Met de lichtbril naar Rio

Judoka en bronzen medaille winnaar Anicka van Emden ging in Nederland voorafgaande aan vertrek naar Rio (Brazilië) steeds een uurtje later naar bed

Judoka en bronzen medaille winnaar Anicka van Emden ging in Nederland voorafgaande aan vertrek naar Rio (Brazilië) steeds een uurtje later naar bed

En stond steeds een uurtje later op.Om wakker te blijven droeg zij in Nederland in de late avond de Propeaq lichtbril. De lichtbril zorgde er namelijk voor dat jetlag werd voorkomen en dat ze zich daardoor voorafgaande aan de vlucht al in het dag/nachtritme van Rio bevond. ‘Ik heb het gevoel dat ik er baat bij heb’ zegt zij achteraf. ‘Ik had geen jetlag en was meteen scherp bij de training na aankomst in Rio. Tijdens de Olympische Spelen in 2016 heb ik steeds een goede nachtrust gehad’. Anicka is een van de vele medaillewinnaars met deze gunstige ‘bril’ ervaring,

Topsport
Zelfs Zorgverzekeraar Zilveren kruis Achmea hecht belang aan uw en mijn nachtrust. Er is een heuse reclamecampagne gestart. Immers slechte nachtrust schaadt de gezondheid en prestaties. Toch heeft Toine Schoutens als expert juist niet de zorg, maar de topsport als eerste laten kennis maken met de door zijn bedrijf Chrono Eyewear ontwikkelde multifunctionele Propeaq lichtbril. Topsporters doen er immers van alles aan om fit te zijn en te blijven. Anicka van Emden stelt: ‘het verschil zit in de details. Want iedereen is goed getraind’. Dus geen zorg of de bril wel daadwerkelijk wordt gedragen.

Jetlag en avondfinales
Onze judoka had al eerder gunstige ervaringen met daglichtlampen. Dit jaar was er dan de speciale bril. De bril is voorzien van blauwe LED lampjes die handmatig of voorgeprogrammeerd via een App (op de smartphone) worden aangezet. Een verwisselbaar lichtblauw glas draagt er toe bij dat het effect hetzelfde is als bij de bekende daglichtlamp, namelijk dat het netvlies van het oog het signaal doorgeeft dat het nog geen bedtijd is. Als bij Anicka in de week voorafgaande aan Rio ’s avonds op de bank de slaap kwam opzetten, zette zij steeds de bril op volgens schema. Het bleek haar dat soms een half uur extra licht al genoeg was (een boost) om weer fit te zijn. In de loop van de week moest zij steeds later naar bed. Het effect was dat zij soms ’s nachts in het doodstille huis om 01.30 nog zat te whatsappen met collega- topsporters die ook een dergelijke bril gebruikten om de lange avond door te komen. Deze bril bleek een stuk praktischer dan de daglichtlamp die ze voorheen op advies van Toine Schoutens gebruikte. Ze kon nu gewoon op de bank televisieseries blijven volgen. Uiteraard rinkelde ’s ochtends de wekker steeds een uurtje later. Tot de dag van vertrek!

Yuri van Gelder
Op de dag van vertrek ging de wekker echter onverbiddelijk om 07:00 ’s ochtends. Toen heeft zij volgens schema rode glazen in de bril gezet (en de lampjes bleven uit). Die rode kleur simuleert een sluimer situatie. Voorzien van een grote pet met klep arriveerde Anicka op de luchthaven Schiphol. Bij dat vertrek op de luchthaven op een later moment had ook de hele turnploeg de bewuste Propeaq bril op. Behalve Yuri van Gelder naar verluidt.

Interventie
Wat is nu het resultaat van deze interventie met de bril. Als sportvrouw kent Anicka haar lichaam goed. Zij heeft de overtuiging dat de bril geholpen heeft. De eerste dagen toen er al ’s ochtends vroeg getraind moest worden in Rio, zat ze meteen in het goede ritme. Ook de nachtrust verliep voorspoedig. Ze is allerminst de enige met deze gunstige ervaring.

NOC*NSF.
Wat heeft Schoutens bewogen om deze weg te kiezen? Hij geeft al jaren adviezen aan het NOC*NSF en afzonderlijke bonden over thema’s als slapen/waken en licht/donker. Er zijn wel meer lichtbrillen in omloop die een effect hebben op de biologische klok, maar dat zijn net duikbrillen die niemand wil dragen, aldus Schoutens. Nee, het was de bedoeling om een gangbare zonnebril (‘middle of the road’) met verwisselbare glazen te maken. Een multifunctionele bril, die ook als zonnebril gewoon kan worden gedragen. Het is merendeels een Nederlands product geworden, waarbij wel het vervaardigen van het kunststof montuur en de assemblage in Azië plaatsvinden. Er zijn meerdere patenten aan deze bril verbonden, ook voor een algoritme dat precies vaststelt hoeveel licht op het netvlies dient te vallen. Bewijslast over het effect van lichtbehandeling is er voldoende in de wetenschappelijke literatuur. Maar gericht onderzoek met de Propeaq bril wordt daarnaast in gang gezet aan de Groninger Universiteit, die een uitstekende naam heeft op het terrein van de biologische klok. Het gebruik van de bril in 2016 bij de Olympische Spelen en ook nu bij de Paralympics, geschiedt volledig op vrijwillige basis. Topsporters als Anicka van Emden, die enige malen per jaar te maken krijgen met de jetlag kunnen er voordeel van hebben. Judoka’s zijn echter vooral op weg naar Azië, dus dan werkt het andersom: steeds een uurtje vroeger naar bed. Kortom, Anicka zal zeker de bril willen blijven gebruiken bij transcontinentale reizen. Inmiddels is er ook belangstelling vanuit de luchtvaartwereld zelf. Maar denk ook eens aan werknemers in ploegendienst en mensen met winterblues.

Shiftwork
Maar Schoutens forceert niets.Topsport had prioriteit, nu heeft shiftwork en winterblues voorrang. Maar topsport blijft zeer belangrijk. We horen vast nog veel meer van Propeaq. Een laatste vraag. Hoe is die naam tot stand gekomen? Toine Schoutens: ‘De naam Propeaq is ontstaan na een weekend intensief brainstormen via WhatsApp met 5 man. Was een hilarisch gebeuren met veel humor. Pro staat voor ‘professional’, ‘vooruitstrevend’ etc. en peaq voor ‘peak performance’. Daarnaast hebben we vastgesteld dat de naam Propeaq wereldwijd nog beschikbaar was’. Kijk ook eens hier.

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor Jan Taco te Gussinklo laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -