Filosofe Marli Huijer zal nooit “pleur op” zeggen, ook niet tegen wie weigert om de Nederlandse waarden te accepteren. Altijd eerst in gesprek gaan, blijft haar motto.

Marli Huijer is even stil, op de vraag wat ze geleerd heeft in haar twee jaar als Denker des Vaderlands. En dat is op zichzelf al bijzonder. Praten doet de hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit namelijk op volle toeren: radio-optreden hier, lezing daar. Nu filosoof René ten Bos het stokje heeft overgenomen, zal ze even moeten afkicken. Zo schreef ze op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis een manifest, dat door een grote lijst academici werd ondertekend, om als samenleving open te blijven staan voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

Haar mailbox overstroomde, met – naast steunbetuigingen – vele negatieve reacties. Met vier serieuze bezwaarmakers ging ze in gesprek. Die bleken in de praktijk gelukkig een stuk minder ‘eng’ te zijn, en de gedachtenuitwisseling bracht hen zeker dichter tot elkaar. Over al haar ervaringen schreef Huijer het boek Leve de publieksfilosofie! Terwijl de hond in de achtertuin geniet van de lentezon, blikt de 62-jarige terug aan de door kranten en tijdschriften overwoekerde eettafel.

Even heel kort, wat is het belangrijkste wat u heeft geleerd?

Journalist en columnist. Schrijft over alwat voor zijn pen komt, van Haagse politiek tot terrorisme. Beukt er graag op los met de filosofenhamer. Classicus en volgeling van Dionysus, liefhebber van spot en ironie, slaat nooit een cappuccino af.