Kerstmarkten: Bosch’ Winterparadijs

Zoals veel mensen zat ook ik zondagmorgen achter de computer op internet te zoeken naar een kerstmarkt in de buurt van mijn woonplaats Oss. Rond deze tijd van het jaar is bij mij altijd het stille verlangen naar dat kerstgevoel.

Je komt dan via Google terecht op onder andere de goed geïnformeerde website Kerstmarkten.net, waar een overzicht is te vinden van de kerstmarkten in Duitsland, België en Nederland. Om niet al te ver te hoeven rijden en niet teleurgesteld te worden, viel in eerste instantie mijn keuze op de kerstmarkt van Kleve. Klein opgezet, maar toch naar Duits model, dus kerstgevoel hoogstwaarschijnlijk gegarandeerd. Tot ik even bij mij in de buurt keek en zag dat in Den Bosch het Bosch’ Winterparadijs werd georganiseerd aan de voet van de Sint-Jan.

Nu weet ik dat sommigen zullen zeggen dat het ´ware kerstgevoel´ niet gevonden wordt op een kerstmarkt, maar ik probeer de sfeer te snuiven op zo´n kerstmarkt en mijzelf als thermometer te gebruiken om daarna de temperatuur weer te geven.

Groningen
In 2014 en  2015 bevroor mijn thermometer tijdens mijn wandeling in Groningen en schreef ik over de zielige pogingen van de gemeente Groningen om kerstfestiviteiten te organiseren, zoals Kerstplaza, met als vergelijking de kerstmarkten in Oldenburg (jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers, 125 kerstkraampjes) en in Bremen (jaarlijks meer dan 3 miljoen bezoekers, 160 kerstkraampjes) die ik daarvoor had bezocht. Maar een jaar later, in 2016 werden de kerstfestiviteiten in Groningen al een stuk beter, en kwam mijn thermometer lichtjes boven het vriespunt uit. Toch is er nog steeds het gemis van de zogenaamde ‘Alpenhuisjes’ op de Grote Markt voor de middenstand, een echte kerstmarkt naar Duits model.

Oorzaak van de eerdere, erg beperkte kerstfestiviteiten in de binnenstad van Groningen, was het gesteggel tussen middenstand en de gemeente over – hoe kan het ook anders – het geld. Wie betaalt de schaatsbaan, wie betaalt de kerstverlichting in de binnenstad etc.

Even terzijde, Winterwelvaart werd in Groningen voor het eerst georganiseerd in 2006. Inmiddels uitgegroeid tot een publiekstrekker aan de Lage der A, en in veel dorpen in de provincie nagebootst. Maar voor alle duidelijkheid, dat is geen kerstmarkt zoals we zijn gewend naar Duits model. Winterwelvaart is muziek, theater, poëzie en kunst op oude schepen, inclusief kerstverlichting.

Den Bosch
De poging die in Den Bosch is gedaan met de opening van het Bosch’ Winterparadijs noem ik voorzichtig ‘een interessante poging’. Het is vooral horeca, een ijsbaan en een paardenmolen, met kerstverlichting, vuurtje(s) om warm te worden en veel boomschors op de grond. Als publiekstrekker op die dag, Joris’ Kerstboom (KRO/NCRV) met Joris Linssen.

Toch mis ik dat Duitse kerstmarktgevoel, dat voor sommige misschien net iets over de top is of te uitbundig. Waar zijn bijvoorbeeld de met sneeuw bedekte Alpenhutjes waar de middenstand zijn kerstwaren kan verkopen? Waar zijn de kraampjes met lokale snuisterijen en lekkernijen?

Mijn thermometer staat vooralsnog in Den Bosch qua kerstgevoel rond het nulpunt.

Dit artikel verscheen eerder met fotoreportage op het blog van de auteur.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).