Kun je het best op vaste tijdstippen eten?

 

Beter/eten: over de invloed van voeding op onze gezondheid. Deze week: kun je het best op vaste tijdstippen eten?

Oma’s zeiden het vroeger al: een mens heeft baat bij Reinheid, Rust en Regelmaat. En zij hadden het weer van hún oma, want de drie R’en waren al in de 19de eeuw populair. Begin 20ste eeuw, in 1916, verscheen het gelijknamige boekje van Aafke Gesina van Hulst, pionier van de Nederlandse wijkverpleging. Dat was ‘een beknopte uiteenzetting, hoe moeders hare zuigelingen op de minst omslachtige wijze goed kunnen verzorgen’. Daar profiteerde het hele gezin van. De gedachte erachter was: voor het kind, maar ook voor de ouders is het veel gezonder om een vast ritme in de dag aan te brengen.

Ook de oma van voedingswetenschapper Gerda Pot hield van regelmaat en structuur, zeker als het om eten ging. Ze bereikte de respectabele leeftijd van 94 jaar. Dat maakte kleindochter Pot nieuwsgierig: zou je het best op vaste tijdstippen kunnen eten?

info@aliettejonkers.nl'
Aliëtte Jonkers is medisch journalist. Ze schrijft interviews, achtergrondartikelen en columns. De gezondheidszorg is haar specialiteit, maar ze houdt ook érg van human interest. En van katten, natuurlijk.