TinderTheoloog Alain Verheij is de kerkelijke seksfobie zat. Nu de EO-jongerenafdeling weer eens propageert dat masturbatie fout is, roept hij hartstochtelijk om wat realiteitszin bij het christelijke volksdeel. Hup jongens, trek je eens wat minder aan en meer af, maar trek in ieder geval die angst uit!

Leon (18) was verslaafd aan zelfbevrediging. Ja, het is weer eens zover: de jongerensite van de EO vertelt het verhaal van een tiener die dankzij het geloof van zijn seksueel zondige leven is verlost. Reden voor columnist James Worthy om een indringende brief aan Leon te schrijven: ‘jouw gezonde verlangen is niet het laatste vuurhoutje in het doosje van Lucifer, nee, jouw gezonde verlangen is gewoon gezond (…) Dus masturbeer’.

Ik word er zo moe van. Deze maand was er nog de kwestie kerk en homo. En nu moet ik weer een pijnlijk herkenbaar verhaal lezen over kerk en seks. Toen ik zo oud was als Leon worstelden mijn christelijke vrienden en ik heimelijk met dezelfde onnodige problemen. In tien jaar tijd is er blijkbaar niets veranderd. Mijn geloofsgenoten weten zich nog steeds verdrietig weinig raad met de normaalste zaak van de wereld, dat wat wij allen gemeenschappelijk hebben: seksualiteit. Jammer, jammer. Het wordt tijd voor wat sexual healing, kerken!

Schuld en schaamte

Als evangelische tiener had ik mezelf waarschijnlijk ook geïdentificeerd als verslaafd aan zelfbevrediging en porno. Het tienerlibido en de nieuwsgierigheid van de puberteit dreven me met enige regelmaat naar de erotische hoek van het internet. Was dat problematisch? Welnee. Ik functioneerde prima en heb er geen vreemde denkbeelden of seksuele perversie of disfunctie aan overgehouden. Toch herinner ik me niets dan schuld en schaamte. Eeuwig zonde!

Alain Verheij is gefascineerd door alle plaatsen en momenten waar tijd en eeuwigheid elkaar ontmoeten. Denk daarbij aan kunst, cultuur, religie en schoonheid in de breedste zin van die woorden. Verder heeft hij een groot zwak voor taal en promoveert hij op het Ugaritisch.