TEKST MARIJN POELS – FOTOGRAFIE MARCEL VAN DER VOORST

STEUN RO

Met Paradogma probeer ik mensen weg te halen uit de polen en consensus in te ruilen voor gezonde twijfel.

Ik ben autodidact en wil slechts verhalen vertellen waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn om ze aan een breed publiek te laten zien. Ik kwam er achter dat ik met beelden mijn gevoel en essentie het beste kan overbrengen. Twaalf jaar geleden had ik een prima vaste baan. Van de één op de andere dag nam ik ontslag en zei: “Ik word documentairemaker!” Geen flauw idee hoe dat er uit zou gaan zien maar mijn hypotheek dwong me in ieder geval hard genoeg om daar maar snel achter te komen. Dat tekent misschien wel een beetje mijn bestaan. Ik stort mezelf ergens in en zorg ervoor dat dat de enige optie is die ik heb. Daarin dwing ik me om er het beste uit te halen en zorg ervoor dat er geen weg terug is. En wanneer je door de verzuring heen kunt gaan dan kom je altijd ergens uit.

Inmiddels ruim 55 documentaires gemaakt. Vaak over internationale samenwerking en mensenrechten. Ik bereisde de wereld meermaals, maar voor de laatste twee films bleef ik voornamelijk in Europa. Omdat hier momenteel enorm veel gebeurt. Diegene die met een open vizier de wereld in kijkt ziet en voelt dat Europa voor grote uitdagingen staat. Het zijn spannende tijden.

Er slaan zich diepe canyons tussen geloven en wereldbeelden. Vanaf de Cliffs krijsen we naar elkaar en verafschuwen de andere stam. Diegene die niet meegaan in de reguliere opinie worden aan de publieke schandpaal genageld of als ketter van de Cliff geduwd. Beiden in de waan van hun gelijk. Bespeeld en bevangen door de angst hoe de toekomst er uit zal zien. Want die zal donker zijn als de ander zich niet bekeert.

Content creator/photographer