Maak ruimte voor succes. Ruim je crisishoofd op

Stress en succes zitten allebei in je lijf. Je voorbereiden op een overwinning is de beste lifehack die je jezelf cadeau kunt doen, hoorde Ruud Poels op een nieuwjaarsborrel. Gelukkig was er ook iemand die hem wees op een goed boek.

Hoe ging het afgelopen week op jouw nieuwjaarsreceptie? Verschrikkelijk? Wees blij dat je er nog één hebt gehad, want bij de meeste bedrijven zijn de traditionele bijeenkomsten uit de gratie, omdat de directeur toch geen jaar meer vooruit kan kijken.

Bleef het bij wensen, zoenen en een kop koffie? Was dat gezellig? Of was het somberen over de toekomst, de naderende reorganisatie met onvermijdelijke ontslagen? Het is eigenlijk nooit goed.

In 1955 had slechts 15 % van de huishoudens een vaste-telefoonaansluiting

Onzekerheid voorkomt vaak dat we ons lekker voelen. Wij mensen ‘rekenen´ vaak op mislukkingen en hebben slechts scenario’s klaarliggen voor als het niet gaat zoals we willen. Op succes zijn we slecht voorbereid.

Voor rampspoed hoeven we de lijstjes en voorspellingen voor 2015 maar te raadplegen. Grof samengevat denkt de helft van de Nederlanders dat de crisis écht voorbij is en slechts één op de tien mensen rekent dit jaar op meer geld in de portemonnee. Daar gaat je lifehack.  

Om uit deze spiraal van negativiteit te komen, raad ik – in commissie – aan om het boek ´Gouden Jaren´ van Annegreet van Bergen eens te lezen.  Zij concludeert heel nuchter dat ons leven sinds de Tweede Wereldoorlog al heel vaak en onvoorspelbaar is veranderd.

Teil

Zo is de wekelijkse wasbeurt in de teil vervangen door een dagelijkse douche en het loonzakje is een digitale bankrekening geworden. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone om te communiceren, terwijl in 1955 slechts 15 % van de huishoudens een vaste-telefoonaansluiting had.

Bedrijven gaan failliet, slanken af of brengen hun productie over naar andere delen van de wereld. Technologische vooruitgang maakt dat het allemaal nog sneller verandert op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de zorg. Het is nooit anders geweest. Het boek laat mooi zien hoe snel we gewend geraakt zijn aan al die ontwikkelingen en hoe naadloos we ons hebben aangepast.

Hoe vaak is ons leven sinds de Tweede Wereldoorlog al veranderd?

Don´t worry be happy. Niemand weet waar het precies heen gaat. Alleen waar laat je die verdomde zorgen in je hoofd?

Schrijf ze op! Ik vermoed dat de auteur van ´Gouden Bergen´ ook zo heeft gedacht. Geef je zorgen betekenis op papier, zodat gedachten niet constant ronddwalen en stress ruimte maakt voor succes.

Van een economische crisis kun je niet winnen. Je kunt jezelf wel een haalbaar doel stellen en dat visualiseren. Bijvoorbeeld dat je flexibeler en multi-inzetbaar wilt worden. Zonder geloof in jezelf gebeurt er niets. Ruim je crisishoofd op. Voel jezelf op het podium staan, met die gouden medaille om je nek.

Lees ook: Zacht en Zen werken in plaats van groeien en graaien

Mijn gekozen waardering € -

Ruud Poels schrijft over veranderingen die hij ziet in de nieuwe economie. Hoe vinden mensen en organisaties daar hun weg in? En worden we er gelukkig van?