LEGO bij de IKEA: een succes?

Vanaf vandaag liggen bij IKEA de Bygglek-opbergbakken in de schappen. Wat levert de samenwerking van LEGO met IKEA op?

De samenwerking tussen LEGO en IKEA was groot nieuws onder LEGO-fans. Hoewel al langer bekend was dat de twee bekende merken samen iets op de markt zouden brengen, waren de verwachtingen vorige maand –tijdens de officiële aankondiging– behoorlijk hoog gespannen. Want wát zou er precies worden geïntroduceerd?
Inmiddels weten we het: een heuse IKEA-lijn met opbergbakken. Geen houten producten dus –en ook geen bouwdozen die je met het befaamde inbussleuteltje in elkaar moet zetten– maar 4 verschillende opbergdozen, die ook nog eens zo zijn gemaakt dat je ze kunt gebruiken als bouwelementen voor LEGO-projecten. Doelgroep: vooral de jongere kinderen, want AFOL’s (‘Adult Fans of LEGO’) hebben ze weinig te bieden. Dat neemt echter niet weg dat de Bygglek-serie een interessant product is van een al even interessante samenwerking.

Over die samenwerking gesproken: hoe handig is die? Merkendeskundige Paul Moers toonde zich positief in dit artikel op BrickMag.nl: „Beide merken staan voor eenvoud en design. Die samenwerking kan hen veel positiefs opleveren.” Wist Moers toen nog niet wat er precies op de markt zou worden gebracht, inmiddels blijkt zijn opmerking behoorlijk hout te snijden. Opbergbakken zijn immers nooit weg voor LEGO-fans, maar de combinatie van opbergbak en bouwelement kan de verkoop nog net een extra zetje geven. En daar profiteren IKEA en LEGO allebei van, hoewel de samenwerking vermoedelijk vooral het merksentiment rond LEGO een impuls geeft.

Vlees noch vis

Maar wát houdt de Bygglek-serie precies in?
Kort en bondig: 4 verschillende producten, waarvan 3 er opbergbakken annex speelelementen bevatten en 1 een setje LEGO is (die je bij voorkeur gebruikt om met de andere producten uit de Bygglek-serie te spelen).
De opbergbakken zijn, naar goed gebruik bij IKEA, verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De kleinste set bestaat uit 3 bakjes van 13 x 6 cm en 17 x 6 cm; de grootste set vormt een bouwpakket (met heuse IKEA-handleiding) van 35 x 26 x 12 cm. Geen heel grote opbergbakken dus –en dat is direct het grootste nadeel van de Bygglek-producten. Want een beetje LEGO-liefhebber heeft al snel een paar dozen –en die passen in geen van de opbergbakken, laat staan als je als LEGO Technic-liefhebber de Lamborghini Sián KFP (3692 steentjes) koopt of als AFOL de Vleugelpiano (3662 stukjes) aanschaft.
Ook als je slechts een enkele keer een grotere LEGO-bouwdoos koopt, heb je aan één Bygglek-bak al gauw te weinig. Dat is spijtig en vooral lastig als je je bouwdozen graag geordend opruimt. De resultaten van LEGO’s samenwerking met IKEA bieden dan ook vlees noch vis: ze missen de handigheid van andere opbergproducten van IKEA en de ruimte die een groot LEGO-fan nodig heeft om zijn bouwdozen goed te kunnen opruimen.

Wel typisch IKEA –en positief– is dat je de opbergbakken voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Ze lenen zich immers niet alleen voor LEGO, maar ook voor het opbergen van allerlei andere voorwerpen. De handvatten met noppen aan de zijkanten en de deksels, die eigenlijk één grote bodemplaat vormen, zijn zeer geschikt voor decoratie met LEGO. Inspiratie kun je ontlenen aan de Bygglek-bouwdoos, die om huis, tuin en keuken draait. De inhoud van die bouwdoos is echter behoorlijk eenvoudig, al bevat hij wel weer heel veel kleurrijke elementen die de fantasie behoorlijk stimuleren.
Helemaal zonder gevaar is het gebruik van de grote IKEA Bygglek-opbergbak niet. Tijdens het testen bleken de zijkanten de bodem niet helemaal goed vast te houden. Het gevolg: de bodem viel uit de opbergbak, waarna de inhoud eruit viel. Het zal je maar overkomen met een doos vol LEGO-elementen …

Impulsaankoop

Rest de vraag wie nu gediend is met de Bygglek-opbergbakken. Dat blijft moeilijk te zeggen. De serie zal IKEA-bezoekers ongetwijfeld uitnodigen om een doos mee te nemen in het winkelwagentje (want ach, het is uniek/goedkoop/we zijn er nu toch/kijk, IKEA heeft mijn favoriete speelgoedmerk!). In praktisch opzicht biedt IKEA echter handiger opbergproducten, terwijl LEGO veel leukere bouwdozen biedt voor een vergelijkbaar bedrag. Als impulsaankoop zal de serie het vast goed doen en ook kinderen zullen snel vallen voor de kleurrijke verpakkingen met interessante opbergmogelijkheden. Voor volwassenen lijken de producten zich minder goed te lenen. Het idee is leuk, maar het is wachten tot de samenwerking naar een hoger niveau wordt getild.

Mijn gekozen waardering € -

Studeerde Political Sciences. Is bovengemiddeld geïnteresseerd in technologische ontwikkelingen en de toepassing daarvan –met sterke nadruk op burgerrechten. Wat mág delft namelijk te vaak het onderspit in de discussie met wat kán. Rond dit thema komen overheid en bedrijfsleven al snel bovendrijven. Doet daarnaast onderzoek naar medisch-ethische onderwerpen.