Maak kennis met ‘ghostbuster’ Juno. Zo maakt hij je huis vrij van slechte energie

Fysieke of psychische klachten, slecht slapen, depressie, relatieproblemen. Wie een huis vol negatieve energie bewoont, kan daar flink last van krijgen. Gelukkig is er de ‘houseclearer’, die er de spirituele bezem doorheen haalt.

Als de winter ten einde loopt, begint het bij veel mensen ouderwets te kriebelen. Ramen open, dekbedden naar buiten, vloeren boenen; heel het nest wordt eens grondig uitgeklopt. Maar waar niemand aan denkt, is aan de ‘onreine’ energie die ook in een huis kan hangen. En die toch een flink negatieve invloed op de bewoners kan hebben. Gelukkig heb je overal ‘mannetjes’ voor, en zo ook voor de spirituele schoonmaak van je huis. Zo’n mannetje is Juno Burger, die al duizenden panden energetisch heeft gereinigd. Als ervaren ‘houseclearer’ weet hij als geen ander hoe groot de impact van een energieverstoring in de ruimte kan zijn. Hij legt het uit: ‘Als er veel emotionele spanningen zijn geweest op een plek, zoals angst of verdriet, dan kunnen die blijven hangen. Die spanning gaat vervolgens energie aan de omgeving onttrekken, zich er als het ware mee voeden. Hoe langer dat duurt, hoe lager het energielevel in de ruimte, tot die uiteindelijk vacuüm is, ofwel energetisch dood. Ook de energie van de bewoners neemt af. Buitenshuis zijn ze levenslustig, maar thuis lopen ze als het ware leeg.’ Vaak ontstaan er dan psychische of lichamelijke klachten, aldus Burger, of problemen van financiële of relationele aard. Slecht slapen is ook een typisch symptoom.

Prehistorische tomtom
Liesbeth van Woerkens (41) en haar gezin zijn vorig jaar zomer verhuisd. Naar een idyllisch dijkhuisje, prachtig gelegen in het groen. Maar sinds ze er wonen, slapen zij en haar man erg slecht. Ook heeft Liesbeth het gevoel dat ze moeilijk tot dingen komt. “Ik voel passiviteit in m’n leven, bruis bepaald niet van inspiratie en creativiteit. Ik heb het idee dat het aan het huis kan liggen. Met de verbouwing hebben we de vorige bewoonster er weliswaar visueel uitgewerkt, maar er klopt nog steeds iets niet.” Dus nam Liesbeth het zekere voor het onzekere, en belde ze Burger voor een schoonmaaksessie. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’, maar ook omdat ze gelooft in zoiets als ‘levensenergie’ in een ruimte. In China is er een woord voor, chi, en is het energetisch laten reinigen van je woning of bedrijf de normaalste zaak van de wereld. Net als in andere Aziatische landen overigens, zoals het boeddhistische Thailand.
Het huis van Liesbeth ervaart Burger als ‘te passief’. “Te weinig chi,” constateert hij. “Daardoor kun jij hier niet opladen en lekt je energie weg. Een batterijprobleem als het ware, waardoor jullie als nieuwe bewoners een valse start maken.” Met zijn wichelroede, een dun koperen staafje dat hij gekscherend ‘prehistorische tomtom’ noemt, laat Burger zien hoe het werkt. “Kijk, hier in de woonkamer kan de chi vrijelijk door de ruimte bewegen. Dat zie je aan de rustig meanderende wichelroede. Maar in de keuken…” Voor het aanrecht staat hij stil, het staafje in zijn hand draait onheilspellend snelle rondjes. “Hier is sprake van een ‘vortex’, een plek waar de energie wordt weggezogen. Voel maar hoe koud het ook is. Er is hier een berg verdriet blijven hangen.”

Vies matras
Dan loopt hij de slaapkamer in. “Dit is een plek waar je veel tijd doorbrengt, waar je droomt, dingen verwerkt, ruzies uitvecht met je partner. En niet alleen jullie, maar ook alle generaties bewoners vóór jullie. In een kamer als deze kan het bed maar op één manier staan, iedereen in de historie van dit huis heeft zo geslapen. Energetisch gezien is het alsof je elke nacht op een vies matras gaat liggen, in de emotionele spanningen van de vorige bewoners.” Juno houdt de wichelroede boven het bed, die daarop weer als een razende begint te cirkelen. “Niet zo gek dat jullie hier onrustig slapen,” zegt hij droogjes.
Maar is er nog hoop voor het huis van Liesbeth? Burger kan haar geruststellen. “Er is zeker te weinig chi, maar het kan veel erger. Ik heb eens een huis in Aerdenhout gecleard, waar naar mijn gevoel iemand gewoond had met suïcidale gedachten. Toen ik dat de huidige bewoonster vertelde, schok ze zich rot. Haar dochter van 7 had al een paar keer gezegd dat ze het leven niet meer leuk vond, dat ze wilde dat het stopte. En psycholoog had haar binnenstebuiten gekeerd, maar geen aanwijzingen kunnen vinden. Bleek dus dat het meisje oude spanningen uit het huis oppikte en die verwarde met haar eigen emoties.”
De woning van Liesbeth zal hij zonder veel moeite tot rust kunnen brengen en ‘reanimeren’, denkt Burger. Nee, niet met brandende witte salie, zoals veel huizenreinigers plegen te doen. “Dat is een overblijfsel uit heel oude rituelen, meer ceremonieel bedoeld. Ik gebruik alleen mijn lichaam, dat als katalysator functioneert. Daarmee verbind ik me met een plek om te voelen welke spanningen er zijn. Kom ik angst of pijn tegen, dan ervaar ik die bewust en accepteer ik ze volledig. Door ze te ‘omarmen’ kan de verkramping ontladen en de energie weer gaan stromen. Dat heeft een positief effect op de ruimte en dus ook op de mensen erin.”

Klopgeest
Is hij ooit wel eens een klopgeest tegengekomen? “Jazeker. Dan is er sprake van zoveel opgebouwde spanning dat het manifest wordt. Je krijgt dan dat sleutelbossen verdwijnen, dat mensen mysterieuze voetstappen horen of de deur opeens open zien gaan. Ik liep rond in een huis in Haarlem, en toen ik met de bewoners in het toilet stond, voelden we alle drie een vrieskou binnenkomen en zagen we hoe het kraantje door een onzichtbare hand werd opengedraaid. Dat kan alleen als het om een enorme hoeveelheid energie gaat die door de jaren heen vergaard is.” Bang wordt hij daar trouwens niet van, maar het clearen maakt hem soms wel fysiek moe. Zeker als het om grote plekken gaat, zoals de vinexlocatie Leidsche Rijn, die gebouwd is op een eeuwenoude Romeinse legerbasis. “Toen die wijk in aanbouw was, dacht ik al: hier moet ik straks gaan flyeren. Een woonwijk op zo’n historische plek, waar zelfs veldslagen zijn geweest, dat is vragen om problemen.” En inderdaad heeft hij er al heel wat klanten geholpen, als was het soms wel een klusje. “Het is heel veel en heel oud wat ik daar moet omarmen.”
Eén van zijn volgende klussen is een internetstart-up in Amsterdam. Voor ze het eeuwenoude grachtenpand gaan betrekken, willen de ondernemers dat Burger langskomt. Hij komt regelmatig bij bedrijven, vertelt hij, vooral als het slecht gaat met de business. Lachend: “Sommige maken er een company event van, maar het komt vaker voor dat ik in het weekend moet komen, liefst in het donker. Je bedrijf laten clearen is nog niet alom geaccepteerd. Terwijl je daarna wel ziet dat het ziekteverzuim daalt of de omzet stijgt. Dat zijn heel meetbare factoren.”

En Liesbeth? “Na het bezoek van Juno heb ik me een paar dagen vreemd gevoeld, een beetje in de war,” vertelt ze. “Maar een week later sliep ik veel beter en voelde ik me fitter en positiever.” Of ze dat daadwerkelijk aan de energetische reiniging te danken heeft, dat de sessie anderszins iets in beweging heeft gezet of dat het één niets met het ander te maken heeft, zal altijd gissen blijven. Maar een goed verhaal voor op een feestje is het in elk geval wel.

Image by Stefan Keller from Pixabay

Mijn gekozen waardering € -