronald Koeman en doet ook geen moeite om op zijn voorganger te lijken. Bondscoach Frank de Boer maakte er, bij zijn aanstelling in september vorig jaar, geen geheim van zijn eigen plan te trekken. Ook deinsde hij er, zo bleek tijdens dit EK, niet voor terug een nieuw systeem op Oranje los te laten. Door de Hollandse school, het 4-3-3 systeem, eigenhandig de nek om te draaien en zijn beoogde nummer 1-doelman Jasper Cillessen zonder overtuigende redenen thuis te laten, strandde het Nederlands elftal dit EK al in de achtste finale tegen Tsjechië (0-2 verlies).

Het oog kan daarom direct op het WK 2022, dat tussen 21 november en 18 december 2022 plaatsvindt in Qatar. Een ongebruikelijke tijd om een dergelijk toernooi af te werken, maar dat is de keuze voor het -qua voetbal- onbeduidende Arabische Emiraat überhaupt. Aangezien de gemiddelde temperatuur er tussen april en oktober niet onder de 30 graden komt -tussen juni en september zijn warme dagen van meer dan 40 graden zelfs niet ongebruikelijk- komt de FIFA er niet onderuit om het toernooi met zicht op kerst plaats te laten vinden.

Klimaatverschil
Bijkomend voordeel is dat spelers op dat moment niet al een loodzwaar voetbaljaar in de benen hebben, maar amper een half seizoen. Al gaan er inmiddels ook geluiden op in de zomermaanden door te spelen of al eerder te beginnen. Toch liggen er door het klimaat meerdere uitputtingsslagen op de loer. De uitschakeling in Boedapest heeft er volgens experts voor een groot deel mee te maken dat Oranje amper 24 uur voor de wedstrijd pas afreisde naar Hongarije, waar het geen 19 maar 31 graden is. Veel te kort om het lichaam daarop aan te passen, zo was ook duidelijk zichtbaar tijdens de twee drinkpauzes, halverwege de wedstrijd.

‘Wij dachten dat dit (zo weinig mogelijk buiten zijn en veel in het hotel met airco blijven, red.) de beste keuze was’, aldus de Boer. ‘Het is achteraf altijd makkelijk praten, maar wij dachten dat zo weinig mogelijk in de warmte zijn het beste was. Natuurlijk, het lichaam moet wennen, maar daar hebben de Tsjechen toch ook mee te maken gehad?’ Het is te hopen dat de KNVB voor het volgende toernooi wel extra aandacht gaat besteden aan het hitteprobleem, anders zou het elftal zomaar eens met een nieuwe kater kunnen afdruipen.

Voor een bedrag van 3 miljard verrezen de afgelopen jaren 12 (aangepaste) stadions in de steden Doha, Lusail, Al Khawr, Al Wakrah en Al Rayyan. Om daar te mogen spelen, dient Nederland zich eerst nog te kwalificeren. De campagne begon met drie wedstrijden tegen Turkije (4-2 verlies), Letland (2-0 wist) en Gibraltar (0-7 wist). De weg naar het oosten krijgt dit najaar een vervolg met wedstrijden tegen Noorwegen (uit op 1 september), Montenegro (thuis op 4 september), Turkije (thuis op 7 september), Letland (uit op 8 oktober), Gibraltar (thuis op 11 oktober), Montenegro (uit op 13 november) en Noorwegen (uit op 16 november).

Mijn gekozen waardering € -