Kleine zelfstandigen in de problemen: “Onzekerheid is het ergste”

Je kunt erop wachten. De nieuwe, aangescherpte en verlengde maatregelen van de overheid gaan voor complicaties zorgen. Niet alleen de klanten zijn de dupe, de kleine ondernemers ook. Een van die ondernemers is bijvoorbeeld Marga van Rooij van Nagelstudio en pedicure salon Nailart4all in Oss.

Bij nagelstylistes denk je in eerste instantie alleen maar aan nagels lakken en vind je misschien dat klanten ook wel een tijdje zelf nagellak op hun nagels kunnen aanbrengen. Een luxe die wel een tijdje kan wachten. Maar wat dacht je van de mensen met diabetes? Of mensen met ingegroeide teennagels. Wat te denken van mensen met likdoorns of schimmels aan hun teennagels? Vooral mensen waarbij de voeten met enige regelmaat moeten worden verzorgd om infecties te voorkomen, zijn nu ook de dupe.

Eigenaresse Marga van Rooij van Nagelstudio Nailart4all in Oss weet er alles van. Zij is al meer dan twintig jaar bezig in de business. Naast haar salon, heeft ze een opleidingscentrum, een webshop en een groothandel in nagelproducten. Haar klanten, zowel mannen als vrouwen, komen niet alleen bij haar om hun nagels laten lakken of om kunstnagels te laten plaatsen, maar ze heeft ook veel klanten die in haar salon komen om hun voeten te laten verzorgen. Het verzorgen van voeten en nagels gebeurt met mondkapje op en met latex handschoenen aan.

“M’n zaak gaat eraan”
Marga heeft de deuren van haar salon en opleidingscentrum moeten sluiten per 24 maart vanwege de aangescherpte maatregelen van de overheid. Ze werkte sowieso al wekenlang met een mondkapje op, maar persoonlijk contact vermijden is er in haar branche niet bij en dus is ze genoodzaakt te sluiten. Haar eerste gedachte was, toen de overheid aangaf dat de zaak dicht moest: “Na 21 jaar hard werken en iets te hebben opgebouwd, gaat m’n zaak eraan, want je weet niet hoelang het gaat duren.”

Veel van Marga’s klanten hebben er begrip voor dat de salon dicht moet van de overheid, maar vragen zich tegelijkertijd af wat ze moeten doen? “Veel suikerpatiënten weten niet goed hoe ze hun eigen voeten moeten verzorgen”, geeft Marga aan die ook pedicure geeft. “Klanten die geen suikerziekte hebben, maar bijvoorbeeld ingegroeide teennagels gaan zelf experimenteren met scharen en mesjes, met alle gevolgen van dien, zoals ontstekingen en pijn. Met een doktersverklaring of door medische noodzaak kunnen mensen die regelmatig zorg nodig hebben van hun voeten en/of nagels waarschijnlijk wel nog terecht bij de podotherapeut, die is nog steeds open. Die kan bijvoorbeeld een nagelbeugels aanbrengen om ervoor te zorgen dat de nagel een andere richting opgroeit.”

Maatregelen
Toen Marga doorhad dat het coronavirus ook wel eens in Nederland voor problemen kon gaan zorgen, heeft ze bij de ingang van haar salon en winkel een tafeltje neergezet met desinfecterende spray. “Bij alle werkplekken staat sowieso al alcohol, maar ook bij de toonbank heb ik desinfecterende spray neergezet, voor het geval dat mensen contant betalen. Met handnagels verzorgen is afstand houden geen mogelijkheid maar bij pedicure weer wel.”

Ook werden er strikte regels opgesteld voor klanten en personeel. “Bij verkoudheid gewoon lekker thuisblijven,” legt Marga uit.

Online lesgeven geen optie en winkel sluiten
Marga heeft haar leerlingen voorgesteld om online les te gaan geven, maar daar kiezen de leerlingen niet voor. Alleen bij het online lesgeven kan Marga haar leerlingen niet corrigeren, of te laat. De leerlingen kiezen niet voor online les, maar voor uitstel van de cursus. “In september begint mijn nieuwe groep voor een cursus, dus zit ik straks met 2 groepen. Maar kijken hoe ik dat qua tijd ga verdelen.”

“De winkel liep in het begin nog een beetje, door de mensen die thuis zelf aan de gang gingen, die kwamen producten ophalen. Maar de situatie is nu zo dat het openhouden van de winkel meer geld kost dan dat het oplevert. Dus moet ik jammer genoeg besluiten om toch dicht te gaan.”

Ondernemersregeling
De webshop van Nailart4all is pas 2 maanden online en Marga legt uit dat ze er alles aan gaat doen om meer klanten er naartoe te leiden. “Ik ga heel veel filmpjes online zetten met technieken en dergelijke om zo meer klanten naar de webshop te krijgen,” legt Marga uit. “Ik heb er nu de tijd voor en die tijd ga ik benutten om te doen waar ik normaal niet aan toe kwam. Bijvoorbeeld op afspraak in de winkel komen, dat mag nog wel van de overheid.”

Verder heeft Marga een aanvraag ingediend bij de gemeente Oss om in aanmerking te komen voor de steunmaatregelen die door de overheid zijn ingesteld voor ondernemers. Omdat Marga niet vanuit huis werkt maar daadwerkelijk een pand huurt met vaste lasten en personeel heeft komt ze waarschijnlijk hiervoor in aanmerking. “Ik moet twee weken wachten op antwoord van de gemeente of ik er daadwerkelijk recht heb op de eenmalige schenking van 4000 euro. Daarna moet ik dan nog een week wachten op het geld als de aanvraag wordt goedgekeurd.”

Ook voor haar personeel gaat Marga kijken wat de mogelijkheden zijn. Het personeel zit al weken thuis, maar Marga moet de salarissen wel gewoon door blijven betalen om in aanmerking te komen voor de ondernemersregeling.

“Onzekerheid vind ik het ergste”
Marga gaat voorlopig niet bij de pakken neer zitten. “Als de zaak dicht is ga ik bij aan ander aan het werk, bijvoorbeeld in een fabriek productiewerk doen. Ik zal wat moeten doen om ervoor te zorgen dat ik dit ga overleven. Voorlopig is dit nog niet aan de orde.”

“Het ergste is dat ik nu mijn financiële buffers moet gebruiken en de onzekerheid. Verzekeringspremies zijn veel te hoog voor kleine ondernemers, dus moet ik mijn financiële reserves gaan gebruiken. Ik kan nu niet overzien hoelang dit allemaal gaat duren. Als straks mijn buffers op zijn en we mogen wel weer open, heb ik geen reserves meer. Dus het is niet alleen van wat gaat er nu gebeuren, maar ook vooral wat gaat er straks gebeuren, na de coronacrisis?” Aldus ondernemer Marga van Rooij.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).