Last van knieartrose? Eet meer druiven!

Het regelmatig eten van druiven kan de flexibiliteit van gewrichten verbeteren en de mobiliteit van mensen met knieartrose vergroten. Het toevoegen van gedroogde pruimen aan een dieet voor gewichtscontrole vergroot het resultaat van het dieet.

Regelmatig druiven eten kan de pijn verlichten van ‘Symptomatische knieartrose’. Dat is een aandoening van het kniegewricht, veroorzaakt door afname van de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen. Knieartrose treedt vooral boven de 45 op en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Druiven kun je trouwens ook eten omdat je ze gewoon lekker vind.

De vruchten blijken ook de flexibiliteit van de gewrichten te kunnen verbeteren en de algehele mobiliteit te vergroten. Deze verrassende eigenschap schrijven onderzoekers van Texas Woman’s University toe aan polyphenolen in de druiven. Dat zijn chemische stoffen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen, zoals tannines in wijn en flavonoïden in veel fruit. Ook lignine, waar droog hout voor ongeveer één derde uit bestaat, is een polyhenol.

Het onderzoek naar de pijnstillende eigenschappen van druiven werd uitgevoerd onder 72 mannen en vrouwen met knieartrose. Een aantal van hen kreeg poeder van gevriesdroogde druiven door het eten. Om het resultaat te kunnen vergelijken kregen de anderen, de zogeheten controlegroep, een niet-werkzaam poeder.

Duidelijke afname pijnklachten

Het met druivenpoeder verrijkte dieet veroorzaakte een duidelijke afname van pijnklachten terwijl de beweeglijkheid van het kniegewricht verbeterde. Dit positieve effect werd met name door vrouwen gemeld. Bij mannen bleek vooral de door de artrose verstoorde stofwisseling in het kraakbeen te verbeteren. Bij de controlegroep trad deze verbetering niet op. Ook bij vrouwen verbeterde de stofwisseling niet.

Bij proefpersonen jonger dan 64 jaar bereikte het druivenpoeder een verbetering van maar liefst 70 procent

Bij proefpersonen jonger dan 64 jaar bereikte het druivenpoeder een verbetering van maar liefst 70 procent. Bij ouderen bleef zware belasting onverminderd een probleem, ondanks het druivenpoeder. Bij mensen die het niet-werkzame poeder kregen trad, zoals ook kon worden verwacht, geen verbetering op.

Verbetering hartfunctie en bloeddruk

Onderzoek aan de Universiteit van Michigan toonde eerder al aan dat druivenpoeder bij ratten tot een verbetering van de hartfunctie leidt. Bovendien bleek bij de dieren een kunstmatig verhoogde bloeddruk door het poeder weer te worden verlaagd.

Afvallen met pruimen, of met gezonde snacks?

Ook aan de gezondheidsbevorderende eigenschappen van pruimen is er weer één toegevoegd. Gedroogde pruimen, ook wel pruimedanten genoemd, blijken nog gezonder te zijn dan al werd gedacht. Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool ontdekten dat het eten van pruimedanten, in combinatie met een dieet voor gewichtscontrole, extra gewichtsafname kunnen bevorderen. En dat niet eens vanwege het laxerende effect dat gedroogde pruimen óók hebben. Ze onderdrukken vooral het hongergevoel.

De wetenschappers verdeelden honderd obese proefpersonen in twee groepen. De ene groep kreeg, naast het dieet, elke dag pruimedanten terwijl de andere slechts adviezen kreeg over gezonde snacks.

De pruimedanteneters verloren in de onderzoeksperiode van twaalf weken 2 kg aan gewicht

De pruimedanteneters verloren in de onderzoeksperiode van twaalf weken 2 kilo aan gewicht, waarbij hun tailleomvang 2,5 cm kleiner werd. Het grootste gewichtsverlies bleek in de laatste vier weken van het onderzoek op te treden. Tegelijkertijd nam het gevoel toe verzadigd te zijn. De gezonde-snack-eters verloren maar 1,5 kilo aan gewicht en 1,7 cm aan tailleomvang.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het eten van grotere hoeveelheden gedroogde pruimen geen schadelijke neveneffecten heeft.

Mijn gekozen waardering € -

Rolf begon bij een krant, was daarna tv-programmamaker. Begeleidde in de jaren ’90 als redacteur-producer en tolk-vertaler talloze reportageploegen naar voormalig Joegoslavië en was 17 jaar Balkan-internetcorrespondent voor het ANP. Nu schrijft hij weer: over ex-Joegoslavië en wetenschapsnieuws. En heeft ook belangstelling voor de ruimtelijke ordening in Nederland.