Margreet (37, copywriter) en Willem (38, freelance webdesigner) hebben 10 jaar een relatie en twee kleine kinderen. Ze zien hun seksleven als het vuur van de relatie, en doen er alles aan om de vlam brandende te houden.

STEUN RO

Margreet:  “Als het vuur dooft, is het gedaan. Ik zie het overal om ons heen gebeuren. De kinderen worden geboren, de seks houdt op, hij gaat vreemd, en het eindigt in een scheiding, of een intiemloos samenzijn zogenaamd voor de kinderen. Mij lijkt vreselijk eenzaam! Ik heb heel bewust gekozen voor Willem en wil er alles aan doen om dicht bij elkaar te blijven, en onze relatie leuk, levendig en speels te houden. Seks is het ultieme bindmiddel. Het helpt ons tot elkaar te komen in de alledaagse drukte van ons leven. Ik kan er heel veel in kwijt: energie, liefde, geilheid maar ook boosheid en frustratie. Ik zou niet weten hoe onze relatie eruit zou zien zonder seks. Op een bepaalde manier is het de basis van onze relatie. Seks is iets unieks en exclusiefs, dat ik deel met Willem. Zonder dat zou hij mijn geliefde niet zijn. Juist omdat het zo privé en intiem is, verbindt het ons en maakt het onze relatie speciaal.

Je hoort vaak dat je aan je seksleven moet werken. Dat klinkt zo demotiverend! Aan een hobby ‘werk’ je toch ook niet? Daar maak je tijd voor vrij omdat het leuk is. Zo is het voor mij ook met seks: het is een leuke hobby waar ik graag tijd en energie in steek. Ik geniet ervan! En het mooie is, dat ik het samen doe met mijn liefste maatje en het ons alleen maar dichter bij elkaar brengt.

Natuurlijk hebben we ups en downs in bed. Dat is normaal. Niets is constant, dingen veranderen en gaan in golfbewegingen. Soms is één van ons een periode moe of afgeleid door werk of andere zaken. Dan is er even niet genoeg energie voor seks. Maar als zo’n periode te lang duurt, trekt de ander altijd aan de bel. Ik heb Willem een keer een smsje gestuurd: SOS SOS ik droog op! En hij heeft mij een keer zonder pardon weggesleurd bij de computer voor een goede beurt.

Ik vind seks heel belangrijk. Het is goed voor me. Net zoals sport goed is voor mijn lichaam en geest, draagt seks bij aan een gezonde balans. Het houdt me vrolijk en levendig en speels. Als ik geen seks heb, verander ik in een gefrustreerde zuurpruim. Niet meteen natuurlijk, maar dat is wel de tendens op de lange duur. Daarom zorg ik ervoor dat ons seksleven bruisend en actief blijft. Het is een soort sport. We fantaseren ons een ongeluk over nieuwe, spannende dingen en doen regelmatig iets grensverleggend. De insteek is: verandering van spijs doet eten. Alleen maar recht op en neer, gaat vervelen. Dat is duidelijk. Als je je seksleven leuk wilt houden, moet je ermee aan de slag.

Wij doen dat op heel veel verschillende manieren. Een van de eerste dingen die we ingevoerd hebben is het sekstripje. Eens in de zoveel tijd, met een maximum van zes maanden ertussen, organiseren we om de beurt een verrassingsweekendje weg. We plannen een weekend maar alleen degene die organiseert weet wat en hoe. De ander stapt vrijdagmiddag of zaterdagochtend in de auto, en wordt afgevoerd naar een onbekende locatie. Het leuke is, dat zodra je met zijn tweeën die auto instapt, het weer net zo is als voor de kinderen er waren. Even helemaal samen, lekker weg. We zijn een keer gaan wadlopen, en we hebben een keer gedoken in zeeland. Dat is de regel: we doen iets wat we nog nooit gedaan hebben. Want we doen natuurlijk ook graag andere dingen dan seks! Maar seks is wel vast onderdeel van die weekendjes weg. Overdag doen we iets leuks in de buitenlucht, en ’s avonds leggen we elkaar uitgebreid in de watten. Na zo’n weekendje weg is mijn batterij weer helemaal opgeladen, en kan ik er weer een paar maanden tegen aan.

Voor de kinderen kwamen, experimenteerden we regelmatig met drugs en speeltjes. We nemen nog heel af en toe een pilletje, en soms pakken we er een blinddoek en een stel handboeien bij. Maar we doen dat meer voor de afwisseling, dan dat we zo nodig kinky seks willen. We hebben vroeger ook wel seks gehad met derden, en zelfs vierden en vijfden… Maar op het moment heb ik daar niet zo’n behoefte aan. We zitten in een heel drukke fase, met werk en een verbouwing. Seks is nu vooral een manier om even te ontsnappen aan alle drukte en tot elkaar te komen. Ik hoef daar nu even geen anderen bij. Toch sluit ik niet uit dat het nog eens zal gebeuren. We genoten namelijk wel heel erg van die avontuurtjes. Ik weet zeker dat als wij op een feestje weer eens genadeloos versierd worden door een leuk stel, dat we binnen no time verkocht zijn! Waarom ook niet?

Een goed seksavontuurtje geeft een flinke oppepper. We teren minstens een half jaar op zo’n ervaring. Neem nou ons parenclub-avontuur. Daar zijn we een jaar mee zoet geweest! Het begon met fantaseren en afspreken wat we wel en niet zouden doen. Toen hebben we Internet afgestruind op zoek naar de juiste club. Dat zoeken was al een zeer prikkelende belevenis op zich! Toen we de juiste club gevonden hadden, zijn we gaan shoppen voor een outfit. Samen de stad in gaan, om de juiste sexy lingerie te vinden, was ook geweldig. We hebben ons rot gelachen, en allerlei bizarre creaties gepast. Het liep zelfs uit op seks in een paskamertje.

Het uiteindelijke bezoek aan de club was natuurlijk het hoogtepunt. Overal waren schaars geklede en vrijende mensen, er was een bubbelbad en een darkroom, en de hele atmosfeer gonsde van de erotiek en seks. Echt een belevenis en we hebben ervan genoten. Toch zullen dergelijke uitstapjes of avontuurtjes nooit dagelijkse kost worden. Ik ervaar het eerder als uit de band springen of grens verleggen. Mijn bloed gaat er sneller van stromen, en die rush heb ik af en toe nodig om te voelen dat ik leef. Het houdt me jong.

Het is wel zo dat die dingen alleen kunnen, omdat Willem en ik elkaar volledig vertrouwen. Als ik onzeker zou zijn in onze relatie, zou ik jaloers worden. Maar Willem en ik zijn partners in crime. Onze relatie is zo open en eerlijk, dat er geen ruimte is voor onzekerheid en jaloezie. We bespreken alles met elkaar. Wat we fijn vinden, en spannend, en wat niet. Respect voor elkaar staat altijd voorop. Ik houd van Willem, en zou nooit iets willen doen wat hem ongelukkig maakt. En Willem denkt daar hetzelfde over. We liggen heel erg op één lijn. We nemen seks gewoon niet al te serieus. Liefde is serieus, want liefde is alles. Maar seks is vooral spelen, of eventjes heel lekker stout zijn…

Onze erotische avontuurtjes zijn trouwens lang niet altijd zo extravagant. Soms zijn ze juist heel intiem en romantisch. Vorig jaar kreeg ik op mijn verjaardag een prachtig lingeriesetje in de post. Erbij zat een mysterieus kaartje met een datum, tijd en adres. Het bleek van een intiem hotelletje te zijn aan de rand van de stad met een goed restaurant. Had Willem geregeld. De schat! Natuurlijk eindigde het etentje in een uitgebreide vrijpartij op de hotelkamer.

Eigenlijk gaat het vooral om aandacht en bewustzijn. Wij maken heel bewust tijd vrij voor elkaar en dat leidt negen van de tien keer als vanzelf tot seks. Seks is voor ons de ultieme manier om elkaar te houden. Het heet niet voor niets ‘de liefde bedrijven’. Ik liefkoos Willem met mijn lichaam. Maar seks is meer dan dat. Het is ook samen spelen. Luchtig en ongecompliceerd. We lachen veel in bed. En we lossen problemen op met seks. Natuurlijk moeten ruzies en misverstanden ook uitgepraat worden, maar geloof me: het praat een stuk beter als je net gevreeën hebt! Daarbij fungeert een pittige discussie natuurlijk ook prima als voorspel…

Nu lijkt het misschien of wij de hele dag aan seks denken, maar dat is niet zo. We zijn net als iedereen druk met ons werk en de kinderen. Maar ondanks die drukte, zorgen we er voor dat seks niet uit de planning verdwijnt. In drukke periodes pakken we de agenda’s erbij, en maken we dates om te seksen. Je zou ons moeten zien zitten! Als een stelletje secretaresses maken we een weekplanning. Twee keer per week is wat ons betreft het minimum. En ‘geen tijd’ is geen optie. We maken ook tijd voor familie, vrienden en sport. Waarom dan niet twee uurtjes in de week uit trekken voor quality time met zijn tweeën? Seks in de agenda klinkt misschien zakelijk, maar het werkt geweldig. Als ik dinsdag in mijn agenda zie dat er woensdagavond om negen uur een seksmassage gepland staat, begin ik al met fantaseren. Aan het ontbijt wisselen we de eerste veelbetekenende blikken uit, zodat ik me de rest van de dag verheug op wat komen gaat. ’s Middags sturen we elkaar geile app’jes en tijdens het avondeten en de afwas raken we elkaar ‘stiekem’ aan. Als de kids dan éíndelijk in bed liggen, zijn we er helemaal klaar voor. De telefoon gaat van de haak, en mama en papa zijn het komende uur weer even Willem en Margreet. En daar is niets zakelijks aan!

Ik geloof dat ‘zin in seks’ een state of mind is. Het is er altijd, want mensen zijn seksuele wezens. Maar je moet er wel bewust op in tunen. Als je open staat voor erotiek, komt je het overal tegen. Ik haalde laatst mijn dochter op van een partijtje, en zat even later aan tafel met de andere moeders in een gesprek over seks. Een van de moeders vertelde over haar nieuwe trilei met afstandsbediening. Ze was met het ei in uit eten gegaan, terwijl haar vriend de afstandsbediening beheerde… Zo’n verhaal inspireert mij! We hebben die avond meteen online zo’n ei gescoord en volgende week gaan we uit eten…”

Image by Alexander Belyaev from Pixabay

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is eigenaar van Uitgeverij 11