Foute man, womanizer, charmeur… Oftewel: de manslet. Hij heeft zoveel vrouwen versleten – meer dan honderd – dat hij hun namen allang niet meer weet. Iedere vrouw krijgt vroeg of laat met dit type te maken. We worden voor hem gewaarschuwd maar kunnen hem toch niet weerstaan. We denken dat hij voor ons zal veranderen. Maar kan hij dat wel?

STEUN RO

“Het jagen, het kunnen krijgen wat ik wil, dat maakt het zo spannend.’ Machiel (33, zelfstandig ondernemer) lacht verlegen als ik vraag hoeveel vrouwen hij dan wel niet gehad heeft. Hij is groot en fit, type surfdude. Het is wel duidelijk waarom vrouwen massaal voor deze jongen vallen. Na enige aarzeling komt hij eindelijk over de brug. Hij heeft toch wel zeker 200 vrouwen onder zich gehad. Pardon?! We hebben hier van doen met een heuse manslet.

Machiel is single en vader van drie kinderen bij twee verschillende vrouwen. Machiel:   “Een  gefrustreerde  bodemloze put op zoek naar bevestiging, zo noemde mijn eerste ex me. Ik vond het een belachelijke opmerking, maar ben ondertussen zover dat ik kan toegeven dat ze een punt had. De relatie ging uit omdat ik vreemdging. Niet omdat ik niet van haar hield, en ook niet omdat de seks niet goed was. Ik kon de verleidingen gewoon niet weerstaan. Toen ze uitmaakte was dat een enorme klap. Een jaar later werd ik verliefd op een andere vrouw. We gingen samenwonen en binnen een jaar was ze zwanger. Al tijdens haar zwangerschap ging het fout. Net als in de relatie daarvoor. Ik kon het niet laten. Ook zij heeft me zonder pardon op straat gezet toen ze erachter kwam. Ik ben door een diep dal gegaan, en keihard geconfronteerd met de consequenties van mijn daden. Mede dankzij een goede psycholoog, sta ik nu weer sterker in mijn schoenen.”

Machiel heeft een flinke rekening betaald voor zijn slettengedrag. Waarom liet hij het zover komen? Machiel: “De seks was natuurlijk een enorme drijfveer. Een vrouw spotten die ik lekker vind en haar zover krijgen dat ze doet wat ik wil. Als ik op weg naar een afspraak even langs een internetscharrel kan om me te laten pijpen, geeft dat een enorme kick! Ik ben ook met een scharrel naar een parenclub geweest. Gewoon, omdat ik dat eens wilde meemaken. Mijn vriendin zag dat niet zitten, dus deed ik het met iemand anders. De vrouwen liggen voor het oprapen…”

Zoals hij al zei: Hij kon het niet laten… Het klinkt als een verslaving. Wanneer wordt ‘veel vrouwen versieren’ eigenlijk ziekelijk? Marcelino Lopez is psycholoog en relatiedeskundige. Lopez: “Als we kijken naar de womanizer kunnen we verschillende soorten onderscheiden. Er is het type dat op een ziekelijke manier bevestiging zoekt. Hij heeft de aandacht echt nodig en zoekt het op. Een ander type is de man die gewoonweg veel in de gelegenheid komt. De man waar veel vrouwen op vallen,  door een combinatie van factoren zoals uiterlijk, status, charisma, enzovoort. Hij moet steeds weer de keus maken: ja of nee.”

Lopez: “Bij de meeste womanizers is er sprake van overlap: een beetje van het ene type, een beetje van het andere.  Bij Machiel lijkt dat het geval: een aantrekkelijke jongen die verslavingsgedrag vertoont. Een seks- of vrouwenverslaving verschilt in de basis niet veel van andere verslavingen zoals drugs of drank. In een notendop: zelfs als je het niet wilt doen, kan je het toch niet laten. Bij seksverslaving zijn vooral de emotionele gevolgen enorm. De man in kwestie speelt immers heel direct met de gevoelens van anderen. Zoals Machiel, laat hij vaak een spoor van verbroken relaties, pijn en verdriet achter zich.”

Machiel geeft toe dat zijn verleden met vrouwen ziekelijke trekjes vertoont. “Vooral het stiekeme… Ik leidde een dubbelleven. Ik vond het moeilijk om toe te geven, maar toen het kaartenhuis voor de tweede keer instortte door mijn vreemdgaan, moest ik wel. Ik ben zelfs een tijdje naar een praatgroep gegaan voor mensen met een seks- en liefdesverslaving. Ik vond daar veel herkenning. Ik heb altijd relaties gehad in mijn leven, en daarbij ook altijd vrouwen on the side. Ik ben een flirt en vrouwen reageren daarop. Het kost mij geen enkele moeite om een telefoonnummer te krijgen en de meeste vrouwen willen meteen afspreken, ook als ik een relatie had.”

“De seks was belangrijk, maar het gaat ook over aandacht en bevestiging. Ik ben gevoelig voor aandacht van vrouwen. Als ik niet lekker in mijn vel zit, als ik me afgewezen voel, als het werk tegen zit, als ik me verveel…  Er is altijd wel een reden! Daarom is het zo lastig om het patroon te doorbreken. Helemaal is dat ook niet gelukt. Ik ben nu eenmaal een vrouwenman. Maar sinds ik me bewust ben van het patroon van zoeken naar bevestiging, sta ik er anders in. Niet zo overgeleverd. Vroeger gebeurde het ‘vanzelf’. Een knipoog, een lach, een grapje… voor ik het wist stond ik weer met een vrouw te praten. Bij de benzinepomp, op het schoolplein, in de supermarkt…  En als ik eenmaal dat telefoonnummer had, brandde het in mijn zak.”

“Sinds therapie en praatgroep realiseer ik me niet alleen dat ik vrouwen gebruik, maar ook dat ik bevestiging uit mezelf moet halen. Aan een nieuwe relatie ben ik voorlopig nog lang niet toe. Mijn kinderen zijn prioriteit. Ik date af en toe, maar het grote verschil met vroeger is dat vrouwen niet meer in de waan laat dat ik iets voor ze voel of meer wil. Ik zeg nu eerlijk hoe ik erin sta en wat ik te bieden heb: een leuke tijd, meer niet. Gek genoeg reageren de vrouwen daar heel goed op! Ik krijg meer aandacht dan ooit…”

De aandachtsgeile Manslet
Ook Vincent (35, manager) geniet van de aandacht  van vrouwen. Toch is zijn insteek wezenlijk anders. Hij wil tijd doorbrengen met een vrouw en geniet van haar gezelschap. Hij wil de diepte in, op alle vlak. Maar al die intensiteit gaat vooral gepaard met veel kortstondigheid. Vincent houdt niet van one-night-stands (te onpersoonlijk) maar heeft ‘affaires’ die meestal niet langer duren dan een paar weken of maanden. Hij heeft er ondertussen heel wat gehad. Hoeveel precies wil hij niet zeggen, maar ver boven de 100.

Desondanks ziet Vincent zichzelf niet als womanizer. Vincent: “Ten eerste ben ik niet bijzonder aantrekkelijk en ten tweede ga ik niet op jacht. Het overkomt me. Ik maak ook geen ‘slachtoffers’. We leven tenslotte in het jaar 2011, een wereld vol zelfbewuste vrouwen die weten wat ze willen: genieten van het leven, een goed gesprek, een goed glas wijn en goeie seks. De vrouw heeft toch sowieso de touwtjes in handen? Zij bepaalt of ze je binnen laat of niet. Mijn exen noemen mij een ‘foute man’ omdat ik nooit een lange relatie heb gehad, maar zelf zie ik dat helemaal niet zo. Ik ben niet zozeer op zoek naar seks – al ben ik er wel dol op – maar eerder naar intimiteit en een diepere connectie. Ik val op vrouwen die heel spannend en uitgesproken zijn, vaak net zo gecompliceerd als ik. Meestal leidt dat tot ingewikkelde toestanden en daar kan ik niet tegen. Eigenlijk ben ik nog altijd op zoek naar die ene, perfecte vrouw. De vrouw met wie het klopt.”

Zou het echt zo werken? Dat de womanizer gewoonweg de juiste vrouw nog niet gevonden heeft? Dat is natuurlijk ook wat wij onszelf graag voorhouden. Want alleen dan kunnen we vol goede moed de alarmbellen negeren als we oog in oog staan met een charmante manslet. Voor ons gaat hij namelijk veranderen. Wij kunnen hem temmen. Of houden we onszelf voor de gek? Psycholoog Marcelino Lopez sluit het niet uit: “Natuurlijk worden ook womanizers oprecht verliefd en als dat gebeurt willen ook zij zich binden aan die ene vrouw. Alleen, net als bij alle andere ingesleten patronen, is de kans op terugval helaas groot. Een man zoals Machiel wordt in grote lijn gedreven door lust en ego-bevestiging. Het gaat hem om de kick van de veroveringen. Of zoals bij Vincent, om de intensiteit. Het zijn drijfveren die hen al jaren gaande houden. Het is lastig dat los te laten. Zelfs als hij actief probeert zijn gedrag te veranderen door een relatie aan te gaan.”

Lopez: “Vaak zie je dat deze mannen vervallen in oud gedrag.  Als de relatie minder gaat bijvoorbeeld, of als hij verveeld raakt of simpelweg in de verleiding  wordt gebracht. Het is voor hem de weg van de minste weerstand. Hij is er goed in. Als zijn ego een boost nodig heeft, is liefde en/of aandacht van een vrouw dé manier om zich weer goed te voelen en zijn zorgen te vergeten. Die ‘zwak’ zal helaas niet snel verdwijnen.”

De zoekende Manslet
Jeroen (31, manager, 200+) bevestigt dit volmondig. Hij heeft een enorme zwak voor vrouwen en dat zal naar eigen zeggen nooit over gaan. Hij loopt wel een stuk minder ‘zijn pik achterna dan vroeger’, maar Jeroen is dan ook getrouwd en vader van één kind. Jeroen: “Toen mijn vriendin zwanger was, heb ik haar ten huwelijk gevraagd. Het was the right thing to do.

Maar de aandacht van vrouwen stopte niet. Ik krijg al mijn hele leven veel aandacht van het andere geslacht. Mijn moeder zei eens voor de grap dat ze allemaal verliefd op mij zijn. Het is mijn uiterlijk. Vrouwen vinden mij een ‘schatje’ en een ‘lekker ding’ maar ook ‘fout’ en ‘onbetrouwbaar’. Ik vrees dat ik heel wat harten gebroken heb. Zeker in mijn periode als barman. Maar ja. Vrouwen bieden zich schaamteloos aan! Van bellen en smsen tot zonder ondergoed voor je deur staan. Je moet dan als man wel heel sterk in je schoenen staan om ‘nee’ te kunnen zeggen!”

“Vooral toen ik jong was en altijd zin had in seks, heb ik veel wilde dingen meegemaakt. Trio’s, vrouwen die ineens SM-koffers tevoorschijn haalden, moeders van vriendinnen die zich aanboden, enzovoort. Wat mij altijd het meest verbaasd heeft is dat de vrouwen die er het sexiest uitzien en zich ook zo gedragen, vaak het meest tegenvallen in bed. Ik kan het nu beter inschatten. Hoe een vrouw seksueel in elkaar steekt, zie je met name aan de ogen. De rest is alleen maar buitenkant.”

“Mijn eigen vrouw heb ik gek genoeg niet goed ingeschat. Vroeger was zij in voor drugs en trio’s, maar sinds ze moeder is, wil ze daar allemaal niets meer van weten. Ik moet letterlijk zeuren om seks. Niet erg opwindend! Deze situatie duurt nu al vier jaar, en op een gegeven moment heb ik de keus gemaakt om seks dan maar buiten de deur te zoeken. Zij weet dat niet, maar aan de andere kant: ze weet toch wie ik ben? Het klinkt arrogant, maar het is niet moeilijk voor mij om seks te krijgen. Ik vind het niet leuk dat het zo moet, maar ik zie geen andere weg. Zolang mijn kinderen klein zijn, wil ik bij ze wonen. Ik wil geen weekendvader zijn.”

“Vorig jaar ben ik heel erg verliefd geworden op een vrouw die ik via Internet heb leren kennen. Ik zie haar af en toe, en zij is de vrouw van mijn dromen. Ik geloof namelijk niet dat ik gedoemd ben als slet door het leven te gaan. Ik ben het vroeger absoluut geweest, maar nu zijn het de omstandigheden die mijn gedrag bepalen. Ik ga ervan uit dat ik aan de juiste vrouw meer dan genoeg zou hebben. Ik hoop dat ik haar nu gevonden heb en dat zij het kan opbrengen op mij te wachten…”

Vincent is nog volop op zoek naar zijn perfecte vrouw. Ooit dacht hij haar gevonden te hebben. Hij was zelfs vier jaar getrouwd, maar helaas… Vincent: “Ik wil het leven gewoon graag delen met een vrouw. En zolang ik ‘haar’ niet gevonden heb, kan ik me prima vermaken met andere, leuke vrouwen. Een weekend naar Londen met iemand die je eigenlijk niet kent is geweldig leuk. Zelfs als het verschrikkelijk is, blijft zoiets heel vermakelijk. Het ligt aan de verwachtingen die je hebt en of je die ook uitspreekt. Als je allebei op zoek bent naar een leuk avontuur, is daar niets mis mee.

Natuurlijk ben ik wel eens  jaloers op vrienden met fijne relaties en een gezin. Dat is iets wat ik misschien wel nooit zal bereiken. Maar ondertussen hou ik wel ontzettend van vrouwen. En zij van mij, geloof ik. Ik ben heel open en kan goed luisteren. Ik heb ook veel vrouwelijke vrienden. Of ik een goede minnaar ben weet ik niet. Ik hou van veel gevoel en intensiteit. Wie krijgt daar ooit genoeg van? Ik heb wel eens genoeg van de emoties die bij mijn ‘levensstijl’ komen kijken. Het einde van iets gaat zelden zonder slag of stoot. Ik word dan altijd wat filosofisch en heb even helemaal genoeg van de vrouwen. Tot zich weer een ongelooflijk leuke dame aandient met wie het wel weer leuk is. Ik kan me eigenlijk geen leven voorstellen zonder vrouwen en liefde!”

Seks, liefde, intensiteit, aandacht en bevestiging. Dat zijn de ingrediënten. Dat is wat de manslet beweegt. En als we de mannen zo horen, kan hij zijn wilde haren misschien wat borstelen, maar helemaal verliezen? Het blijft lastig. Is de manslet dan gedoemd als vreemdganger of hartenbreker door het leven te gaan? Is er helemaal geen hoop?

Marcelino Lopez: “Natuurlijk wel! Er is altijd hoop. Vergeet ook niet het verschil tussen sletten als fase en sletten als ingesleten patroon. Veel mannen hebben in hun twintigerjaren een meer of mindere wilde periode met de vrouwen, waarna ze vanzelf behoefte krijgen aan rust en intimiteit met één vrouw. Toch geldt ook voor deze mannen, dat het een zwak punt zal blijven. Hij heeft immers al bewezen dat hij de vrouwen om zijn vinger kan winden, en dat ‘talent’ is niet zomaar weg.”

“De manslet heeft daarbij kennelijk de emotionele huishouding om gemakkelijk seks te hebben met verschillende vrouwen. Hij zal daarom altijd gevoeliger zijn voor vrouwen en een slippertje, dan mannen die anders in elkaar zitten. Want er is natuurlijk ook een grote groep mannen die – net als de meeste vrouwen – een diepere band en wederzijds vertrouwen nodig heeft om van seks te kunnen genieten. Voor de notaire womanizer die zijn leven wil beteren, geldt dat hij telkens weer heel bewust de keuze moet maken om het niet te doen. Dat kan natuurlijk goed gaan, maar het vergt inzet, wil en doorzettingsvermogen…”

Meer over Marcelino Lopez:  www.psychologisch.nu

Anonieme seks- en liefdeverslaafden (S.L.A.A.) is een vrijwillige praatgroep, gebaseerd op het model van de Anonieme Alcoholisten. Rode draad in de praatgroep is het kijken naar en werken aan obsessief-dwangmatige patronen. www.slaa-nederland.nl

Image by stokpic from Pixabay

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
    De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog, uitgever van de Natuurkrant en eigenaar van Uitgeverij 11