Het is verrassend hoe de auteur al deze informatie over LICHT bij elkaar heeft gesprokkeld!

STEUN RO

Het boek LICHT van 341 pagina’s geeft een kaleidoscopisch overzicht van het thema. Het is verrassend hoe de auteur Gemma Venhuizen al deze informatie bij elkaar heeft gesprokkeld!

Een recensie in de Volkskrant (Sir Edmund) laat zien hoe de auteur van LICHT tot het schrijven van dit boek gekomen is. En waarom gekozen is voor de indeling in 12 hoofdstukken conform de maanden van het jaar. Het is heel verantwoord om bij een willekeurig hoofdstuk te gaan lezen. Bijvoorbeeld de maand waarin u het boek voor het eerst in handen krijgt. De tekst spreekt meteen aan, is mijn ervaring. Ik heb overigens gekozen voor de aanpak “van kaft tot kaft”. Mijn insteek is dan ook deze recensie. Ik houd mij al langer met het onderwerp licht bezig, vooral de biologisch-medische aspecten.

Voor de geïnteresseerde lezer voeg ik een aantal links** toe naar eigen publicaties. Ik ben onder de indruk van dit boek en heb het nodige opgestoken, terwijl ik toch aardig op de hoogte ben. De populair- wetenschappelijke aanpak zorgt er steeds voor dat de informatie zowel degelijk als ook plezierig leesbaar blijft. Het boek staat vol aardige anekdotes, ook uit het leven van de auteur. Gemma Venhuizen worstelt met de invloed van (te weinig) licht. Zij heeft als een ontdekkingsreiziger veel ondernomen om informatie boven water te krijgen. Tal van autoriteiten zoals Marijke Gordijn (chronoatwork) en Toine Schoutens (FluxPlus), komen uitvoerig aan het woord over aspecten als de biologische klok. Zij maken als expert deel uit van het in 2014 opgericht landelijk chronotherapie netwerk. Aandoeningen die te maken hebben met zonlicht, zoals huidkanker komen trouwens ook ter sprake.

Ook zoekt de auteur in het hoge noorden informatie over de Scandinavische winter. De subtitel “de invloed op lichaam en geest” komt volledig tot zijn recht. Het boek kent geen illustraties, maar ik heb die helemaal niet gemist omdat de beschrijvingen levendig zijn en de fantasie wordt geprikkeld. Er is een lijst van voetnoten, maar ook vermelding van literatuur en websites. Het register is uitermate handig.

Veel belangstelling

Het boek is toe aan een tweede druk toe. De belangstellig is enorm, zo  vertelt Gemma Venhuizen mij via de telefoon op 13 februari 2017. Er zijn in meerdere dagbladen interviews geplaatst, twaalfmaal is er al een radio-interview gegeven en zowel Max als RTL hebben haar naar de televisiestudio gehaald. Daarnaast waren en komen er optredens op diverse plaatsen in het land (bijvoorbeeld een Scandinavië markt). Opmerkelijk ook zijn tal van berichten die via social media binnenkomen, bijvoorbeeld van bedrijven die interieur(verlichting) maar ook zonnepanelen verkopen! Ook burgers met winterdepressie komen met vragen. Het boek voldoet overduidelijk aan een behoefte. De auteur is er door zelf op pad te gaan en goed te luisteren, in geslaagd om een actueel overzicht te geven van deze complexe materie.

PS.

Een recensie exemplaar werd door de uitgever beschikbaar gesteld

** https://www.linkedin.com/pulse/steeds-later-bedtijd-jan-taco-te-gussinklo

** http://www.dutchbuttonworks.com/2013/12/geel-licht-gezonder/

** http://www.dutchbuttonworks.com/2012/10/licht-gezondheid/

** http://www.dutchbuttonworks.com/2011/10/licht-of-licht-meer/