Kantoorpersoneel loopt geschrokken weg als vlak bij de Nederlandse ambassade in hartje Bangkok een meterslange, dikke slang over de stoep kronkelt.

STEUN RO

Het is een cobra, roept iemand. Een giftige! De omstanders deinzen verder terug.

Stoere mannen met oranje hesjes lopen zwaaiend met stokken naar de slang toe. Het zijn bestuurders van bromfietstaxi’. Op zoek naar werk komen ze uit het rurale Thailand, waar ze – anders dan in de moderne metropool – slangen zijn gewend.

De cobra schiet terug de boom in. Daar wordt ‘ie later door de brandweer met speciale grijptangen gevangen, meldt het lokale dagblad de volgende dag.

Acht bloedige tandafdrukken in de bil

Dezelfde krant en het tv-nieuws pakken nog groter uit met het relaas van mevrouw Panarat Chaiyaboon, eigenaresse van een keurige nieuwbouwwoning.

Zittend op de wc voelt ze een scherpe pijn in haar dij. Ze springt op en kijkt in de ogen van een ruim drie meter lange python. Acht bloedige tandafdrukken staan een centimeter diep in haar linker bil. Als ze thuis komt uit het ziekenhuis ziet ze de brandweer met het sissende gevaarte vertrekken.

Brandweer rukt 40.000 keer uit voor slangen

Een slangen in een wc-pot. Volgens een brandweercommandant komt het vaker voor. Maar – geen paniek – alleen als ergens een gat zit in de riolering onder het huis.

De Stad der Engelen kampt met een slangeninvasie en de opvallendste incidenten zijn groot nieuws. Sinds januari zijn we al 40.000 keer voor slangen uitgerukt, zegt hij. Eerder was nog geen 5000 keer per jaar.

Overstromingen zorgen voor slangensnelwegen

Het lokale Greenpeace vindt de stad zelf schuldig aan de slangenopmars.

Het begint met voortdurende stadsuitbreiding in moerasachtig gebied, waardoor slangen opzoek moeten naar alternatief leefgebied.

Veel straten richting stadscentrum, die door Thailands beruchte slechte afwateringssysteem na hevige regen overstromen, zijn perfecte slangensnelwegen.

Stadshart slangeneldorado dankzij vette ratten

Als de dieren in het commerciële stadshart terecht komen, willen ze niet meer weg.

Het is een slangeneldorado: De vette en luie ratten die zorgeloos leven van etensresten bij straatkraampjes en in de door groeiende welvaart uitpuilende vuilnisbakken, zijn een makkelijke prooi en een voedzame maaltijd. De riolen een goed onderkomen.

Bovendien ontbreekt het aan natuurlijke vijanden – aan grote roofvogels die jagen op jonge slangen en aan slangenei etende reptielen.

Slangen voorkomen allerlei ziektes

Een van de bromfietschauffeurs stapt op de omstanders af. Hier in de stad moeten we blij zijn met slangen, legt hij uit. Als we ze niet kwaad maken, doen ze ons ook niets. Maar ze jagen wel op ongedierte, dat allerlei ziektes kan veroorzaken.

De gezichten van het kantoorpersoneel laten zien dat ze zich weinig gelegen laten aan het advies van deze onopgeleide boerenpummel.

Toch weten de boerenzonen uit de Isan uit ervaring veel over slangen. Hoe je ze in het rijstveld of in struikgewas van je schrikken en je bijten.

Maar ook hoe je ze kunt vangen en koken. De vangst van een groot exemplaar betekent voor een familie een gratis feestmaal. Het smaakt naar kip, weten de bestuurders van de bromfietstaxi’s.

Een op de drie Thaise slangen is giftig

Slangen komen overal in Thailands voor. In totaal zijn er zo’n 200 soorten, waarvan de meeste alleen in een deel van het land voorkomen.

Een op de drie slangen is giftig. Zo’n 15 kunnen dodelijk zijn als veel gif is ingespoten en tijdige behandeling uitblijft.

Jaarlijks worden zo’n 7000 beten gemeld bij ziekenhuizen. En elk jaar overlijden zo’n vijftig mensen na een slangenbeet – vaak op het verre platteland of diep in natuurgebieden, waar geen directe hulp voorhanden is.

Maar in ver weg de meeste gevallen bieden de vele ziekenhuizen uitkomst met antigif, dat ze wettelijk verplicht op voorraad moeten hebben.

Thailand-Tips:

Pas op als je door hoog gras of laag struikgewas loopt. Draag bij voorkeur dichte schoenen en een lange broek. Steek je hand niet onder stenen, gevallen hout of in holen. Daag een slang niet uit. Meldt je niet als vrijwilliger bij een slangenshow om een dier te kussen, want soms gaat dat mis.

Maak een wond schoon met water. Bindt na een been of arm met een stuk katoen niet te strak af vlak boven de beet. Houdt been of arm zo stil mogelijk. Ga direct naar een ziekenhuis. Laat iemand de slang identificeren of neem indien mogelijk een foto van het dier mee.

Teken van vergiftiging: De wond zwelt binnen 10 minuten op in combinatie met branderig gevoel; gevoelloosheid, tintelingen en spiertrekkingen binnen 30 tot 90 minuten; misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, flauwvallen en hartkloppingen binnen twee uur.

    Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex