Kubernetes for Everyone. Deze oproep brengt mij in beweging. Al vrij snel moet ik echter erkennen dat mijn kennis te kort schiet

STEUN RO

Dat moet je bij mij nu juist niet doen. Tijdens een MeetUp zegt een kennis dat Kubernetes het eerstvolgende belangrijke ICT thema wordt. “In Amsterdam zit een heel gebouw vol met programmeurs dit te doen “. Geen idee waar hij het over heeft. Dit brengt mij uiteindelijk op 3 juni 2019 naar de 15e etage van een torenflat vlak naast het station Amsterdam Zuid. De etage waar Google gevestigd is. Devoteam heeft daar een (tweede) bijeenkomst met deze uitnodigende titel. Kubernetes for Everyone. 

Hands-On

Een  ambitieuze titel als ik al voor mijzelf de balans opmaken. Al  gauw merk ik dat tijdens de hands-on sessie. , aansluitend aan een korte inleiding. Mijn voortgang stagneert. Ik beheers dit gewoon niet. Zo’n 20-25 programmeurs zijn ontertussen inmiddels mee aan de slag en communiceren onderling in het Engels. De grote lijn, daar gaat het mij nu alleen nog om.  

 

Containerschepen

Ik vraag uiteindelijk uitleg aan Wesley Rouw. Hij werkt sinds negen maanden bij Devoteam en heeft  een niet-technische achtergrond. Dat praat uiteindelijk toch wel prettig. Hij kan mij uitleggen welke de sterke punten zijn bij inzet Kubernetes. In het voorbeeld bij de inleiding wordt steeds teruggegrepen op de activiteiten in de haven met een containervloot. Die denkwijze wordt doorgezet in de hele terminologie. orchestratie, pods, containers, upscaling. Het gaat j om logistiek in de ICT-keten in de cloud. Hoe zorg je dat bij een steeds wisselende vraag, de noodzakelijke capaciteit in de cloud zich snel aanpast. Maar wat betekent dat concreet voor de burger? Ik laat hem aan het woord:

https://youtu.be/7n5hwFSfNSk

Potentie

Als iedereen ineens tegelijkertijd naar een Netflix film gaat kijken, wil je niet dat de website eruit ligt. Of als noodzakelijke updates worden geïnstalleerd, hoeft de website niet meer offline. Toekomstmuziek voor de meeste bedrijven, dat moet er meteen bij worden gezegd. Maar daarmee is ook het potentieel van Kubernetes wel duidelijk. Dit wordt groot! 

Links

https://www.devoteam.com/

https://computerworld.nl/cloud/106098-kubernetes-tutorial-aan-de-slag-met-gke

https://en.wikipedia.org/wiki/Kubernetes

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -