De erfenis van tante Jane heeft geleid tot moddergooien via internet. Volgens Johannes M. (59) heeft een frauderend echtpaar uit Hippolytushoef de tonnen gekaapt. Wegens deze laster hoort hij een werkstraf eisen.

STEUN RO

M.’s echtgenote is, volgens de verdachte bij de Haarlemse rechtbank, de lieveling van tante Jane. Het kan dan ook niet anders dan dat zij een flink deel van de nalatenschap zal krijgen. En dat is niet mis. Tante was zeer zuinig, had een groot huis, een lap grond en een aanzienlijke hoop geld op de bank.

Hoe anders is de realiteit. Als de oude vrouw in april 2011 overlijdt, duikt er een in 2007 gewijzigd testament op. Het stel uit Hippolytushoef, een oom en tante van M.’s vrouw, gaat met de buit aan de haal. Zegt de in Dongen woonachtige M., die het er niet bij laat zitten dat zijn eega wordt afgescheept met een schenking en op onderzoek uitgaat. Hij ‘ontdekt’ dat de Noord-Hollanders achter de wijziging van het testament zitten.

Bedreigen

De uitgever en auteur, naar eigen zeggen een van de eerste websitebouwers van Nederland, richt www.tantejane.nl op. Daarop schrijft de Brabander over erfenisfraudeurs en noemt ze bij naam en toenaam. Als die een advocaat inschakelen, trekt M. de site aanvankelijk terug. ,,Maar nadat ze me online met de dood gingen bedreigen, heb ik de pagina’s teruggeplaatst. Afgeschermd, slechts voor de partijen zichtbaar, dus van laster, smaad of zelfs belediging is geen sprake.”

De officier van justitie bestrijdt dat. ,,Het was een openbare site, waarop hij een jaar lang met tussenpozen de eer en goede naam van de aangevers heeft aangetast, hen bijvoorbeeld van erfenisroof heeft beticht. Fraude is niet vastgesteld. De zogenaamde bewijzen zijn er niet.” Daarom eist ze 120 uur onbetaalde arbeid, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Ook moet M. 2500 euro smartengeld betalen.

De uitspraak is op 28 maart. M., die zijn eigen verdediging voert: ,,Geheid dat ik word veroordeeld. Ik ga zeker in hoger beroep en dan breng ik getuigen mee.”

 

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie