Max van der Pas: Boksen voor eigen publiek geeft een extra dimensie!

De 23-jarige Max van der Pas is zich aan het voorbereiden op het Kerst Boksgala van volgende week donderdag 22 december. “Ik kijk er echt naar uit”, zegt hij. “Het is toch het mooiste boksevenement dat Nederland rijk is. Boksen voor eigen publiek, dat geeft een extra dimensie.”

Behalve het Nederlands Kampioenschap kent Nederland verder geen evenementen waarbij de topboksers zich kunnen presenteren. Zij wijken daarom uit naar het buitenland. Ook Van der Pas is dit seizoen weer in de Duitse Bundesliga te bewonderen. “Ik boks al vanaf seizoen 2012-2013 in de Bundesliga”, vertelt hij. “Dit seizoen verdedig ik weer de kleuren van Box Club Straubing. Vorig seizoen werd ik kampioen van Duitsland met mijn team van Babelsberg, hartstikke mooi om mee te maken.”

Rijk wordt Van der Pas er bepaald niet van, in geldelijk opzicht dan. “We krijgen een vergoeding, maar het is geen vetpot, want we maken natuurlijk ook flink wat kosten, reiskosten met name. Maar het boksen in Duitsland geeft me wel de kans om mezelf te ontwikkelen. Ik kom in de ring tegen goede tegenstanders, ik heb wat regelmaat in het boksen van wedstrijden en de sfeer rondom het boksen in Duitsland is hartstikke mooi. Dus in die opzichten brengt het me heel wat.”

Behalve Van der Pas boksen ook Peter Müllenberg, Enrico Lacruz, Roy Korving en Artjom Kasparian dit seizoen weer in Duitsland. “Roy en Artjam boksen voor BC Chemnitz en Peter en Enrico voor Nordhäusen. In januari komen die twee clubs elkaar tegen en dat rijden ze er met z’n vieren naar toe, dat is hartstikke leuk natuurlijk. Waarom er zoveel Nederlanders in de Bundesliga uitkomen nu? Goeie vraag, ik denk dat het gewoon komt omdat we op het moment veel talent hebben in Nederland. Dus ja, dat is wel een goede ontwikkeling.”

Afgelopen weekeinde stond het kickboksen in het middelpunt der belangstelling, door de opgeklopte wedstrijd tussen Badr Hari en Rico Verhoeven. “Tja, dat was een anti-climax hè”, knikt hij. “Het was in zijn geheel teleurstellend. Ik heb vroeger ook een poosje aan kickboksen gedaan, maar het bleek niet mijn sport. Boksen is toch wat technischer en het uitgangspunt bij boksen is anders. Wij willen een wedstrijd winnen, terwijl het bij kickboksen gaat om het uitschakelen van een tegenstander. Ze noemen het ook vechten. Wij boksen.”

De echte liefhebber schakelde daarna door naar RTL7 alwaar de Britse bokser Anthony Joshua zijn IBF-wereldtitel in het zwaargewicht verdedigde tegen de Mexicaanse Amerikaan Eric Molina. “Geweldige bokser, die Joshua”, vond ook Van der Pas. “Daar staat wel iemand hè! Van hem gaan we nog veel horen. Ik weet niet heel veel van hem, maar volgens mij is het wel een gast met een goede uitstraling voor de bokssport. Fanatiek in de ring, maar een nette en aardige jongen daarbuiten. Zo hoort het.”

Mijn gekozen waardering € -