Krimi-rapper

De populaire Duitse ‘gangsta-rapper' Bushido leeft zijn teksten: hij is, volgens weekblad Stern, lid van een criminele organisatie.

Bushido (34) is een van de bekendste popmuzikanten van Duitsland. En al jaren omstreden.  Stern publiceert deze week bewijs dat de populaire rapper lid is van een machtige maffia-clan uit Berlijn.

Stern heeft een door Bushido (echte naam: Anis Mohamed Youssef Ferchichi) onderschreven volmacht in handen. Daarmee geeft de Duits-Tunesische muzikant zeggenschap over zijn vermogen aan de leider van een beruchte Arabische familieclan, Arafat Abou-Chaker (37).

Filmpje

Volgens Stern is de volmacht een soort bewijsstuk van adoptie. ‘Hiermee is Bushido lid geworden van deze clan, die ongeveer driehonderd leden telt.’

De Palestijns-Libanese familie Abou-Chaker heerst in delen van de Berlijnse probleemwijk Neukölln, waar veel buitenlanders leven. De clan is in verband gebracht met drugs- en mensenhandel afpersing, prostitutie, overvallen. Journalisten die onderzoek doen naar de activiteiten van de familie worden regelmatig bedreigd en geintimideerd.

Godfather

In interviews heeft ‘gangsta-rapper’ Bushido nooit een geheim gemaakt van zijn vriendschap met Arafat Abou-Chaker. Hij verwijst regelmatig naar zijn vrienden van de ‘Famiglia’, die zaakjes voor hem zouden regelen. En hij verwijst in gesprekken graag naar het gefilmde maffia-epos ‘The Godfather’ waarin een systeem van cliëntelisme wordt geportretteerd dat, in de ogen van de rapper, beter zou functioneren dan ‘de politiek’.

In het verleden is Bushido veroordeeld, ondermeer wegens mishandeling en smaad. En hij werd bekritiseerd wegens zijn voor vrouwen en homoseksuelen beledigende uitspraken.

Maar die incidenten zaten een loopbaan in de wereld van het entertainment en de politiek niet in de weg. Zo liep Bashido stage in de Bondsdag, bij Christian Freiherr von Stetten, een adellijke afgevaardigde van de christen-democratische CDU van bondskanselier Angela Merkel. En de Duitse minister van Binnenlandse Zaken sloeg op de foto gemoedelijk een arm om hem heen. Bushido  speculeerde zelfs over de oprichting van een eigen politieke partij.

Een soort Duitse Ali B

Ook kreeg Bushido in 2011, als een soort Duitse Ali B., een onderscheiding wegens zijn ‘voorbeeldige integratie in de Duitse samenleving’ tijdens de uitreiking van de Bambi’s, de Duitse mediaprijs. Het jaar daarvoor was die ‘Integrations-Bambi’ gewonnen door de van oorsprong Turkse voetballer en Duits international Mesut Özil.

Die onderscheiding schoot veel Duitsers in het verkeerde keelgat. Onder hen was de volkszanger Heino, die zijn eigen Bambi teruggaf met het argument dat hij niet in een rijtje met een ‘crimineel’ wil staan.  

Als reactie op de nieuwe onthullingen in Stern riepen politici op om Bushido de Bambi uit 2011 af te nemen. Die oproep was op sociale media onder Bushido-fans aanleiding tot veel hilariteit. 

In een opmerking op twitter refereerde Bushido gisteren aan de kwestie. ‘Ik heb nog wel wat Hitler-dagboeken hier liggen’, schreef de rapper en verwees daarmee naar een van de grootste journalistieke schandalen in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.  In 1983 publiceerde Stern delen uit de vermeende dagboeken van Adolf Hitler. Later bleek het te gaan om een vervalsing.

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een antwoord