Kort Braziliaans – 6 juli

NIEUWS // Elke zaterdag een korte kijk op het Braziliaanse nieuws. Met deze week: wetsvoorstel 'homogenezing' van tafel, hoogvliegers met berouw en gedraaikont over Dilma’s volksraadpleging over politieke hervorming.

Korter en frisser, het weekoverzicht is terug van weggeweest. Zaterdag is Braziliëdag bij DNP!

‘Homogenezing’ voorlopig naar prullenbak

‘Homogenezingswetsvoorstel’ is een mooi woord voor galgje. Passend genoeg stierf een controversieel voorstel om Braziliaanse psychiaters weer toe te staan homo’s en lesbiennes te ‘genezen’ deze week een vroege dood. 

Het gewraakte voorstel was een belangrijk doelwit van de recente massaprotesten. Bang dat het onder druk van die betogingen in het Congres weggestemd zou worden trok afgevaardigde João Campos van de middenpartij PSDB zijn voorstel, dat vooral vanuit evangelisch-christelijke hoek steun kreeg, dinsdag terug. 

Dat wil niet zeggen dat de Braziliaanse homobeweging nu opgelucht kan ademhalen: een wetsvoorstel met dezelfde strekking kan over een jaar opnieuw worden ingediend.

Het aannemen van een dergelijke wet zou betekenen dat homoseksualiteit in Brazilië weer als psychische stoornis beschouwd wordt.

Hoogvliegers

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Henrique Eduardo Alves, en die van de Senaat, Renan Calheiros, kwamen deze week in opspraak omdat ze vliegtuigen van de Braziliaanse luchtmacht voor privédoeleinden hadden gebruikt. Alves vloog met een aantal familieleden naar Rio en woonde daar de finale van de Confederations Cup bij; Calheiros vloog naar Porto Seguro en ging er naar een bruiloft. 

Een andere Alves – Garibaldi Alves, Minister van Sociale Zekerheid – gebruikte ook een toestel van de luchtmacht om bij de finale van de Confederations Cup te kunnen zijn.

En dat allemaal midden in een protestgolf die begon naar aanleiding van duur openbaar vervoer en grijpgrage politici. Gevolgen konden in het huidige klimaat dan ook niet uitblijven: na veel media-aandacht kondigden de drie heren aan de door de luchtmacht gemaakte kosten – enige tienduizenden reais – terug te zullen betalen. 

Gedraaikont

Bij het plaatsen van dit artikel is het nog steeds niet duidelijk wanneer de volksraadpleging over politieke hervorming, één van de antwoorden van de regering op de recente protestgolf, moet plaatsvinden. Het hete hangijzer is of nieuwe regels, die mede door de volksraadpleging tot stand zouden moeten komen, al voor de presidentsverkiezingen van 2014 in werking moeten treden, of pas daarna.

Donderdag liet vice-president Michel Temer eerst weten dat een volksraadpleging op korte termijn niet haalbaar was, om daar later op de dag op terug te komen. President Dilma Rousseff, die volgend jaar oktober een tweede ambtstermijn hoopt te behalen, wil dat eventuele nieuwe regels dan al gelden. Daartoe zou de volksraadpleging tenminste een jaar vóór de verkiezingsdatum gehouden moeten worden – met andere woorden, vóór 5 oktober 2013.

En de protesten? 

Die gaan door, zij het op een véél lager pitje. Vrachtwagenchauffeurs blokkeerden deze week belangrijke wegen, demonstranten bivakkeerden voor het huis van Sérgio Cabral, de gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro, en dokters gingen de straat op tegen het plan van de regering om duizenden artsen uit het buitenland te halen – en dat plan was nou net één van de speerpunten van Rousseff’s antwoord op de protestgolf.

Mijn gekozen waardering € -

Alex Hijmans (1975) is internationaal correspondent en schrijver. Zijn standplaats is Salvador, de derde stad van Brazilie, waar hij in een volksbuurt woont en verder kijkt dan voetbal, samba en zogenaamde Wirtschaftswunderen. Hij schrijft, net zoals weleer voor de papieren De Pers, journalistieke reportages en persoonlijke columns. Met veel beeld en altijd met de blik van een local.

Geef een reactie