Stadse juf zonder hobby’s stapt uit haar comfortzone. Caroline Griep mag ‘met de Canadezen mee’ tijdens de Freedom Memorial Tour van Keep Them Rolling. In een legerjeep. Het wordt, letterlijk en figuurlijk, een bevrijding.

STEUN RO

Achter ons start een Dodge. Of zoiets. Kuuk, mijn chauffeur voor vandaag, draait zich om en roept: ‘Jan, 12 volt toch?’ Of zoiets. Geen idee waar hij het over heeft. In ieder geval heeft hij het bij het rechte eind, want Jan steekt zijn duim op. Kuuk kijkt tevreden als ik zeg: ‘Je bent een freak, nu weet ik het echt zeker.’

Zelf zitten we in een Willys Jeep, waarmee we vanochtend om half acht vanuit Amsterdam naar Barneveld vertrokken zijn. Ik in mijn legerjas, die ik gisteren bij de dump gescoord heb. Eerst wilde ik, naar het bevrijdingsthema van de dag, mezelf hullen in een stippenjurk met een strik in mijn haar, maar dat mocht niet. Veel te koud, ik zou onderweg bevriezen. In een auto met slechts een voorruit en geen zijkanten hebben de elementen inderdaad vrij spel. Dus heb ik mijn bontmuts op, een dikke sjaal om en handschoenen aan. Is het afzien? Nee, het eerste kwartier vind ik het hooguit wat onwennig, zo onbeschermd op de A1. Vannacht heb ik wel even wakker gelegen. Zou het me lukken om een beetje soepel in en uit de jeep te stappen? Of erger nog: zou ik er niet uit vallen? Maar ik ben in veilige handen. Als iemand ervaring heeft met het rondcrossen in dit soort voertuigen, is het mijn bijna 75-jarige vriend Kuuk Griep (in de verte familie van me), geboren twee dagen na het begin van de oorlog in Nederland.

Keep Them Rolling

Op het dorpsplein in Barneveld arriveren tientallen piekfijn onderhouden legervoertuigen van onze bevrijders. Welkom in de wereld van Keep Them Rolling. De vereniging van mensen met een stevige hobby. Zelf heb ik, voor zover ik weet, geen hobby’s en daar doe ik weleens lacherig over: ‘Een hobby? Hoezo? Druk, druk, druk, waar zou ik de tijd vandaan moeten halen?’ Toch geloof ik dat ik diep in mijn hart best jaloers ben op degenen die wel zo’n passie hebben. Maar dit terzijde. De reden van mijn deelname aan deze tocht is, behalve nieuwsgierigheid, ook sentimenteel. Mijn vorig jaar overleden vader, die nu ook 75 geweest zou zijn, zou dit prachtig gevonden hebben. Het stond zeker op zijn bucket list. Hij zit vandaag op mijn schouder.

Caroline Griep is freelance journalist. Onlangs verscheen haar boek 'Lieve Facebook-vrienden, ik heb borstkanker'.