Letse overheid apathisch rond supermarktramp

54 mensen kwamen vorig jaar om in de Letse hoofdstad Riga toen een supermarkt instortte tijdens avondspits. De president van Letland noemde het ‘een massamoord op onschuldige mensen’. Desondanks blinkt de overheid uit in apathie.

Met een wat lompe armbeweging klopt de Letse president Andris Berzins een oude mevrouw op de schouder. De mevrouw is veel kleiner en fragieler dan de boomlange president. Ze is een van de nabestaanden van wat in Letland de ‘Zolitude-tragedie’ heet. In de Zolitude-buitenwijk van Riga stort op 21 november 2013 een supermarkt in. 54 mensen vinden de dood. Meer dan mensen veertig raken gewond.

Postzegel

Berzins is aanwezig bij de presentatie van een herdenkingspostzegel, in een postkantoor in het centrum van Riga. Hij neemt de zegel in ontvangst van Ruta Skadmane, zusje van de omgekomen Daina Skadmane, een jonge en veelbelovende kunstenares. Ze was al bekend voor de ramp, maar is – mooi, jong en blond – een gezicht geworden voor de Zolitude-tragedie. Dat is mede te danken aan Berzins. De president koos haar laatste kunstwerk – een constellatie van zilveren ballen in de vorm van een kerstboom – als illustratie op zijn kerstkaart.

Belangen

Verder blinkt de Letse overheid uit in apathie. Een jaar na de ramp met de supermarkt is een onderzoek ‘gaande’. Maar boze tongen beweren dat er in werkelijkheid helemaal geen onderzoek gedaan wordt. Politici zouden te veel belangen hebben in de bouwsector. 'Het gaat nog heel lang duren voordat we eindelijk weten wie er schuldig is', zegt een nabestaande die niet bij naam genoemd wil worden. 'In dit land bestaan er geen onafhankelijke onderzoeken.' Alexandra Fedutina, ook een nabestaande, is het daarmee eens. 'Alleen de media houden deze zaak nog op de agenda.'

Herdenken

Ook voor herdenkingen zijn de nabestaanden op zichzelf aangewezen. Ze hebben een vereniging opgericht, Zolitude 21/11, die het postbedrijf heeft overtuigd om een postzegel uit te geven. Aanvankelijk was het bedrijf niet happig, maar ging overstag toen de voorzitter van de vereniging zich op tv afvroeg waarom de post zo dwarslag. Fedutina verloor haar moeder in de supermarktramp. Ze is aanwezig op de presentatie van de herdenkingszegel. 'Het is goed dat de familie van Daina dit heeft weten te regelen. Het is een mooie manier van herdenken.'

Mijn gekozen waardering € -

Een mateloze fascinatie voor Oost-Europa dreef Koen Verhelst (1988) naar Riga, de hoofdstad van Letland. Van daaruit bestrijkt hij de Baltische landen, Finland en Scandinavië. Verwacht stukken over Poetins lange arm, gure winters en prille start-ups.