Marokko is opnieuw het podium voor een Nederlandse TV-serie. Ditmaal trekt chefkok Mounir Toub – die we kennen van 24Kitchen – door het land van zijn roots. Andere Marokkaanse Nederlanders, zoals Abdelkader Benali, gingen hem al voor.

,,Als kind kwam ik ook in Marokko, maar dan bleven we alleen maar in het dorpje waar mijn grootouders een huis hadden. Later, toen ik in de zomer alleen ging, was het vaak te toeristisch. Zo zag ik niets van het land,” vertelt Toub. Geboren in Nederland, maar opgegroeid in de keuken van zijn Marokkaanse moeder waar altijd Marokkaans werd gekookt. ,,Ik wilde Marokko nu echt ontdekken, en vooral de keuken die ik van mijn moeder meegekregen heb. Want naast Nederlander, voel ik me toch ook echt Marokkaan.” Hij stapt net van zijn motor af; zijn grote liefde. In ‘Mounirs Marokko’, zoals het tv-programma zal heten, crosst hij van de noordelijke stad Tanger, waar veel Marokkaanse Nederlanders hun roots hebben liggen, naar het meer zuiderlijke Fes, een kleurrijke stad. Hij praat met de mensen, loopt op de souk – een plaatselijke markt –, en gaat langs bij winkeliers. Hij bezoekt alle lagen van het land. Zo bereidt hij samen met een oude vrouw in de bergen primitief een maaltijdsoep in een pan tussen drie stenen en gaat hij langs bij een kaasboer met een geavanceerd laboratorium in Chefchaouen, een inmiddels toeristisch stadje onder Tanger.

Net heeft hij tajines gemaakt, een traditioneel aardewerk om gerechten in te stoven en serveren. ,,Ik wil niet alleen zelf Marokko ontdekken, maar het land ook laten zien aan Nederland. Bij autochtone Nederlanders staan Marokkanen toch vaak slecht bekend. Velen denken ook dat mensen in Marokko twintig jaar terug in de tijd leven, maar dat is niet zo. Dat laboratorium van die kaasboer bijvoorbeeld, die test op ziektes en juist vochtgehalte – die zag er heel professioneel uit en het eindproduct dat eruit komt, is top. Ze zijn hier juist heel ver met bepaalde dingen.”

Correspondent Marokko e.o.