Maar ze stinken wel een beetje

Ze zullen maar naast je wonen... Een drietrapsraket? Geen probleem. Elke dag een nieuwe pony? De familie Lazuriet draait er de hand niet voor om. Ze kunnen alles kopen, maar een beetje fantasie en inspiratie – Ho maar. Daarom hadden ze ook schrijver Ernest van der Kwast en illustrator Sieb Posthuma nodig om hen tot leven te wekken...

De familie Lazuriet is de allerrijkste familie van de wereld, maar ze stinken wel een beetje. Een familie die in de verte wel wat geïnspireerd lijkt te zijn op The Adams Family. De kinderen James en Victoria krijgen alles wat ze willen. Een brandweerauto? Een drietrapsraket? Elke dag een nieuwe pony? Geen probleem. Zo veel cadeaus beginnen te vervelen, en pony ruikt niet naar rozen. Dus als er opeens een vreemde vogel in hun kamer staat, hollen James en Victoria daar graag achteraan…

De familie Lazuriet is het kinderboekendebuut van Ernest van der Kwast, die vooral bekend is van de bestseller Mama Tandoori (2010). Een verhaal over vlinders dat Van der Kwast ooit schreef als bijdrage aan een boek over het Dordrechtse hotel ‘Villa Augustus’ was voor illustrator en Gouden Penseel-winnaar Sieb Posthuma de directe aanleiding om aan te sturen op een unieke samenwerking.

Deze samenwerking resulteerde in een uitbundig boek dat volgens Van der Kwast bedoeld is als een ode aan de verbeelding. Zelf liet hij zich bij het schrijven inspireren door The Diamond As Big As The Ritz van F. Scott Fitzgerald, dat als echo op de achtergrond aanwezig is. Ondanks al hun rijkdom hebben de kinderen Lazuriet aan één ding gebrek: fantasie. Maar natuurlijk is het uiteindelijk toch de verbeelding die aan het langste eind trekt en zegeviert.

Van der Kwast heeft er echter voor gewaakt dat het verhaal een te belerend toontje zou krijgen. ‘Ik wordt zelf altijd een beetje misselijk als een kinderboek gebukt gaat onder een te moraliserende boodschap’, zegt Van der Kwast met een grijns, ‘Het moet wel een beetje rock-'n'-roll blijven.’

De familie Lazuriet is dan ook een wat absurdistisch, speels en uitermate kleurig boek geworden waar het plezier van af spat, en dat ruimte laat voor eigen fantasie – die van kinderen én volwassenen. Je zou je bij dit boek kunnen voorstellen dat het de start van een serie inluidt. Volgens Van der Kwast is de familie Lazuriet in hun huidige vorm net zo gestoord als zijn eigen familie. Wie weet zouden ze in een reeks boeken uiteindelijk zelfs nog wel gekker kunnen blijken te zijn. De vreemde vogel waar James en Victoria achteraan hollen zegt ergens in het verhaal: ‘Alles wat je gelooft, kan’. En dat is in dit geval misschien wel een troostende gedachte voor jong en oud.

–––––

Ernest van der Kwast is schrijver, fantast en vader van twee kinderen. Hij vertelt hun voor het slapengaan graag verhalen die vloeiend overgaan in hun dromen. In 2005 verscheen Van der Kwasts officiële debuut Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen. Zijn vierde roman Mama Tandoori werd genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Sieb Posthuma is een van de meest toonaangevende illustratoren en kinderboekenauteurs in Nederland. Zijn werk is bekroond met diverse prijzen, waaronder tot tweemaal toe het Gouden Penseel. Momenteel is er een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Op vrijdag 16 mei verandert kinderboekhandel De Kleine Kapitein in Rotterdam van kleur. Bij de boekpresentatie zijn zelfs de drankjes lazurietblauw. Goslink zorgt hierbij voor een muzikale omlijsting.

http://youtu.be/t6RacT8Kzf8

Mijn gekozen waardering € -