Kort Braziliaans – 23 november

NIEUWSOVERZICHT // Elke zaterdag een korte kijk op de Braziliaanse week die was. Met deze keer de veiling van twee vliegvelden, hete stadions, zwart bewustzijn en kwaliteitscocaïne.

Zo, de Braziliaanse staatskas is lekker gespekt: de gedeeltelijke privatisering van de internationale luchthavens van Rio de Janeiro (Galeão) en Belo Horizonte (Confins) leverde de regering-Rousseff omgerekend iets meer dan 6,7 miljard euro op. Vrijdag werden meerderheidsbelangen in de twee luchthavens geveild; staatsorgaan Infraero houdt in beide vliegvelden een minderheidsbelang van 49%.

Schiphol grijpt opnieuw mis

Schiphol, dat samen met het Franse Aéroports de Paris en een Braziliaanse partner een bod deed op de internationale luchthaven van Rio de Janeiro, Galeão, greep mis. Het eindbod van het Nederlands-Frans-Braziliaanse consortium lag zo’n anderhalf miljard euro lager dan het winnende bod, van een samenwerkingsverband tussen het in Salvador gevestigde bouwconcern Odebrecht en de luchthaven van Singapore. Eerder ging de concessie voor het runnen van de internationale luchthaven van São Paulo, Guarulhos, al aan Schiphol voorbij.

De concessie voor het runnen van Galeão is voor vijfentwintig jaar. Die voor de luchthaven Confins in Belo Horizonte is voor dertig jaar en ging naar een samenwerkingsverband van Braziliaanse investeerders met de luchthavens van Zürich en München.

Jaren zestiggedrochten

Het ging de Braziliaanse regering uiteraard niet alleen om het spekken van de staatskas. De binnenlandse luchtvaartsector heeft het laatste decennium een enorme groei doorgemaakt, en veel Braziliaanse luchthavens – grotendeels betonnen gedrochten uit de jaren zestig van de vorige eeuw – barsten uit hun voegen. Expertise van buiten moet de vliegvelden van ’s lands grootste steden minder op bunkers, en meer op internationale luchthavens laten lijken.

’s Middags geen WK-wedstrijden?

Volgens berichten in de Braziliaanse pers overweegt wereldvoetbalbond FIFA om het wedstrijdschema van het WK van volgend jaar aan te passen. Vierentwintig van de in totaal vierenzestig wedstrijden staan voor 13 uur ’s middags gepland, een tijd van de dag waarop het in de in het noordoosten en noorden van het land gelegen speelsteden veel te heet is om op een stadiontribune te zitten – laat staan op het veld achter een bal aan te rennen. 

Dat wordt laat opblijven voor thuisblijvende Oranjefans. Vanwege het tijdsverschil met Nederland – tijdens het WK met de meeste speelsteden vijf uur, maar met Manaus en Cuiabá zes uur – zal de eerste wedstrijd van de dag naar alle waarschijnlijkheid pas in de tweede helft van de Nederlandse avond beginnen.

De FIFA neemt volgende maand een definitief besluit.

Wáár in Brazilië Oranje volgend jaar speelt, dat weten we overigens over twee weken. Op 6 december wordt in vakantieparadijs Costa do Sauípe, zeventig kilometer ten noorden van Salvador, de laatste loting voor de groepsrondes gehouden.

Zwart bewustzijn

Woensdag was het Dia da Consciência Negra – de Dag van het Zwarte Bewustzijn. Deze dag – de sterfdag van Zumbi, de legendarische leider van de slavenopstand van Palmares – is in veel steden, waaronder São Paulo en Rio de Janeiro, een vrije dag. Echter niet in Salvador, dat van alle Braziliaanse metropolen juist de grootste zwarte bevolking heeft. Een groot deel van de zwarte mensenrechtenorganisaties in deze stad wil zélf niet dat 20 november een vrije dag wordt; zij zien de Dag van het Zwarte Bewustzijn eerder als een soort 4 mei.

Kwaliteitscocaïne

Vraag: hoe zie je of cocaïne van goede kwaliteit is? Antwoord: dan staat er een foto van Neymar op de verpakking. Aldus de handelaar die met deze zakjes gepakt werd (in Santos, de stad waar Neymars carrière als profvoetballer begon.)

Mijn gekozen waardering € -

Alex Hijmans (1975) is internationaal correspondent en schrijver. Zijn standplaats is Salvador, de derde stad van Brazilie, waar hij in een volksbuurt woont en verder kijkt dan voetbal, samba en zogenaamde Wirtschaftswunderen. Hij schrijft, net zoals weleer voor de papieren De Pers, journalistieke reportages en persoonlijke columns. Met veel beeld en altijd met de blik van een local.

Geef een reactie