Lenen masterfase jaar uitgesteld

De plannen voor het afschaffen van de studiefinanciering voor de masterfase zijn een jaar uitgesteld. Ook de versobering van de OV-studentenkaart wordt een jaar doorgeschoven. De studentenbonden zijn blij met uitstel maar zien – uiteraard – liever afstel.

Voorzitter Jorien Janssen van De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb): ‘Studenten zitten nu nog steeds in onzekerheid, wij willen dat minister Bussemaker de plannen helemaal van tafel haalt.’ Bussemaker stelt de plannen uit omdat belangrijke oppositiepartijen zoals GroenLinks en D66 daar om vragen. De minister heeft de steun van die partijen nodig in de Eerste Kamer. Ze steunen het principe wel, maar ze hebben een lange lijst van bezwaren. Zo wil GroenLinks bijvoorbeeld dat de OV-studentenkaart behouden blijft.

Seizoen

De studenten concluderen dat er te weinig draagvlak is voor het voorstel tot afschaffing van de studiefinanciering voor de masterfase, maar de minister stemde pas vandaag met uitstel in. Dat studenten zo lang in onduidelijkheid worden gelaten, is voor de LSVb onacceptabel. Janssen: ‘De plannen in Den Haag veranderen per seizoen, maar studenten moeten toch een studieplanning maken voor de komende jaren. De student is de dupe van het gebrek aan politieke visie op de studiefinanciering.’ 

Minister Bussemaker zei vandaag echter dat ze geen mogelijkheden ziet voor een alternatief. Janssen: 'Het lijkt alsof de minister oogkleppen op heeft. Er kleven zo veel nadelen aan haar voorstel, er is geen draagvlak en toch houdt ze voet bij stuk.'

Naast de afschaffing van de studiefinanciering voor de masterfase en de herziening OV-studentenkaart wordt de invoering van het experiment collegegelddifferentiatie voor honours tracks ook een jaar uitgesteld. De maatregelen hebben allemaal veel impact op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en daarom is het goed dat ze gezamenlijk worden behandeld. Zo denkt ook het Insterstedelijk Studenten Overleg ISO er over. 

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie