De hypotheekadviseur draait het computerscherm richting Ruud Poels en begint aan een verhaal over zorgplicht, representatieve jaarinkomens, nettowinst, fiscaal gunstige afschrijvingen en kengetallen die ‘iets’ zeggen over liquiditeit en solvabiliteit. Gelukkig had ik zijn Facebook profiel gecheckt en gezien dat ‘mijn financiële mannetje’ onder zijn pak een gezonde bruine kleur heeft en liefhebber is van exclusieve watersport.

STEUN RO

Dé zorgplicht dus. Deze expert gaat er voor waken dat ik me niet tot over mijn oren in de schulden steek. Hij heeft er zelfs een formulier voor. En, omdat het beslist géén mantelzorg van zijn organisatie is, zijn er kosten aan deze ‘participatie’ verbonden.

Namens dé Autoriteit Financiële Markten (AFM), die controleert of banken zich aan de gedragscode voor hypothecaire leningen houden, spreekt hij me toe. De regels zijn aangescherpt. Mensen zonder vast dienstverband of met een variabel inkomen zoals ZZP’ers kunnen een hypotheek op hun buik schrijven!

Met dat soort wil de AFM niks te maken hebben. Tenzij… – en nu kijkt hij mij doordringend aan – ik eigen geld heb liggen. De opmerking: Ja in mijn boot, slik ik in.

Huizenbezitters moeten af van hun ‘zorgplicht’ voor adviseurs en ambtenaren

Dé rekenmodule verschijnt op het scherm. Voor deze man ben ik nu alleen nog interessant als ik een bedrag met zes cijfers noem.

Flexibel

Via crowdfunding denk ik wel aan een ton te komen, antwoord ik. Verder ben ik flexibel op de arbeidsmarkt, zoals de overheid verlangt. Dus ik neem aan dat er altijd wel werkgevers zijn die mij een salaris willen betalen. Ik ben immers ruim boven de 40 en qua kennis en ervaring op de toppen van mijn kunnen. Bovendien doe ik een beroep op de rentecompensatieregeling, zoals die geldt voor medewerkers van de AFM.

Een tweede kopje koffie zit er niet in bij dit loket.

Via de site watkostbouwen.nl reken ik uit, wat een woning eigenlijk kost. Voor een luxe woonkamer betaal ik 16.895 Euro. Een hal met gang en trap kost 18.008 Euro, de meterkast is gratis en vooruit een inpandig zwembad 92.971 Euro.

Het blijft binnen het globale budget. Dit huis kan ik gewoon pinnen!

Gelukkig is mijn financiële mannetje liefhebber van exclusieve watersport

Ik budgetteer er nog een kleine keuken bij (18.396), een tweede slaapkamer (2.344) en schrap de voorgestelde tuin (-14.838). Onderaan de streep is het even slikken. De prijs gaat nog een keer over de kop, door BTW, advies en gemeentelijke kosten.

Dan heb ik dus toch een hypotheek nodig. Om aan mijn ‘zorgplicht’ voor adviseurs en ambtenaren te voldoen.

En hierbij mijn kleine lettertjes: De woorden ‘zorgplicht’ en ‘participatiemaatschappij’ mogen nooit gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

Ruud Poels schrijft over veranderingen die hij ziet in de nieuwe economie. Hoe vinden mensen en organisaties daar hun weg in? En worden we er gelukkig van?