WILLEMSTAD — De Curaçaose voetbalselectie die morgen een wedstrijd in het kader van de Caribbean Cup moet spelen op Barbados is gisteren blijven steken in Trinidad. Doordat de InselAir-vlucht naar Trinidad met forse vertraging vertrok uit Curaçao werd de aansluiting met de vlucht naar Barbados gemist. Een streep door de rekening van Patrick Kluivert die toch al een korte voorbereiding – één dag namelijk – had op de wedstrijd tegen Barbados.

STEUN RO

Het was allemaal minutieus voorbereid. De door Patrick Kluivert geselecteerde spelers voor de Curaçaose ploeg kwamen gisteren aan met een vlucht uit Nederland. Ze zouden op Hato blijven en om 17.00 uur zou de InselAir-vlucht naar Trinidad vertrekken. “Het liep allemaal prima, maar eenmaal in het toestel kregen we door de intercom te horen dat we om 17.15 uur zouden vertrekken”, vertelt Rignaal ‘Jean’ Francisca, voorzitter van de Curaçaose voetbalbond. “Maar even later kregen we te horen dat het 17.45 uur zou worden en uiteindelijk gingen we pas om 18.30 uur de lucht in. Tja, en toen waren we te laat In Trinidad. De vlucht naar Barbados was al vertrokken. Ik moet wel zeggen dat InselAir het daarna goed geregeld heeft. We werden naar een hotel gebracht en ze kregen het voor elkaar dat we vandaag om 12.40 uur alsnog naar Barbados kunnen vliegen.”

Hoe, dat is de grote vraag, want navraag aan de balie van Carib Airlines leerde dat de vluchten naar Barbados vandaag vol zouden zitten.

“Het is niet anders”, aldus de immer montere Francisca vanmorgen. “Het valt nog mee met de schade gelukkig, want we kunnen straks gewoon nog trainen op Barbados. De jongens krijgen nu een uitlooptraining. Even de stramheid eruit lopen na de vlucht uit Nederland en het lange wachten op de luchthavens Hato en hier op Trinidad. Als we straks op Barbados zijn gaan we lunchen, rusten en dan trainen. Aansluitend is er nog een persmoment.”

Zo liep het toch allemaal weer anders dan verwacht. “We hadden het goed voorbereid, maar dit is overmacht”, aldus Francisca, die gisteren nog de persconferentie voorzat in de persruimte van Curaçao Airport Partners op Hato. Daar zette hij uiteen wat de Caribbean Cup eigenlijk is. “Je kunt het vergelijken met de Europa Cup”, stelde hij wat ongelukkig. De Europa Cup bestaat al jaren niet meer, want is opgegaan in de Champions- en de Europa League. Hij bedoelde het Europees kampioenschap (EK), maar ook die vergelijking kan het Caribische toernooi niet doorstaan. Als Curaçao drie ronden doorkomt, dan plaatst het zich met vier andere landen voor de eindronde van de Caribbean Cup. Van die vijf plaatsen zich vier voor de Concacaf Gold Cup en dat is wél het equivalent van het EK, aangezien het een kampioenschap is van een continentale FIFA-federatie, net als de UEFA.

Leandro Bacuna

Curaçao start morgen met de eerste ronde van de Caribbean Cup in groep 4, uit tegen Barbados. Zaterdag volgt in het Ergilio Hato Stadion de tweede en laatste wedstrijd van die eerste ronde, tegen de Dominicaanse Republiek. Twee van de drie ploegen plaatsen zich voor de tweede ronde waarvan de wedstrijden tussen 30 mei en 7 juni worden gespeeld. “Een hartstikke mooie uitdaging”, zei Patrick Kluivert gisteren tijdens de persconferentie.

Op de vraag waarom hij zich weer heeft laten strikken voor het bondscoachschap van Curaçao was hij duidelijk: “Ik heb steeds gezegd dat het mijn ambitie is om een club te gaan trainen. Nou hebben zich de afgelopen maanden veel clubs gemeld, maar dat waren geen clubs waar ik zou willen werken. Daar ben ik dus niet op ingegaan. En zolang ik nog geen club heb, kan ik Curaçao helpen. Dat doe ik met liefde en plezier. Bij mijn eerste aantreden, vorig jaar, heb ik al gezegd dat ik het geboorteland van mijn moeder graag wil helpen. We hebben dan ook nog eens prima spelersmateriaal. Dan verwacht ik ook nog dat zich de komende jaren steeds meer spelers bij Curaçao zullen aansluiten. Spelers die onze selectie sterker maken. Voor de Caribbean Cup hebben we ons al kunnen versterken met vijf nieuwe spelers. En niet de minsten. Ik ben heel blij met Leandro Bacuna van Aston Villa bijvoorbeeld. Jarchinio Antonia van FC Groningen is ook een aanwinst, evenals Rangelo Janga van FC Dordrecht, Everon Pisas van het Roemeense Poli Timișoara en Doriano Kortstam van Jong Roda JC. Ik heb helaas ook twee afzeggingen moeten noteren. Door blessures moeten Gianluca Maria en Jeremy de Nooijer verstek laten gaan tegen Barbados en de Dominicaanse Republiek.”

Kluivert roept voor hen geen vervangers op. “De groep is breed genoeg om dit op te kunnen vangen. Mochten zich de komende dagen blessures voordoen bij andere spelers, dan roep ik misschien wél vervangers op.” De bondscoach verwacht met zijn selectie zonder al te veel problemen de tweede ronde te halen. “Waarop dat gebaseerd is? Op het vertrouwen dat ik heb in mijn spelersgroep. Verder heb ik Barbados op dvd’tjes aan het werk gezien tegen Aruba en St. Vincent en daarvan raakte ik niet erg onder de indruk.”

In Lennox Maurits heeft Kluivert een ietwat verrassende assistent aangesteld. “Ik wilde graag iemand van het eiland, maar wél met Nederlandse ervaring”, legt hij uit. “Toen bleek dat Lennox een van de weinige kandidaten was. Ik heb lang met hem gesproken en dat klikte wel, dus ik denk dat ik een goeie aan hem heb.”

Bij vragen over de opstelling hield Kluivert zich op de vlakte. “Dat zullen jullie wel zien, woensdag. In een 4-4-2-formatie? Dat kan, maar ik denk het niet. Waar ik Leandro Bacuna neerzet? Ook dat vertel ik nog niet, maar in elk geval niet op de rechtsbackpositie.” Als vertegenwoordiger van dagblad Amigoe hield bovengetekende zich wijselijk stil betreffende dit onderwerp van gesprek, na een fikse aanvaring met de coach eind vorig jaar. De discussie tussen Kluivert en journalist ging over zijn tactische keuzes. Kluivert bediende zich tijdens de WK-kwalificatie van het 3-5-2-concept, waar de verslaggever voorstander was van een 4-3-3-formatie. Dit gezien de samenstelling van de selectie én het gegeven dat alle spelers van Kluiverts selectie met dat systeem zijn opgegroeid en het dus kennen als hun spreekwoordelijke broekzak. Met Jarchinio Antonia, Leandro Bacuna en Rangelo Janga erbij lijkt een 4-3-3-concept ook nu weer logisch…