Een Deventer graspolletje voorkwam dat Ajax zondag opnieuw punten verspeelde. De achterstand op PSV is niettemin al twaalf punten, een vijfde opeenvolgende landstitel is uit beeld. De voorgaande vier hebben er voor gezorgd dat ze in Amsterdam wat al te makkelijk zijn gaan denken over de eredivisie. En de jeugd al het werk laten opknappen.

STEUN RO

Minachting van de Nederlandse competitie. Het valt Ajax en haar beleidsbepalers dit seizoen te verwijten. Vier opeenvolgende nationale titels hebben coach Frank de Boer en technisch directeur Marc Overmars verblind. De twee dachten er te gemakkelijk over, met desastreuze gevolgen. Waar de een niet wilde investeren in ervaring, dacht de ander het in de eredivisie wel af te kunnen met een stel onervaren tieners. Dat wordt nu keihard afgestraft.

Frank de Boer is zonder twijfel een begenadigd coach. Een stoïcijns persoon, die zich in het rumoer dat de Cruijff-revolutie veroorzaakte prima staande hield. Een toptrainer die het allemaal heeft meegemaakt. Die zijn ergernissen dat pupillen niet per se meteen ook kunnen wat de meester kon inmiddels heeft leren te verbergen.

Toch is ook Frank de Boer de weg kwijtgeraakt. In zijn drang te verjongen is hij te ver doorgeschoten. Dat de eredivisie te boek staat als een ‘opleidingscompetitie’ hoeft nog niet te betekenen dat je jongens met twee jaar middelbaar onderwijs vraagt om op de universiteit uit te blinken. Het is gewoonweg onmogelijk.

Elftal van de toekomst

Zijn elftal van de toekomst moet het in zijn optiek nú al doen. Dat is veel te vroeg gebleken voor jongens als Nicolai Boilesen, Jaïro Riedewald, Anwar El Ghazi, Ricardo Kishna en Mike van der Hoorn. Het maakt dat zelfs Jasper Cillessen, Ricardo van Rhijn en Davy Klaassen zo nu en dan gaan zwalken.

Mede daartoe gedwongen door blessures werd Ajax richting de winterstop jonger en jonger. Waar de trainer eerst nog zei dat het gelijktijdig opstellen van de vleugelspelers Kishna en El Ghazi nog teveel risico met zich meebracht, kwam het duo toch al enkele malen gelijktijdig binnen de lijnen.

In de bekerwedstrijd tegen Vitesse, half december, bleken de tien veldspelers gemiddeld amper 21 jaar, met een 0-4-afstraffing tot gevolg. De winterstop bracht de Ajax-leiding niet tot zinnen. Met duidelijke gevolgen voor de stand. Donderdag tegen AZ stonden op het Amsterdamse middenveld twee achttienjarigen (Jaïro Riedewald en Riechedly Bazoer) en een negentienjarige debutant, Daley Sinkgraven. De achterstand op PSV groeide tot 12 punten. Bij Go Ahead Eagles voorkwam een polletje dat Ajax zondag andermaal puntverlies opliep. De winst kwam, erkende iedereen bij Ajax, gelukkig tot stand. En geeft dan ook nog geen garanties voor de komende weken.

Met het aantrekken van talent Sinkgraven werd de voorbije transferperiode goede zaken gedaan. Maar waar zelfs De Boer ook hintte op het aantrekken van een ervaren middenvelder, een speler die zo nu en dan iemand over de boarding werkt, kwam Marc Overmars niet tot vergelijk met mogelijke kandidaten. Overmars’ aankoopbeleid is toch al, vinden veel criticasters, weinig succesvol. Niki Zimling, Nick Viergever, Mike van der Hoorn, Bojan Krkic, Ryan Babel, Lerin Duarte; ze hebben hun waarde voor Ajax (nog) niet bewezen.  

Miljoenen op de bank

Geld om te investeren is er wel degelijk. Er staan tientallen miljoen op de bank. Maar, zeggen ze bij Ajax, de transfersommen zijn niet het grootste probleem. De club wil geen exorbitante salarissen betalen, om scheefgroei in de spelersgroep te voorkomen. Dat valt te billijken. Echter, wie een type Christian Poulsen – niet de meest begenadigde speler, maar wel een super ervaren doorbijter – laat gaan, zal toch echt voor adequate vervanging moeten zorgen. In het recente verleden is al vaker gebleken dat de positie van verdedigende middenvelder, de 6 in Ajax-jargon, in Amsterdam cruciaal is. De beste dagen van Daley Blind waren ook de beste dagen van Ajax.

Frank de Boer staat op het punt zijn verbintenis met Ajax te verlengen. Omdat hij, heet het dan, zo graag internationaal aan de weg wil timmeren met Ajax. De droom met een jong, op Nederlands talent drijvend elftal de Europese top te bestormen, heeft De Boer al sinds de dag dat hij als hoofdcoach bij Ajax aantrad. Het is een soort van Memory Lane, onder Van Gaal beleefde De Boer immers hetzelfde halverwege de jaren negentig.

De Boer was de eerste om bij de competitiestart te bekennen dat het de afgelopen jaren lang niet altijd even briljant was, dat Ajax toch vooral de minst slechte ploeg van Nederland was. Toch heeft de internationale wensdroom de realiteit in de afgelopen maanden naar de achtergrond gedrukt. Aan de eredivisie werd amper nog gedacht. Die misrekening, waarmee Ajax niet alleen PSV maar ook de andere 16 ploegen in de eredivisie tekort doet, is de Amsterdammers duur komen te staan.

    Edward Swier was er bij op de Olympische Spelen in Peking en Londen, deed verslag van Wimbledon en Roland Garros. Schrijft tegenwoordig ook over voetbal. Reed naast honderden andere koersen tien keer de Tour de France, in de volgerskaravaan. Zat er met zijn neus bovenop, maar zag niet alles.