‘Verboden vruchten’, zo heet de bloemlezing erotische teksten die actrice Katja Schuurman in het kader van Boekenweek 2017 samenstelde. Het resultaat: een bonte verzameling verleidelijke, prikkelende teksten die het hart openen en gevoelens van lust opwekken.

STEUN RO

Als er één actrice is in Nederland die weet wat sexy is, dan is het Katja Schuurman wel. Haar volle lippen, grote haarbos, verleidelijke oogopslag en zwoele stemgeluid: Katja ademt wellust. Dat deed ze twintig jaar geleden en dat doet ze nog steeds. Niet verwonderlijk dus dat juist zíj een bundel verhalen en gedichten samenstelde die de lendenen van ons ‘bonkige’ Hollanders, zoals ze omschreef in een interview in ‘de Volkskrant’, in vuur en vlam moet zetten. In het kader van het thema van de komende Boekenweek, verboden vruchten, stelde ze deze bloemlezing samen. En ze zou het helemaal niet erg vinden als háár verboden vruchten tot meer vrijpartijen zouden leiden. Katja’s bringing sexy back!

Hoe ze dat doet? Met een bonte verzameling erotische teksten, van de dichtkunst van M. Vasalis tot fragmenten van werk van Joost Zwagerman, Arthur Rimbaud, P.F. Thomése, en songteksten waarin het beestje bij de naam wordt genoemd. Elke tekst wordt ingeleid met achtergrondinformatie voor de lezer. Het is een 300 pagina’s tellende bundel waar de lust van de pagina’s spat, in teksten die vrolijk afwisselen qua vorm en inhoud. De ene keer verholen, de andere keer recht voor zijn raap. In de vorm van proza, poëzie en songteksten. Van Hugo Claus en Hafid Bouazza tot R&B-zanger Ginuwine, die in 1996 een hit scoorde met zijn nummer ‘Pony’. Een voorbeeld van zinnen die naast elkaar bestaan: ‘Tine en Mu zaten wijdbeens tegenover elkaar in de sofa, hun vingers tussen elkaars gladgeschoren schaamlippen verborgen’ (Roderik Six, ‘Het meisje Mu’), maar ook: ‘Nu nog is haar hele lijf karmijn en glimt van het zweet (Hugo Claus, ‘ Nu nog’). Het resultaat is, kortom, een literaire jukebox vol zinderende scenes.

Bij het samenstellen van de bloemlezing is Katja uitgegaan van teksten die ze zélf ‘mooi, ontroerend of geil’ vindt. Haar eerste eigen ervaring met boeken die je ‘met één hand kunt lezen’ was ‘Zout op mijn huid’, de megabestseller van Benoîte Groult uit 1988. Het was het eerste boek waarvan zij in vervoering raakte en waar zij op vingerde. Ja, over seks is ze open en eerlijk, en dat zouden volgens haar meer mensen moeten doen. Want als je relatie ergens wel van opknapt, is het een goede vrijpartij, waarbij je weer nader tot elkaar komt. Haar devies luidt dan ook: ‘Laten we meer neuken.’ Met die woorden besluit ze haar voorwoord, een advies om ter harte te nemen. Katja: ‘Het zou me vrolijk stemmen als dit boek daartoe aan zou zetten.’

‘Verboden vruchten’, Katja Schuurman, Uitgeverij Prometheus, € 15

https://www.bol.com/nl/p/verboden-vruchten/9200000072181696/

Verboden vruchten
Verboden vruchten

 

franke@jolie-media.com'
Franke werkte voor de (glossy) tijdschriften Jackie, Red en Flair als eind- en internetredacteur en chef eindredactie. Sinds 2016 heeft ze haar eigen bedrijf, Jolie Media. Franke schrijft, redigeert en coördineert voor diverse (online) magazines. Onderwerpen waar ze over regelmatig over schrijft: opvoeding, literatuur. Volg haar op Instagram om op de hoogte te blijven: Instagram.com/frankevanhoeven/