Tourfietsers voelen zich vogelvrij op doorgaande wegen in Thailand. Maar zondag krijgen ze Koninklijke bescherming als de kroonprins op de fiets stapt. Hij wil de fiets promoten en de Thai in beweging krijgen. En wie aan de fiets komt, komt voortaan aan de prins en kan zich zo schuldig maken aan majesteitsschennis.

STEUN RO

Dat Thailand in de internationale fietstourwereld bekend staat als onveilig, komt vooral door twee dodelijke ongevallen die wereldwijd veel publiciteit kregen.

In het Land van de Glimlach sneuvelde na vijf jaar van land-naar-land fietsen de recordpoging van de Chileen Juan Villao. Letterlijk. Door een gevaarlijke inhaalmanoeuvre van een vrachtwagenbestuurder in de provincie Nakhon Ratchasima. Hij overleed ter plekke.

Vilao had het Guinness World Record bijna gehaald. Het laatste stuk van zijn tocht werd hij begeleidt door vrouw en zoontje, die beiden zwaar gewond raakten.

Brits stel met een klap de weg afgedrukt

Jos Campman zoekt de ware aard van Thailand en de Thai. Die is vaak bikkelhard. Soms ontroerend lief. Maar altijd anders dan je denkt. Typisch Thailand gaat verder waar reisboeken en blogs stoppen. Onmisbaar voor nieuwe Thailandgangers. Een feest van herkenning voor vaste bezoekers, expats en pensionado’s.