Kort Braziliaans – 17 augustus

NIEUWS // Elke zaterdag een korte kijk op het Braziliaanse nieuws. Met deze week hogesnelheidstreinperikelen, oplaaiende protesten en bluspogingen van de regering, en standjes voor Siemens, Samsung en John Kerry.

Brazilië werkt aan zijn eigen Fyra. In het jaar 2020 moet er een hogesnelheidstrein van Rio de Janeiro via São Paulo naar Campinas zoeven. Het project, waar al jaren over wordt gepraat en waarvan de kosten voor volgend jaar alleen al op 267 miljoen real (84 miljoen euro) geraamd worden, wil echter maar niet van de grond komen.

Maandag stelde de regering de aanbesteding voor de derde keer uit. Officieel omdat er vooralsnog maar één geïnteresseerde was, maar het recente ongeluk met een hogesnelheidstrein in Spanje en – met name – het gistende schandaal rond de aanbesteding van metro- en spoorlijnen in twee Braziliaanse steden zouden ook een rol gespeeld hebben.

Standjes voor Siemens, Samsung en John Kerry

Enige weken geleden luidde het Duitse Siemens de klok over kartelvorming rond de aanbesteding van nieuwe metro- en spoorlijnen in São Paulo en Brasília; het bedrijf zou er zelf bij betrokken zijn geweest. De klokkenluider belandde deze week echter in de beklaagdenbank. Donderdag sleepte de deelstaat São Paulo het Duitse bedrijf wegens veronderstelde kartelvorming voor de rechter.

Ook de Zuid-Koreaanse electronicareus Samsung krijgt in Brazilië een proces aan zijn broek, vanwege slechte werkomstandigheden in een fabriek in Manaus. Werknemers zouden er onder andere zijn gedwongen vijftien uur per dag te werken. Samsung hangt een boete van 250 miljoen real (80 miljoen euro) boven het hoofd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die deze week in Brazilië op bezoek was, kreeg ook op zijn kop. Dinsdag probeerde Kerry Amerikaanse spionage in Brazilië, die vorige maand aan het licht kwam, te verdedigen door te zeggen dat deze nodig was om wereldwijd terroristische aanslagen te voorkomen. Na hun ontmoeting zei zijn Braziliaanse collega Antonio Patriota echter dat de VS met antwoorden moeten komen over de spionageaffaire, om te voorkomen dat er over de relatie tussen de twee landen ‘een schaduw valt’.

Begin juli bleek dat Brazilië het meest door de VS bespioneerde land van Zuid-Amerika is.

Protesten en bluspogingen

Je zou het bijna vergeten, maar er wordt in Brazilië nog altijd volop geprotesteerd. In het buitenland is daar niet veel over te horen omdat de protestgolf die in juni met massabetogingen begon ondertussen veranderd is in een onophoudelijke stroom van kleinschalige demonstraties. Maar deze duizenden speldenprikken, variërend van het bestormen van stadhuizen tot het blokkeren van verkeersaders, blijken effectief genoeg om de regering tot daden te bewegen.

Deze week werden op twee voor de demonstranten belangrijke agendapunten overwinningen geboekt. Het Huis van Afgevaardigden ging woensdag akkoord met een wet die 75 procent van de royalty’s die de Braziliaanse staat uit oliewinning ontvangt voor verbetering van het onderwijs bestemt, en de overige 25 procent voor verbetering van de gezondheidszorg.

Ook werd de eerste lading buitenlandse artsen, die het onderbemande publieke gezondheidsstelsel uit de brand moeten helpen, gecontracteerd. Het gaat om ruim zevenhonderd medici, van wie de meesten afkomstig zijn uit Portugal en Spanje. Het blijft echter een druppel op een gloeiende plaat: slechts een krappe 17 procent van alle gemeenten die om meer artsen verlegen zitten zijn hiermee geholpen.

Correctie: in de eerste alinea ontbraken de woorden 'voor volgend jaar alleen al'.

Mijn gekozen waardering € -

Alex Hijmans (1975) is internationaal correspondent en schrijver. Zijn standplaats is Salvador, de derde stad van Brazilie, waar hij in een volksbuurt woont en verder kijkt dan voetbal, samba en zogenaamde Wirtschaftswunderen. Hij schrijft, net zoals weleer voor de papieren De Pers, journalistieke reportages en persoonlijke columns. Met veel beeld en altijd met de blik van een local.

Geef een reactie