De laatste weken vonden er een aantal fatale incidenten plaats op de Amsterdamse wallen. Reporters Online-journalist Joost van der Wegen geeft er regelmatig rondleidingen en ziet de druk op het gebied toenemen. ‘Misschien heeft er iemand een mes’.

STEUN RO

Het begint net hard te regenen op de Oudezijds Achterburgwal, alsof iemand een reusachtige douche heeft aangezet. Het is zaterdag 3 september, tussen elf en twaalf uur ‘s avonds. Ik sta met een gezelschap voor het monument dat herinnert aan de grote, aangestoken Casa Rosso-brand van 1983. In de nacht van 16 december van dat jaar stierven hier maar liefst 13 mensen door een brand die was aangestoken door een ontslagen medewerker. Nu rest alleen nog het metalen monument, met het opschrift uit het Oude Testament in de Bijbel: ‘De ochtend is gekomen, maar het is nog nacht’.

Dan is er rechts van ons rumoer. Even glimlach ik om wat er nu weer aan de hand kan zijn in het ‘red light district’, tot twee jongens komen langsrennen die het kennelijk te heet onder de voeten is geworden. Dat werkt verontrustend. Er lijkt iets gewelddadigs aan de hand te zijn, maar we kunnen alleen de paniek horen, en niks zien. Plotseling is de sfeer op de gracht grimmig. Mijn gasten stellen voor er vandoor te gaan, terwijl ik het zelf nog wat probeer te relativeren. Maar als een van hen terecht opmerkt dat iemand misschien een mes heeft, lopen we weg.

Schokkend beeld

We beklimmen de tijdelijke brug bij de Stoofsteeg, en kijken vanaf daar terug. We zien een schokkend beeld. Dat bestaat uit een kluwen van een stuk of vijf jonge mannen die op de kade uit alle macht op elkaar inslaan, in de stromende regen. Het gaat hard tegen hard, precies op de plek waar wij nog geen drie minuten terug stonden. Het is een naar gezicht. Tientallen mensen die onder de gevels schuilen voor de regen zijn er getuige van. Maar het is ook weer zo druk dat de vechtpartij enigszins wegvalt in de mensenmassa. Ik neem mijn groep de eerste de beste steeg in, om ze niet bloot te stellen aan het snel dichterbij komende geweld. Als journalist was ik hier normaal gesproken blijven observeren, nu voel ik me verantwoordelijk voor de mensen die op mijn kennis van deze buurt vertrouwen.

Joost van der Wegen (1970) is onderzoeksjournalist op het gebied van criminaliteit, politiewerk, inlichtingendiensten, slachtofferschap, en drugsbeleid. Hij publiceerde hierover onder meer in Metro, Panorama en Vrij Nederland. Voor Crimesite schreef hij het boek 'Onder spanning’, over de donkere kanten van politiewerk. Joost is Reporter Online's true crime-auteur. Ook vanuit de rechtbank