Marokko opnieuw podium voor Nederlandse TV

Marokko is opnieuw het podium voor een Nederlandse TV-serie. Ditmaal trekt chefkok Mounir Toub - die we kennen van 24Kitchen - door het land van zijn roots. Andere Marokkaanse Nederlanders, zoals Abdelkader Benali, gingen hem al voor.

,,Als kind kwam ik ook in Marokko, maar dan bleven we alleen maar in het dorpje waar mijn grootouders een huis hadden. Later, toen ik in de zomer alleen ging, was het vaak te toeristisch. Zo zag ik niets van het land,” vertelt Toub. Geboren in Nederland, maar opgegroeid in de keuken van zijn Marokkaanse moeder waar altijd Marokkaans werd gekookt. ,,Ik wilde Marokko nu echt ontdekken, en vooral de keuken die ik van mijn moeder meegekregen heb. Want naast Nederlander, voel ik me toch ook echt Marokkaan.” Hij stapt net van zijn motor af; zijn grote liefde. In ‘Mounirs Marokko’, zoals het tv-programma zal heten, crosst hij van de noordelijke stad Tanger, waar veel Marokkaanse Nederlanders hun roots hebben liggen, naar het meer zuiderlijke Fes, een kleurrijke stad. Hij praat met de mensen, loopt op de souk – een plaatselijke markt –, en gaat langs bij winkeliers. Hij bezoekt alle lagen van het land. Zo bereidt hij samen met een oude vrouw in de bergen primitief een maaltijdsoep in een pan tussen drie stenen en gaat hij langs bij een kaasboer met een geavanceerd laboratorium in Chefchaouen, een inmiddels toeristisch stadje onder Tanger.

Net heeft hij tajines gemaakt, een traditioneel aardewerk om gerechten in te stoven en serveren. ,,Ik wil niet alleen zelf Marokko ontdekken, maar het land ook laten zien aan Nederland. Bij autochtone Nederlanders staan Marokkanen toch vaak slecht bekend. Velen denken ook dat mensen in Marokko twintig jaar terug in de tijd leven, maar dat is niet zo. Dat laboratorium van die kaasboer bijvoorbeeld, die test op ziektes en juist vochtgehalte – die zag er heel professioneel uit en het eindproduct dat eruit komt, is top. Ze zijn hier juist heel ver met bepaalde dingen.”

Marokko is een geliefde keuze voor TV-producties. Voor Amerikaanse series zoals Homeland, maar ook zoeken Nederlandse Marokkanen het land tegenwoordig vaak op om hun roots te (her)ontdekken en te delen. Zo maakte schrijver Abdelkader Benali vorig jaar de serie ‘Chez Benali’ waarin hij met zijn vrouw het land en zijn lekkernijen ontdekt. ,,Marokkaanse Nederlanders vertelden me dat wij hun gids waren in hun eigen land. Ze leerden Marokko op een manier kennen die zij nog niet hadden gezien. De autochtone Nederlanders waardeerden de culinaire rijkdom, geschiedenis en culturele invloeden van Marokko. Daardoor krijgt de kijker een Marokko te zien die gevormd wordt door de cultuur en geschiedenis en minder dan wat we van Marokkanen in Nederland denken.” Dat is ook precies het doel van Mounir Toub. Vele vooral jonge Marokkaanse Nederlanders zien deze chefkok als een rolmodel en laten zich dus graag door hem leiden. ,,Maar daar wil ik niet bij stilstaan, omdat ik dan bang ben dat ik het met de verkeerde intenties doe. Ik ben hier voor mijn zoektocht en door wat ik tot nu toe heb gevonden, ben ik nog meer van Marokko gaan houden dan ik al deed.” Mounirs Marokko is vanaf april te zien op 24kitchen.

Mijn gekozen waardering € -

Correspondent Marokko e.o.