Ludus Alliance: ‘Athletic Martial Arts Tournament’

Voor de eerste keer in de geschiedenis zullen atleten uit Nederland en Israël het tegen elkaar opnemen in een toernooi waarbij alles draait om snelheid en beslissingen nemen. Wat is het verschil tussen het Athletic Martial Arts Tournament en bijvoorbeeld andere toernooien? Atleten hoeven niet ver te reizen om deel te kunnen nemen aan een internationaal toernooi. Het grootste gedeelte van de competitie vindt plaats in de eigen dojo met ondersteuning van internet en de Smart Paddle.

Zaterdag 21 december wordt het eerste internationale Athletic Martial Arts Tournament georganiseerd in Nederland vanuit de dojo van Sportcentrum Tapia in Oss. Bezoekers kunnen kennis maken met een nieuwe manier van trainen, competitie en ledenbehoud. Ludus Alliance combineert gaming en vechtsporten.

Tijdens het toernooi tussen Israël en Nederland zal er naast de clubkampioenschappen ook een ‘Big Boss Challenge’ plaatsvinden, waarbij winnaars uit alle categorieën  door middel van een virtueel spel het mogen opnemen tegen de Zuid Koreaanse Kampioen. De Koreaanse Sparringselectie traint al met dit systeem.

Grote voordeel van dit toernooi: het scheelt een hoop heen en weer gereis voor atleten en coaches én atleten van verschillende vechtsportdisciplines kunnen tegelijkertijd deelnemen. Opgeven voor het toernooi kan uiterlijk tot en met 15 december bij Sportcentrum Tapia.

Athletic Martial Arts
Athletic Martial Arts is een op technologie gebaseerde sport waarbij zowel fysieke als cognitieve capaciteiten van verschillende martial arts technieken worden gemeten. Technieken worden bijvoorbeeld gemeten door middel van een Smart Paddle (CS-pad). De pad heeft aan de voorzijde visuele indicatoren die aangeven wanneer de atleet moet slaan of schoppen. Hierdoor wordt snelheid, kracht, een beslissing nemen én uithoudingsvermogen gemeten.

Toegevoegde waarde
Mieke Tapia is bondscoach van het Nederlands taekwondoteam. Ze is enthousiast en legt uit dat door het ongekende aantal trainingsmogelijkheden met de Smart Paddle er veel voordelen zijn voor zowel de atleet als de coach. Omdat technieken meetbaar en inzichtelijk worden gemaakt door de data van de Smart Paddle, kan een coach nu zien of het trainingsprogramma effectief is voor de sporter.

Over de toegevoegde waarde van de Smart Paddle voor de vechtsport zegt de bondscoach het volgende: “Je krijgt een tool in handen waarmee je voor een recreant de lessen zeer interessant kunt maken, bijvoorbeeld ook voor hele jonge kinderen. Je kunt op een hoog niveau je trainingen hiermee uitbouwen omdat bijna alles meetbaar wordt wat je doet. Tot nu toe was er nog geen mogelijkheid om dat te meten. Met de komst van de Smart Paddle kun je alles meten: hoogte, reactiesnelheid, impact en decision making per techniek.”

Dit artikel verscheen eerder op VechtsportInfo.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).