Kort Braziliaans – 13 juli

NIEUWS // Elke zaterdag een korte kijk op het Braziliaanse nieuws. Met deze week: spionage, boze dokters en soep die niet zo heet werd gegeten als ze werd opgediend.

De week begon met een knaller, toen de krant O Globo maandag onthulde dat Brazilië het meest door de VS bespioneerde land in Zuid-Amerika is. O Globo baseerde zich op documenten die afkomstig waren van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Later onthulde de krant ook nog dat zich in Brasília op zijn minst tot 2002 een Amerikaanse basis voor satellietspionage bevond.

In Brasília riepen enkele heetgeblakerde politici onmiddellijk om een bekoeling van de betrekkingen met de VS, maar President Dilma Rousseff, volgens sommige berichten in de Braziliaanse pers zelf een van de belangrijkste doelwitten van het Amerikaanse gegluur, hield het bij een tamelijk tamme veroordeling van de spionagepraktijken. Wel riep ze vrijdag, tijdens een topontmoeting van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosul in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo, op tot 'passende maatregelen' om herhaling te voorkomen.

Dokters de straat op

Er is wat afgedemonstreerd in Brazilië de laatste maand. Één van de antwoorden van de regering-Rousseff op de recente protestgolf is een plan om duizenden dokters uit het buitenland te halen om zo een nijpend tekort aan medisch personeel te verhelpen.

Bij Braziliaanse artsen viel dit plan echter totaal niet in goede aarde. Bang voor broodroof en gewapend met argumenten over gevaren voor de kwaliteit van de gezondheidszorg gingen zij deze week in verscheidene steden de straat op, ook al houdt de regering vol dat buitenlandse artsen alleen in afgelegen delen van het binnenland, waar bijna geen Braziliaanse dokter wil wonen, zullen komen te werken. 

Als de regering met dit plan doorzet gaat het overigens nog grote taalproblemen opleveren, tenzij alle te importeren artsen uit landen als Portugal, Angola of Mozambique komen. Juist in het binnenland van Brazilië is het gemiddelde opleidingsniveau het laagst en zijn de regionale tongvallen het ondoorgrondelijkst.

Verplichte stage publieke gezondheidszorg

Verder wil de regering medicijnenstudenten verplichten om vóór hun afstuderen twee jaar lang in het aan alle kanten rammelende publieke gezondheidssysteem SUS te werken. Op het eerste gezicht lijkt dat een lovenswaardig streven, maar het moet er natuurlijk niet toe leiden dat patiënten die op de publieke gezondheidszorg aangewezen zijn – per definitie de lagere inkomens – in de toekomst voornamelijk door stagelopers worden geholpen, in plaats van door gekwalificeerde artsen.

Lauwe staking

Een ‘Nationale Dag van Strijd’ moest het worden: donderdag organiseerden vakbonden groot en klein door het hele land stakingen en demonstraties. De achterliggende gedachte: het water testen na de protestgolf van afgelopen maand.

De soep werd echter niet zo heet gegeten als ze opgediend werd. Tekenend was de staking van het buspersoneel in Salvador: zij legden tussen vier en acht uur ’s ochtends het werk neer (zie foto bovenaan) maar reden de rest van de dag volgens de normale dienstregeling. 

In totaal namen in het hele land zo’n honderdduizend mensen deel aan manifestaties; alleen in Rio de Janeiro kwam het daarbij tot confrontaties met de politie. Die zette naast het bekende traangas een nieuw speeltje in: een recent aangeschaft waterkanon.

Mijn gekozen waardering € -

Alex Hijmans (1975) is internationaal correspondent en schrijver. Zijn standplaats is Salvador, de derde stad van Brazilie, waar hij in een volksbuurt woont en verder kijkt dan voetbal, samba en zogenaamde Wirtschaftswunderen. Hij schrijft, net zoals weleer voor de papieren De Pers, journalistieke reportages en persoonlijke columns. Met veel beeld en altijd met de blik van een local.

Geef een reactie