Mark Rutte: “Ik wil over alles praten”

Hans Izaak Kriek liep tijdens de Algemene Beschouwingen rond in de wandelgangen van het parlement. Dit is wat hem opviel.

Hoe vaak het zinnetje ‘Ik wil praten’ op de tweede dag van de Algemene Beschouwingen is genoemd is niet te tellen. Premier Mark Rutte is de kampioen. Of het er ook echt van komt, is nog maar de vraag. De oppositie probeerde constant het kabinet en de coalitie te verleiden om duidelijkheid te geven. Wel of niet zes miljard euro extra bezuinigen, wel of niet nivelleren? Valt er te praten over een ander sociaal akkoord? Kortom: veel geblaat, maar weinig wol. Het Haagse toneelstukje dat wordt opgevoerd, is niet alleen interessant vanwege het woordenspel, maar ook qua lichaamstaal. Gezichtsuitdrukkingen zeggen soms meer dan duizend woorden.

Neuspeuteren

Achter de regeringstafel zien we de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, herhaaldelijk in beeld. Ze luistert met volle bewondering naar de verhalen van de minister-president Mark Rutte of peutert in haar neus. Rutte wappert veel met zijn armen heen en weer om zijn verhaal kracht bij te zetten. Minister Plasterk schittert door een nietszeggend uitdrukkingsloos gezicht. Hij kijkt regelmatig om zich heen, zoekend naar iets wat de kijker niet ziet. We zien ook in beeld dat PvdA-minister Asscher minister-president Rutte regelmatig souffleert. In de Kamer zien we PvdA-partijleider Diederik Samsom in beeld tijdens de interrupties van zijn collega fractievoorzitters. Het is amusant te zien wanneer hij het eens of oneens is met de spreker. Hij gebruikt voortdurend zijn mobiele telefoon om contact te onderhouden met zijn adviseurs of om te reageren op berichten via sociale media.

Geen anonieme bronnen

Bij veel journalisten is grappig te zien hoe ze worden geleid door de omstandigheden van het politieke debat in de Kamer. Geen anonieme bronnen die lekken, nee, ze moeten nu aan de bak om verslag te doen van de politieke gebeurtenissen. En ze moeten politici vragen om een toelichting op de plannen van het kabinet. Elk zichzelf respecterend medium is aanwezig.  We zien zelfs Fons de Poel van het KRO-programma Brandpunt die probeert Wilders staande te houden voor een interview, maar jammer voor hem lukt het niet. PowNews-verslaggever Jan Roos kreeg even daarvoor wel de kans de PVV-leider te ondervragen. Zo gaat dat in Den Haag.

Bloemenmeisje

En er stond ook nog een bloemenmeisje te wachten bij de Tweede Kamer. Mark Rutte kreeg vandaag een prijs van het Nederlands Debat Instituut voor beste debater. Tijdens de schorsing een vraag aan PvdA-minister Asscher. “Er wordt vandaag veel gepraat, er komt geen overeenstemming tussen partijen en er is blijvende verdeeldheid. Wat heeft de burger daar aan?” De minister kijkt me aan: “Daar houd ik me niet mee bezig.”

Tekst: Hans Izaak Kriek

Mijn gekozen waardering € -

Geef een antwoord